Mircea Albu, 57 de ani din viaţă dedicaţi fotografiei
S-a născut în Aiud, de acolo a ajuns la Satu Mare, apoi în Târgu-Mureş şi de la Târgu-Mureş s-a stabilit la Cluj unde a urmat Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” şi Facultatea de Electrotehnică. Deşi este de profesie inginer, pasiunea pentru fotografie a avut-o de când era mic şi astăzi, la cei 70 de ani ai săi, se numără printre cei mai dedicaţi fotografi şi organizatori de expoziţii din Cluj-Napoca.
Mircea Albu realizează fotografii din anul 1957, însă a început să se exprime public, prin fotografie, în anul 1964 când a avut ocazia să-l întâlnească pe profesorul Iosif Viehmann. Atunci avea un aparat pe care îl primise de la tatăl său, pe care îl păstrează şi astăzi. „Din când în când îmi place să îmi şterg de praf vechile aparate şi să mă uit cu nostalgie la ele”, a declarat Mircea Alb pentru Transilvania Reporter. La împlinirea vârstei de 70 de ani, artistul aduce în planul cultural al Clujului două expoziții de fotografie şi o lansare de carte, al căror numitor comun este vârsta sa onorabilă. „Cele două expoziţii sunt diferenţiate ca şi concepţie şi prezentare. Cea de la Muzeul de Artă cuprinde 70 de fotografii, se numeşte «Elemente» şi este în relaţie cu fiecare moment pe care l-am trăit în viaţa mea. Expoziţia din Colegiul Academic este o expoziţie de fotografie pe pânză de tip decorativ pentru a aduce în planul spiritual al vizitatorilor o atmosferă ambientală. Este o fotografie mai aproape de suflet. Am surprins nişte clipe care pentru mine au fost nişte revelaţii: detaliile de frunză, de flori, ansambluri florale, o pânză de păianjen cu mărgăritare de rouă pe ea şi aşa mai departe”, explică fotograful. Pentru selectarea imaginilor, artistul a fost obligat să “taie în carne vie”: “Din miile de fotografii pe care le am în colecţie, am ales iniţial între 200-250 şi în ultimul moment am tăiat în carne vie pentru a rămâne la 70, respectiv cele expuse la Muzeul de Artă. M-a ajutat şi fiica mea în procesul selecţiei şi pot să spun că acestea mă reprezintă cel mai bine”, afirmă Mircea Albu.
Fiecare fotografie are povestea ei pentru fotograful clujean, un exemplu sugestiv fiind imaginea intitulată „Frica” expusă la Muzeul de Artă din Cluj:
[stextbox id=”custom”]„Încă de tânăr m-a impresionat foarte mult această plantă, Scaiul dracului îi spune. Prin 1970, când lucram în fotografie alb-negru am fotografiat-o şi am multiplicat-o prin filtre, realizând o fotografie color specială care arată altfel. Am încercat să găsesc o formă de a transmite teama faţă de această plantă”, explică Mircea Albu.[/stextbox]
Eseu fotografic
Tot miercuri de ziua lui, Mircea Albu a lansat şi volumul intitulat “Fotografia, de la impresie la expresie”, bogat ilustrat cu lucrări personale ale fotografului. Prin motto-ul discret strecurat pe coperta IV, haiku-ul lui Bashô asociat creaţiei autorului încă din anii 1974 (“Lumea-i ca roua, doar ca roua… și totuși”) , Mircea Albu trăieşte fotografic şi împărtășeşte aceste trăiri publicului. „Este un eseu despre fotografie, respectiv modul în care am trăit momentul care m-a determinat să expun, să fotografiez: l-am văzut în aparatul de fotografiat, în vizor, l-am văzut pe monitor, l-am reconfigurat şi i-am dat nota expresivă, personală pentru a ajunge în spaţiul public. Cartea este gândită şi simţită de foarte mult timp. Cele peste 200 de imagini şi comentariile lor sunt absolut originale şi îmi aparţin”, precizează autorul.
Mircea Albu nu simte cei 70 de ani pe care i-a împlinit. Este încă foarte dinamic şi lucrul acesta îl ajută să depăşească vârsta. „Idei şi materiale am foarte multe de valorificat aşa că aştept doar ocazia să le dezvolt în proiecte. Am depăşit deja 140 de expoziţii de când fiinţăm cu Asociaţia ArtImage. Fiecare expoziţie are un cost, iar dacă cineva visează că se realizează singure, acest lucru nu se întâmplă. Toată baza materială am constituit-o pe fonduri proprii şi cu ajutorul unor oameni cu multă bunăvoinţă şi cu aport financiar, care ne-au susţinut până acum. Foarte mult ne susţine financiar şi Şcoala de fotografie pe care o organizăm consecvent”, declară Mircea Albu. De ziua lui, printre puţinele lucruri pe care şi le doreşte Mircea Albu este şi apariţia unor spaţii expoziţionale în viaţa Clujului care să facă cinste atât fotografilor cât şi fotografiilor pe care aceştia le expun. “E un lucru bun ce se întâmplă astăzi, respectiv faptul că lumea fotografiază în neştire. În următoarea perioadă se va împărţi fotografia în două segmente clare, după părerea mea: fotografia populară şi fotografia ca mijloc de comunicare spirituală. Este un tip de fotografie pe care eu o numesc fotografia-pop, care se poartă în pieţe, în cafenele şi care se adresează unui public mai puţin educat din punct de vedere vizual. Dar mai este şi fotografia care doar în spaţii corespunzătoare de expoziţie poate fi pusă în valoare în mod corespunzător”, consideră Mircea Albu.
„Imaginile cailor sunt momente parcă desprinse din basme. Mi-a plăcut să-i umăresc în Sălciua, pe Valea Arieşului acolo unde organizăm cu asociaţia noastră taberele de fotografie. Acolo încerc să identific elemente pe care nu poţi să le găseşti în oraş”, Mircea Albu, fotograf
Expoziția de fotografie artistică “Elemente” va putea fi vizitată până în 20 septembrie 2013 conform programului Muzeului de Artă, iar Expoziţia cu fotografii pe pânză de la Colegiul Academic va putea fi vizitată în intervalul 5-11 septembrie 2013 între orele 10-18.