Scriitoarea Alice Munro a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură
Scriitoarea Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2013, a anunţat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia. Alice Munro s-a născut în anul 1931 în provincia canadiană Ontario din Canada şi este cunoscută mai ales pentru lucrările sale de proză scurtă, fiind considerată „un maestru al prozei scurte contemporane”. Munro a început să scrie proză scurtă în adolescenţă şi primul volum „Dance of the Happy Shades” i-a fost publicat în anul 1968. În 1971scriitoarea a publicat o colecţie de povestiri intitulată „Lives of Girls and Women”, volum considerat de critici ca fiind un Bildungsroman. Printre alte titluri se numără: “Who Do You Think You Are?” (1978), “The Moons of Jupiter” (1982), “Runaway” (2004), “The View from Castle Rock” (2006) şi “Too Much Happiness” (2009). Colecţia “Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage” (2001) a stat la baza filmului „Away from Her” regizat de Sarah Polley. Cea mai recentă colecţie de povestiri, din 2012, este reunită în volumul „Dear Life” (2012). Povestirile sale sunt definite mai ales prin claritate şi realism psihologic.
În limba română în 2011, la Editura Litera, scriitoarei i-a fost publicat volumul „Prea multă fericire”: Un tată aflat în închisoare pentru ca şi-a ucis copiii îi scrie soţiei despre revelaţia de a fi primit vizita lor dintr-o altă dimensiune; o fetiţă îşi ajută angajatorul bolnav de leucemie să scape de avansurile unei femei lipsite de conştiinţa; în adolescenţa, un fiu îşi părăseşte aparent fără motiv familia şi ajunge să trăiască asemenea unui vagabond, dispreţuind valorile societătii moderne; în secolul al nouăsprezecelea, Sophia Kovalevski, matematician şi scriitor talentat, se luptă cu efectele succes lui asupra relaţiei de cuplu. Eroii celor zece povestiri îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii. Undeva, prin intunericul în care înaintează, ei simt strălucirea intensă a fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi aşteaptă. Cu o voce narativă unică, Alice Munro se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete şi încordări interioare indescifrabile din exterior.
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel.