Cinci destinații la îndemână pentru această toamnă
Sezonul estival aproape a trecut, iar toamna se numără destinațiile mai puțin aglomerate. Transilvania Reporter a făcut o selecție a unor locuri care merită vizitate în următoarele trei luni, fie pentru a admira frumusețea naturii care se îmbracă în culorile toamnei, fie pentru o baie în apa termală, fie pentru o recompensă culturală.
Stațiunile montante din Secuime
Tușnad, Sovata sau Covasna sunt trei dintre stațiunile cele mai cunoscute din Estul Transilvaniei. Drumurile în zonă au fost reabilitate în ultimii ani, peisajele sunt spectaculoase, condițiile de cazare variază de la patru stele până la pensiuni pentru drumeți cu rucsacul în spate. Serviciile turistice sunt peste media națională.
La Tușnad, puteți aranja cu operatorii din localitate o excursie în pădurile din jur pentru a observa animalele sălbatice; dar puteți avea și „șansa” de a da nas în nas cu urșii, care coboară în stațiune pentru a căuta de mâncare (vezi detalii pe pagina alăturată). La Sovata, se poate rezerva o călătorie cu Mocănița, pe un traseu de 14 kilometri (www.mocanitasovata.ro). La Covasna, cel mai bine este să vă bucurați de aerul tare de munte și să admirați culorile glorioase ale pădurii, de-a lungul unor drumeții prelungite.
Parcul Național Retezat
Munții Carpați sunt binecunoscuți pentru frumusețea pădurilor în timpul toamnei. Și unde să te bucuri mai mult de această frumusețe decât în Parcul Național Retezat, probabil cel mai frumos astfel de parc din țară? Zona nu este însă pentru mofturoși ci pentru cei care sunt gata să renunțe la confortul propriu pentru a se bucura de un peisaj de vis, unde natura în stare pură poate fi observată în deplinătatea ei. Este locul ideal pentru excursii de câteva zile, cu cortul, așa că programați-vă o expediție până în octombrie, pentru a nu a avea de îndurat temperaturi de iarnă. Rangerii parcului național spun că și cel mai înghețat suflet se încălzește sub cerul Retezatului, la o pălincă dreasă cu miere, lângă un foc de tabără.
Pentru cei mai comozi, există posibilități de cazare de până la trei stele pe valea Râului Mare, în „anticamera” PN Retezat, de unde se pot face zilnic excursii în perimetrul parcului. Nu vă mirați dacă, dimineața sau seara târziu, un cerb sau o căprioară va coborî până aproape în curtea pensiunii pentru a se adăpa sau a căuta de mâncare.
Mara-Cosău
Față de anii trecuți, Maramureșul se mândrește anul acesta cu una dintre primele destinații ecoturistice din țară, respectiv zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. Aici, peisajul nealterat al Maramureșului istoric se combină cu un mod de viață ancestral și cu arhitectura tradițională, pe cale de dispariție. Vă puteți caza la una dintre pensiunile ecoturistice din satul Breb, sau în casele recondiționate de un britanic, tot în același sat.
Din Breb, puteți să porniți în explorarea, pe îndelete, a zonei. Dacă vedeți activitate la una dintre horincii – și sigur veți vedea – nu ezitați să intrați în vorbă cu gospodarii care distilează tăria. Vă vor explica în amănunt tainele apei de foc și vă vor invita la masă, chiar acolo, în hornicie. Zona Mara-Cosău este vestită și pentru bisericile din lemn, din care două, cele din Budești și din Desești, sunt incluse în patrimoniul UNESCO.
Băile termale din Ungaria de Est
Vecinii unguri ne-au luat-o cu mult înainte în ce privește turimsul balnear și de spa&wellness, deși stăm împreună cu ei pe același „zăcământ” de ape minerale și termale. Așa că, dacă vreți o baie caldă, atunci când afară se lasă primele brume, mai bine mergeți la Hajdúszoboszló, Gyula sau Sóstófürdő. Dacă ați fost deja în prima stațiune, de ce să nu încercați una dintre celelate două. Prima, Gyula, se află mai în sud, într-un orășel verde și primitor, unde multă lume cunoaște românește.
A doua, Sóstófürdő, se află mai la nord, lângă orașul Nyíregyháza, înconjurată de o pădure deasă și dispunând și de o grădină zoologică de mari dimensiuni – a doua cea mai mare din Ungaria. Costul cazării la Hajdúszoboszló, Gyula sau Sóstófürdő este comparabil cu cel din România, dar serviciile, per ansamblu, sunt net superioare. Toate cele trei destinații dispun de aquaparkuri acoperite, băi termale sau sărate, cu efecte curative. Sunt destinații care se adresează în primul rând familiilor cu copii sau cuplurilor care caută liniște.
Traseu: Rupea-Hărman-Prejmer
Pe lângă „clasicele” castele de la Peleș și Bran și mai nou intrata în circuitul turistic cetate de la Râșnov, în județul Brașov se mai găsesc câteva fortărețe impresionate, mai puțin frecventate de turiști. Cea mai recent pusă pe hartă este Cetatea Rupea, restaurată în ultimii ani, foarte ușor accesibilă de pe DN1. Istoricii critică modul în care a fost restaurată, dar turiștii se bucură de atmosfera rereată și de panorama care se deschide de pe ziduri.
Ceva mai ascunse sunt bisericile fortificate de la Prejmer și Hărman. Situate la 10-15 minute de mers cu mașina de Brașov. Prejmer, mai cu seamă, este copleșitoare prin silueta inexpugnabilă a fortificației circulare. Biserica de aici a început să fie construită de cavalerii teutoni în scurta perioadă în care au administrat Țara Bârsei. Hărman, de asemenea pitorească, pare o copie redusă la scară a celei dintâi. Aici însă, mai există o comunitate germană numeroasă, și în fiecare duminică se poate asista la slujba luterană.