Protest de Noaptea Muzeelor: Lucrări reprezentative din colecțiile muzeelor din Cluj, ascunse de ochii publicului

Foto arhivă: Dan Bodea

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor se va desfășura sub semnul unui protest pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din țară, membre sau încă neafiliate la organizație. Muzeele din Cluj vor lua și ele atitudine și vor ascunde de ochii publicului unele dintre cele mai reprezentative lucrări din colecțiile pe care le dețin.

Astfel pentru conştientizarea publicului faţă de situaţia gravă a spaţiilor expoziţionale, fiecare muzeu care dorește să se alăture protestului își va alege un obiect reprezentativ din colecția deținută pe care în seara evenimentului să îl acopere cu o pânză neagră. Această formă de protest, care va însoți întreaga campanie de promovare a Nopții Muzeelor 2015, îi va atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca în curând acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar muzeele și colecțiile muzeale în România.

Protestul este primul de acest gen din seria de acțiuni strategice ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la starea patrimoniului muzeal național.

„În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume. Muzeele nu mai înseamnă nimic pentru că ele nu au fost considerate niciodată cu adevărat importante, utile societății, vectori de dezvoltare comunitară, o investiție sigură. Dar ele pot fi toate acestea dacă sunt ajutate”, transmit reprezentanții Reţelei Naţionale a Muzeelor pe site-ul oficial al evenimentului care se va desfășura în data de 16 mai.

Muzeul Farmaciei din Cluj

Dacă vizitatorii Muzeului Farmaciei din Cluj vor putea vedea în Noaptea Muzeelor colecția de istorie a farmaciei, colecția de aparatură medicală, expoziția temporară “Istoria afrodisiacelor” și grupajul tematic despre opiu in cadrul categoriei Focus, ceea ce nu vor putea admira este Praful de Mumie, unul dintre cele mai celebre exponate, care va fi ascuns în cadrul protestului național al muzeelor și colecțiilor.

praf-mumie-detaliu

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

La Muzeul de Artă, lucrarea Castelul de la Uioara, Joseph Neuhauser (1767-1815),  expusă în „Galeria Națională”, este un alt exponat care nu va putea fi văzut în Noaptea Muzeelor.

Castelul-de-la-Uioara-2

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul de pe strada Memorandumului nr. 21 va ascunde vitrina care cuprinde ceramică habană din secolele 17-18, renumită în epocă pentru calitatea deosebită a execuției și pentru rafinamentul decorului figurativ. Ceramica habană a avut o influență foarte importantă asupra evoluției stilurilor locale  ale ceramicii decorative transilvănene, prin forma pieselor, tehnica de decorare, motivistica utilizată.

A.-2318

Muzeul de Istorie Turda

La Turda, ascuns de ochii publicului va fi tabloul vedetă al colecției Muzeului de Istorie, intitulat Dieta de la Turda. Lucrarea reproduce momentul istoric al declarării libertății conștiinței și a toleranței religioase în Transilvania (6-13 ianuarie 1568). Pictura, realizată în anul 1896 de pictorul maghiar Kőrősfői Kriesch Aladár a fost comandată de orașul Turda cu ocazia milenarului maghiar, fiind expusă publicului larg în noua galerie de artă de la Budapesta, unde a făcut senzație.

tabloul-Dieta-de-la-Turda-e1429607192659

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Binecunoscutele monede de aur de tip „Koson”, după numele inscripționat pe una din fețe în limba greacă KOΣΩΝ, vor fi de asemenea acoperite în Noaptea Muzeelor. Emise prima dată după jumătatea secolului I a. Chr., monedele sunt practic o combinație de două tipuri monetare republicane romane. Muzeul deţine 26 de piese din aur aparţinând acestui tip monetar.

Revers-e1430398885974

Muzeul Municipal Dej

În cadrul protestului național al muzeelor, în Dej va fi ascunsă statueta descoperită în castrul roman de la Cășeiu (lângă Dej) reprezentând un Genius Augusti, datat în secolele II-III p.Chr. Geniusul este redat în togă, un port ancestral, folosit în caz de sacrificii sau la război. Prin ridicarea acestei statui soldații romani își arătau adorația față de persoana împăratului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu