Premieră naţională: Rembrandt, mai aproape de iubitorii de artă prin 273 de gravuri expuse la Cluj

Foto: Dan Bodea

În perioada 12 Aprilie-8 Iunie 2014, publicul din Cluj va avea ocazia să admire 273 de gravuri originale obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt, restaurate şi prelucrate de Amand Durand între anii 1865-1867, la solicitarea Bibliotecii Naţionale Franceze, plăci aflate în patrimoniul Muzeului Luvru din Paris. Gazda acestui eveniment este Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Durand a dus la îndeplinire o muncă foarte migăloasă cu atâta acurateţe, încât lui îi datorăm faptul că putem admira şi azi gravurile lui Rembrandt.

Detaliile despre expoziţia intitulată “Rembrandt apogeul artei gravurii” au fost prezentate vineri de reprezentanţii Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în prezenţa consului onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Cluj, Wouter Reijers şi a reprezentantului Euro Art Luxembourg Thomas Emmerling, precum şi a criticului de artă Vasile Radu.“Niciodată până acum nu a fost vernisată o asemenea expoziţie în România. Pentru noi România este un loc unde asemenea capodopere de artă ar trebui arătate. Arta reuneşte oameni şi asta vrem să obţinem cu această expoziţie. În 2012 a fost o discuţie dacă să aducem aceste gravuri, dat fiind incidentul cu lucrările de artă furate din Olanda, însă anul trecut ne-am convins că România merită această expoziţie. Începem în Cluj deoarece considerăm că acest oraş este capitala Transilvaniei şi un oraş al mişcărilor culturale de multiple feluri”, a precizat reprezentantul Euro Art Luxembourg la Cluj, Thomas Emmerling. Expoziţia va fi prezentată şi la Bucureşti (15.06-15.09. 2014), Iaşi (01.10-15.11.2014) şi Timişoara (10.12.2014-10.03. 2015). “Rembrandt a fost cunoscut în timpul vieţii sale mai multe pentru gravuri decât pentru picturile în ulei. El era atât antreprenor cât şi om de afaceri şi ştia să profite de darul său”, a mai spus Thomas Emmerling, asigurând publicul clujean că toate lucrările grafice pregătite de Amand Durand au aplicată pe verso ştampila sa de colecţionar, care este cuprinsă în catalogul Lugt al ştampilelor de colecţionari. Thomas Emmerling a precizat că fiecare gravură a fost realizată în şapte exemplare, păstrate atât în muzee, cât şi în colecţii private.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

“Această expoziţie este singura modalitate de a revedea creaţia lui Rembrandt pentru că procedeul gravurii este un procedeu prin care opera de artă circulă şi este multiplicată, având fiecare exemplar din tiraj o valoare relativ egală. Privind lucrările îl vom regăsi pe Rembrandt cel adevărat. În cazul de faţă vorbim despre originale”, spus criticul de artă Vasile Radu cu privire la amploarea şi dimensiunea culturală a acestei expoziţii.

Potrivit directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, biletul integal de intrare la expoziţie va avea un preţ special de 20 de lei, dar vor exista şi bilete la preţ redus. În Noaptea Muzeelor, accesul la expoziţie va fi de doi lei. Expoziţia va fi organizată în spaţiul expoziţiilor temporare al Muzeului Etnografic al Transilvaniei şi va fi prezentată în două etape. Într-o primă etapă, până la mijlocul lunii mai, vor fi expuse autoportrete şi scene biblice, iar în a doua parte vor fi expuse alte portrete şi lucrări. Conform organizatorilor,  lucrările aparţin unui colecţionar care deține peste 5.000 de capodopere.

IMG_1657

Distribuie:

Postaţi un comentariu