Începe Festivalul Temps D’images. Tema din acest an: Solidaritate
O nouă ediţie a festivalului Temps D’images îi aşteaptă pe clujeni în perioada 9-17 noiembrie, de data aceasta cu o temă care potrivit organizatorilor a venit în mod natural.
„Solidaritatea”, tema de anul acesta a festivalului Temps D’images, este relevantă în primul rând în contextul actualelor evenimente sociale care se desfăşoară la nivel naţional, a declarat Miki Branişte, directorul Festivalului Temps D’images. „La ediţia de anul trecut am văzut că viitorul are un autor colectiv, că ţine foarte mult de implicarea fiecăruia dintre noi în societate. Lansăm în cadrul celei de-a 6-a ediții Temps D’images o serie de întrebări despre ceea ce ne face să fim împreună, să empatizăm, să fim deschişi faţă de cei diferiţi, despre mecanismele interioare care declanşează sentimentul solidarităţii. Spectacolele, dezbaterile şi celelalte evenimente invitate în programul festivalului ne vor prezenta perspective artistice asupra unor evenimente marcate de solidaritate sau de lipsa acesteia”, a spus Miki Branişte. „Prin spectacolele pe care le invităm nu dorim să spunem apăsat că realitatea este într-un fel sau altul, ci vrem să lansăm discuţii care pot duce la dialog şi care lasă publicul să ajungă la concluziile şi opiniile proprii. De când au început protestele privind Roşia Montană, din acel moment am auzit foarte des cuvântul solidaritate, de ambele părţi. Ne-am dat seama că este tot mai dificil să distingi între discursuri. Toată lumea pretinde solidaritatea, dar nu ştim unde ne plasăm fecare dintre noi cu adevărat”, a atras atenţia Miki Branişte.
Festival şi în cartiere
Spre deosebire de alte evenimente care se desfăşoară în Cluj, Festivalul încearcă să ajungă şi la locuitorii din cartiere. „Fiindcă avem şi teme sociale şi politice vrem să deschidem discuţia asupra festivalului, precum şi o punte de comunicare cu locuitorii din Mărăşti sau din Mănăştur”, a precizat Lala Panait, coordonator comunicare. În acest an, alături de locaţiile deja comune de desfăşurare a evenimentelor, respectiv Fabrica de Pensule, Casa Tranzit sau Cinema Mărăşti, organizatorii le dau întâlnire clujenilor şi la Sala Radio, Studio-ul Radu Stanca a Facultăţii de Litere sau Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Un alt loc de întâlnire va fi L’Atelier Café de pe strada Memorandumului.
Teatru, film, performance
Timp de nouă zile organizatorii propun publicului nouă spectacole de teatru, cinci spectacole de dans, trei performance-uri, două proiecţii de filme, patru dezbateri, un workshop, două prezentări şi lansări. Artiştii internaţionali invitaţi în acest an provin din Franţa, Germania, Polonia, Cehia şi Republica Moldova. De asemenea, în cadrul acestei ediţii se lansează cea de-a treia ediţie a Platformei Independente de Artele Spectacolului, între 13 şi 16 noiembrie. Printre spectacole şi evenimente se numără: “Tipografic Majuscul” de Gianina Cărbunariu, “Congresul extraordinar al Candidaţilor la Preşedinţie” realizat de colectivul de artişti sub numele Candidata la Preşedinţie, “Punct Triplu” de Bogdan Georgescu, “Dreaming România” de Mihai Pintilei, “Nu ne-am născut în locul potrivit” de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz, “Familia Offline” de Radu Apostol şi Mihaela Michailov, dezbatere on-line cu Dan Perjovschi despre rolul artistului în societate şi multe alte evenimente. Tot în acest an a fost creată o secţiune specială şi pentru artiştii tineri şi cu un mare potenţial, absolvenţi în 2013.
Trecut şi viitor
Unul dintre evenimentele “de rezistenţă” ale Festivalului în acest an este intitulat “Trecut şi viitor. A se manevra cu grijă”, care propune publicului o întâlnire cu trecutul din perspectiva a ceea ce se întâmplă astăzi. “Ne interesează şi vrem să aflăm mai multe despre trei evenimente care au marcat România: Revoluţia din 1989, grevele studenţilor din 1995 şi mişcarea Roşia Montană de acum. Prima dată vom prezenta documentarul Everyman: State of Fear (1989), apoi filmările făcute de Csilla Konczei în data de 22 decembrie 1989, după care Vlad Petri ne a arăta imagini cu ceea ce se întâmplă acum, în 2013. Toate acestea vor fi urmate de dezbateri”, explică organizatorii. Propunerea celor două Centre Culturale partenere Festivalului, respectiv a Institutului Cultural Francez şi a Centrului Cultural German este coproducţia “Notebook”. “Este un spectacol foarte invoativ şi angajat din punct de vedere al solidarităţii. În spectacol se vorbeşte despre schimbare şi despre o noţiune care mă interesează mult de când am ajuns în Transilvania, respectiv despre decalaj. Poate prin intermediul unui astfel de festival putem afla că decalajul este capcitatea unei societăţi de a se analiza şi de a se vedea în mişcare”, a declarat Benoit Bavouset, directorul Institutul Cultural Francez din Cluj. La rândul său, Fabian Mühlthaler, directorul Centrului Cultural German a ţinut să precizeze că deşi i-a fost teamă ca festivalul să nu fie unul “prea politic”, a ajuns la concluzia că modul în care sunt gândite evenimentele i-au dovedit contrariul.
Biletele pentru Festivalul Temps D’images pot fi achiziţionate la preţul de 15 lei şi la reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari, la preţul de 10 lei. De asemenea doritorii îşi pot cumpăra abonamente la preţul de 50 de lei. Biletele sunt diponibile pe biletmaster.ro, precum şi direct de la Librăria Cărtureşti .