Antalya, paradisul verde de la malul mării

„Merhaba, Sultaniye!”

Pentru cei care își doresc o vacanță de vis, Turcia este cu siguranță destinația ideală. La doar două ore distanță de Cluj cu avionul, litoralul turcesc poate fi comparat cu o oază luxoasă în deșertul încă verde ce se așterne în jur. În luna iunie, căldura este suportabilă, deși în unele zile, mercurul din termometre trece lejer de 40 de grade, mai ales în jurul prânzului. Am acceptat invitația celor de la Prestige Tour pentru a mă alătura unui info trip organizat în inima Antalyei. Am petrecut o săptămână vizitând cele mai luxoase resorturi din Kemer, Antalya, Belek și Side, unde chiar și cel mai pretențios turist se simte ca un adevărat sultan.

Kemer – mare și munte, într-un paradis verde

Pentru turiștii care iubesc atât muntele, cât și marea, Kemerul este un adevărat paradis. Peisajul extraordinar în care palmierii și pinii își dau mâna, este întregit de apa limpede, curată, în care se oglindesc munții. Singurul dezavantaj este faptul că nisipul de pe plajă nu este cel fin pe care îl găsim pe litoralul românesc. În Kemer, fiecare hotel/ resort își prelucrează plaja după bunul plac, mărunțind pe cât posibil pietrele care alcătuiesc plaja. Hotelierii au încercat să aducă și nisip fin în această zonă, dar acesta nu a rezistat decât câteva zile din cauza fluxului și a refluxului. Pentru cei care nu știu să înoate, intrarea în apă este destul de buclucașă, întrucât bolovanii sunt nelipsiți în această zonă. Înotătorii, însă, pot fenta puțin acest aspect, întrucât pe alocuri, sunt construite punți, iar aceștia pot coborî în apă direct de aici. Atât plaja, cât și punțile sunt dotate cu șezlonguri ce pot fi folosite gratuit de persoanele cazate în cadrul resortului din care face parte plaja.

DSC_0266

În Kemer, am fost cazați în cadrul resortului Crystal Flora Beach. Resortul poate fi comparat lejer cu un sat de vacanță. Hotelul este alcătuit din câteva zeci de vile cu două etaje, situate într-o zona verde cu lămâi, portocali, palmieri, pini și brazi. Practic, în incinta resortului găsești tot ce ai nevoie: restaurante, terenuri de sport, piscine, locuri de joacă pentru copii.

Alte resorturi din zonă pe care le-am vizitat sunt: Nirvana, Rixos Beldibi, Rixos Tekirova, Zena Resort și Alva Donna. Toate beneficiază de un spațiu verde generos, de amfiteatru, cinematograf, plaje curate, piscine, loc de joacă pentru copii și all inclusive.

kemerDintre acestea, cel mai mult m-a impresionat Rixos Tekirova cu vile sale cu piscină proprie, situate într-un peisaj de vis.

Rixos Tekirova

Resortul Rixos Beldibi este ocupat în proporție de 100% în această perioadă, fiind destinația preferată de români din regiunea Kemer.

Oraşul Kemer este situat la aproximativ 43 km de Antalya, Turcia. Numit în trecut „Idyropolis” acesta a fost unul din importantele orașe port din zonă. Populația din Kemer este de aproximativ 10.000 în timpul anului, populație care se triplează în timpul sezonului estival, întrucât aproape o pătrime din numărul total de turiști care sosesc în Antalya stau în regiunea Kemer. Kemerul se sitează în inediata apropiere a Munților Taurus. Înainte de a ajunge la resorturile luxoase de patru și cinci stele, există o zonă de locuințe care sunt în mod frecvent închiriate de turiștii din zonele nordice, turiști care nu pun preț pe confort, ci pe frumusețea zonei.

Cei care trec prin Kemer pot vizita Parcul Yörük, un mic muzeu etnografic care le dezvăluie turiștilor secretele vieții de nomad ale celor care au populat zona în trecut. Aici, în incinta unui restaurant, membrii tribului fac demonstratii de gătit ca pe vremuri. Cea mai bună plajă din Kemer este Moonlight Beach. Dacă treceți prin zonă nu ratați Parcul Moonlight, unde vă puteți da întâlnire cu delfinii sau distra în incinta aqua parkului.

kemer 3

O excursie inedită care nu le răpește mult timp turiștilor este cea pe muntele Tahtali (2365 m). Excursiile se organizează dimineața devreme pentru a prinde răsăritul sau după masa pentru a prinde apusul. În lunile aprilie, mai, turiștii pot vedea zăpadă pe culmile muntoase. Păturile, atât de necesare „alpiniștilor” sunt incluse în preț.

Antalya – „capitala” rivierei turcești

Antalya este centru administrativ al provinciei cu același nume și una din cele mai importante stațiuni de pe litoralul mediteranean. Nu este întâmplător faptul că singurul hotel realizat cu foiță de aur din zonă este situat aici. Este vorba de Mardan Palace, un impresionat resort de cinci stele, un adevărat muzeu, unde detaliile tradiționale se îmbină cu cele moderne într-un mod spectaculos. Pentru cei nu sunt încântați de strălucirea și fastul specifice Turciei, decorul din interiorul hotelului poate fi prea mult. În schimb, camerele sunt spațioase, amenajate cu gust. Resortul dispune de cea mai mare piscină din regiune, iar pentru ca acest lucru să fie marcat cum se cuvine, seara, se organizează turul piscinei cu gondola. Plaja nu este cea mai spectaculoasă, dar există extrem de multe posibilități cu care îți pot ocupa timpul liber.

Alte resorturi care merită atenția turiștilor sunt: Adalya Elite, Miracle, Delphin și Wind of Lara.

Printre obiectivele turistice majore care pot fi viziate se numără Muzeul regional al Antalyei (cu o bogată colecție arheologică), cartierul vechi al orașului, numit Kaleiçi, unde se află porțile împăratului Hadrian, muzeul Kaleiçi, mai multe moschei din perioada otomană, printre care și ruinele moscheii Korkut construită în secolul al II-lea ca templu roman, transformat ulterior în biserică creștină și apoi, în secolul al XV-lea, în moschee.

Belek – un model în turismul Turciei

De departe cea mai impresionantă regiune pe care am vizitat-o a fost Belek. Datorită frumuseții sale, regiunea a fost aleasă de Ministerul Turismului să fie un model în turismul Turciei. Regiunea are 36 de hoteluri de cinci stele, case de vacanță și șase terenuri de golf. Resorturile din Belek beneficiează de toate facilitățile unui concediu de vis: grădini generoase, pisicine, restaurante all inclusive, restaurante a la carte, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, zone de relaxare, spa-uri moderne. Belek este una dintre cele mai noi stațiuni cu plaje lungi, sate de vacanță, hoteluri moderne, păduri, terenuri de golf.

DSC_0302

Am fost cazați în cadrul resortului Letoonia, o locație impresionantă, la două minute de plajă. În zonă am vizitat și alte resorturi care își merită toți banii: Rixos Premium Belek, Sueno Deluxe, Alva Donna, Susessi și Spice.

În zonă, se construiește un adevărat regat: Rixos World, care se va deschide parțial publicului din 1 iulie. Pentru a parcurge întreaga suprafață a „regatului”, turiștii vor avea nevoie de cel puțin o săptămână. Aici regăsim un mare pardox: de afară, coloanele de marmură, statuile și aspectul imaculat al clădirii ne dau impresia că vom pătrunde într-o lume sobră, luxoasă. După ce trecem pragul, în fața noastră răsare, de nicăieri, parcă, lumea basmului. Gândit cel mai probabil de un amator de jocuri pe calculator, spațiul este o adevărată incursiune în lumea personajelor animate, unde totul este posibil.

Gândit pentru copii, Rixos World, le oferă celor mici, pe lângă spațiul impresionat de joacă și posibilitatea de a urmări concomitent cu părinții, pe același televizor programul preferat, un exemplu pozitiv: barurile sunt dotate cu spații speciale unde adulții pot să își ascundă paharul de băutură sau țigările, astfel încât cei mici să fie protejați de acest tip de comportament. Tărâmul regatului este impresionat. Vor funcționa aici patru malluri, cel mai mare aquapark din Antalya, urmând ca în viitor să existe și o mică grădină zoologică, unde vizitatorii vor putea hrăni, contracost, pui de tigru. Nu vor lipsi nici delfinii, focile, urmând ca vedeta aquaparkului să fie o balenă. De serviciile Rixos Word pot beneficia contracost toți turiștii, urmând ca cei cazați la orice hotel din linia Rixos de pe litoralul turcesc să aibă acces gratuit pentru unele activități.

Side

Side se află la 75 km de Antalya. Se află pe o mică peninsulă plată, cu o lățime de 300 m și lungimea de 800, pe care se „îngrămădesc” minuni arheologice. Side a fost un important oraș comercial. A fost de asemenea, piață pentru sclavii aduși din Africa și un centru pentru pirați. După această perioadă, în Side s-au încheiat numai afaceri legale, iar orașul a continuat să prospere. Aici există câte o comoară culturală în fiecare loc: amfiteatrul din perioada elenă, templele romane ale lui Apolo și Artemis, apeducte și muzee. Statiunea Side este flancată de două plaje superbe, la vest, între Sidi și Colaki, plajele au peste 30 km, iar la est plaja este mai liniștită și continuă până la insulița de pe râul Manavgat.

Am vizitat aici mai multe resorturi printre care: Otium Eco Side, Otium Sevenseas, Von Golden Coast, Diamond Premium, pe care le recomand cu multă căldură. Am fost cazați la Cristal Sunset, un resort ca în povești, la câteva minute distanță de plajă. Singurul dezavantaj aici este faptul că plaja se închide imediat după apus, fiind privată. Nisipul este fin, dar pe alocuri în apă sunt și bolovani.

DSC_1038

side2

DSC_0183

Copii

Familiile cu copii nu trebuie să își facă griji, întrucât turcii pun mare preț pe serviciile oferite celor mici. Dintre toate hotelurile vizitate, toate acordă o atenție specială copiilor (bebeluși și copii mai mari) fiind dotate cu grădinițe, spații de joacă, piscine exterioare, piscine acoperite, animatori, programe special create pentru ei, astfel încât juniorii să nu se plictisească o clipă.

DSC_0053

DSC_0710

Distracție

Pe parcursul zilei, chiar și cei mai cârcotași turiști pot fi antrenați în activitățile din cadrul resorturilor. În schimb, viața de noapte nu este la fel de „activă” ca cea de pe litoralul românesc. Resorturile care se respectă au în incinta lor cluburi pentru turiștii petrecăreți. În general, cluburile își încep activitatea după spectacolul de seară realizat de animatorii resortului în cadrul sălii de spectacole sau a amfitreatrului în aer liber, iar timpul destinat distracției nocturne este de două ore. Altfel spus, la ora 2:00, în cadrul resorturilor, orice tip de activitate „dansantă” se oprește. Pentru turiștii îndrăgostiți de viața de noapte, funcționează de regulă un bar, unde aceștia pot petrece „în liniște” până dimineața.

Mâncare

La acest capitol, termenul de „all-inclusive” spune cam tot. Chiar și cei care sunt mereu la dietă resistă cu greu tentațiilor. Bucătăria turcească merge mult pe mâncăruri light, pe salate, și alte specialități din legume. Iubitorii de carne pot fi ușor dezamăgiți, întrucât din meniu fac parte îndeosebi carnea de pui, de pește și de miel, rar cea de porc. În materie de dulciuri, acestea sunt extrem de dulci spre deosebire de cele găsite pe piața din România.

DSC_0469

Tradiții

Se spune că în Turcia, sunt trei lucruri tradiționale: baia turcească, negociatul și bacșișul. Dacă ajungeți în Turcia, nu ratați o vizită la spa. Nimic nu se compară cu răsfățul unei băi turcești și a unui masaj bine realizat. De obicei aceste servicii se plătesc, dar merită din plin. Există spa-uri care oferă pachete complete turiștilor și oferă reduceri substanțiale grupurilor. Nu uitați să negociați. Și pentru că tot vorbim de negociat, în Turcia nu aveam cum să scăpăm de această practică. Deși trebuie să recunosc că eram îngrozită de acest aspect, pentru că în România nici măcar la piața nu am negociat niciodată, lucrurile nu au stat atât de rău. Prima întrebare pe care orice comerciant ți-o adresează este: „De unde ești?” După ce îți spune „Ce faci?” în română și te anunță că a auzit de Hagi, afli că românii au parte de reduceri substanțiale. Și chiar așa și este! Comercianții știu că românii negociază și că nu sunt dispuși să lase în bazar o grămadă de bani, precum rușii, pentru care prețurile, fie ele și foarte umflate, sunt fixe. „Dacă ne place de un cumpărător, scădem prețul. Dacă nu ne place, nu!”, mi-a spus un vânzător. De multe ori prețurile nu sunt afișate, lucru care te obligă să intri în vorbă cu vânzătorii, dacă dorești ceva. În timpul cumpărăturilor, nu e politicos să refuzi ceaiul, în cazul în care ți se oferă. A treia „tradiție”, bacșișul nu mai este obligatoriu în zilele noastre, dar este bine primit, cu siguranță.

Puncte forte

Căldura oamenilor m-a impresionat în mod special, fie că discutăm despre comercianți, hotelieri sau oameni de pe stradă. Toți zâmbesc, având la îndemână o vorbă bună sau un gest drăguț, chiar dacă nu știu engleză. La un moment dat, în timpul călătoriei, din cauza unei modificări în program, a trebuit să așteptăm puțin în mașină. Șoferul nostru turc, de exemplu, care nu vorbea decât germană ca limbă străină, a cules în acest timp corcodușe (doar el știe de unde) și n-a servit pe toți pentru a ne trece timpul mai repede.

Puncte slabe

În timpul celor șapte zile petrecute în Turcia nu mi-au plăcut două lucruri: cafeaua (cea de la aparate e bunicică) și viteza internetului.  Internetul funcționează bine doar în jurul recepțiilor din cadrul resorturilor și în majoritatea doar pe baza numărului camerei în care ești cazat și a datei personale de naștere.

Distribuie:

Postaţi un comentariu