Produse locale şi demonstraţii culinare cu bucătari englezi, la Transilvania Fest 2013
Aflat la a opta ediţie, Transilvania Fest 2013 aduce în această toamnă la Cluj-Napoca producători locali, mesteşugari şi ansambluri folclorice, care vor anima timp de trei zile Piaţa Unirii. Acestora li se alătură experţii în domeniul gastronomic de la Universitatea Oxford Brookes, care vor face demonstraţii de gătit. Evenimentul are loc între 20 şi 22 septembrie, iar fiecare seară de festival va fi încheiată de proiecţii de film, găzduite de Casa TIFF.
În cadrul festivalului, peste 100 de producători vor participa la târgul din Piaţa Unirii. Vizitatorii vor descoperi produse naturale, cum ar fi mierea cu anason şi fructele in miere, caşul maturat, sucurile şi siropurile, uleiurile presate la rece cu diferite mirodenii, dulceţurile şi ceaiuri tradiţionale sau produsele de patiserie.De asemenea, Piaţa Unirii va găzdui demonstraţii culinare prezentate de Paul Bloomfield, cunoscutul chef londonez pasionat de Transilvania. Acestuia i se vor alătura sous-chef-ul Boysie James Kevill şi o echipă de voluntari de la Oxford School of Hospitality Management.
Programul festivalului include, printre altele, şi parade ale portului popular, care se vor derula în Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Eroilor. Acestea vor reuni cate 300 de artişti populari din toată ţara. Transformat în festival itinerant de cultura şi mâncare, după ce a debutat in 2005 ca Turda Fest, este organizat de Asociaţia Transilvania Fest, alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Judetean Cluj, prin Asociaţia Produs de Cluj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Totodată, acesta se desfăşoara sub Înaltul Patronaj Naţional al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României şi Înaltul Patronaj Internaţional al Alteţei Sale Regale Prinţul Charles de Wales