Rapa Iti, Europa din mijlocul Pacificului

Rapa Iti

Nu există aeroport la Rapa Iti, iar călătoria cu vaporul, din Tahiti, durează 50 de ore. Puține vapoare merg acolo, insula fiind una dintre cele mai izolate ale Pacificului de Sud, alături de Pitcairn și Insula Paștelui. Insula este formată în majoritate din roci bazaltice. Coasta sa întunecată și sălbatică este dominată de fortărețele clanurilor ancestrale, construite în vârful unui vulcan stins. Departe, se pot vedea balenele cu cocoașă. Acest tărâm de paradis face parte din Uniunea Europeană.

Rapa Iti este cea mai sudică insulă locuibilă din Polinezia Franceză. Pe insulă trăiesc aproximativ 400 de oameni, dintre care mulți copii ce aleargă pe munte după capre, ajută pe câmpurile de taro, așteaptă lângă cuptoarele de pâine sau se scaldă în apa neagră a golfului, speriind rechinii.

Grație relațiilor sale speciale cu Uniunea Europeană, Polinezia Franceză se bucură de multe beneficii, printre care un sprijin financiar de 30 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020.
Polinezia Franceză nu este singura regiune din afara Europei care are legături strânse cu UE. Regiunile ultraperiferice, care includ Insulele Canare și Guyana Franceză, fac parte integrantă din UE. Mai sunt și țările și teritoriile de peste mări, ca Insulele Falkland și Aruba. Aceste teritorii se bucură de relații speciale cu unul din statele membre UE și pot încheia acorduri de asociere cu UE. Beneficiază de libertatea de circulație pentru muncă și libertatea de stabilire a reședinței în UE. Respectă legislația UE numai dacă aceasta este relevantă pentru acordurile de asociere semnate. Unele dintre aceste teritorii, precum Saint Barthélemy, folosesc chiar și moneda euro.

În Tahiti, cafeneaua Universității din Polinezia Franceză are vedere către apusul soarelui deasupra Insulei Moorea. Un cuplu de păsări ale paradisului zboară în briza răcoroasă. Printre studenții pe care îi întâlnim acolo după cursuri se numără și o tânără de 22 de ani, cu o floare în păr, care se pregătește să se întoarcă acasă după o bursă Erasmus de 10 luni, la finalul celui de-al doilea an la facultatea de drept internațional. Este curios faptul că străinii sunt întotdeauna la fel. Trăiesc în altă parte, vorbesc limbi diferite… dar sunt la fel.

Distribuie:

Postaţi un comentariu