Cum se fac disponibilizările de la Poştă. Bani şi teste grilă
132 de postaşi clujeni pleacă din sistem. Pentru că se acordă salarii compensatorii, de la 3 la 30 de luni, 84 dintre ei au plecat de bună-voie, iar restul până la 132 vor pleca în urma selecţiei printr-un test scris ( a cărui pondere contează în proporţie de 65%) şi un interviu. 22 vor pleca de la Centrul Regional de Transzit, iar 8 din personalul tesa.
“Nicio localitate nu rămâne fără servicii poştale, ne asigură Carol Sinka, lider de sindicat la Poşta din Cluj, s-a mers pe extinderea ariei de acoperire şi pe modificarea normei acolo unde a fost nevoie.” Pentru aceste concediei s-au reverificat toate normările de până acum, iar liderii de sindicat dau asigurări că pe formula actuală nu există probleme de acoperire a serviciului de poştă în judeţul Cluj. Nici poştaşii din localităţile de munte despre care a scris Transilvania Reporter în vara acestui an, nu au fost afectaţi de reducerile de personal, decidenţii din sistem au ţinut cont de condiţiile speciale în care ei lucrează. “Cel puţin până acum n-am avut problema cu concedierile sunt tot eu şi doamna Florica peste Râşca, să sperăm că aşa va rămâne, că singur nu aş face faţă. În orice caz, aţi făcut foarte bine că aţi spus în presă care sunt condiţiile în care licrăm noi, cred că au înţeles şi ei că nu e smplu” spune domnul Morar, poştaş într-o comună de munte în care distanţele depăşesc şi 60 de kilometri de la un capăt în altul al localităţii.
Concedierile de la Cluj s-au realizat în baza Ordonanţei 36, iar liderul de sindicat spune că se ţine cont şi de vechimea în muncă şi de vechimea în sistemul poştal. În luna septembrie, Poşta Română urmează să concedieze 3.650 de oameni.