Lacrimi şi emoţie la Gala de Închidere a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj
Momente înduioşătoare la Gala de Închidere a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj. Melodia „Unforgettable” scrisă de Irving Gordon şi făcută celebră de Nat King Cole a marcat unul dintre cele mai emoţionante momente ale galei de premiere la Comedy Cluj. Actrița Oana Pellea cu greu și-a stăpânit lacrimile în fața spectatorilor care au aplaudat-o, sau în momentul în care pe marele ecran spectatorii au putut revedea pe muzica lui Irving Gordon momente din filmele şi spectacolele de teatru care l-au avut ca protagonist pe tatăl ei, dar şi pe ea.
Directorul Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, regizorul Mihai Măniuţiu a fost cel care i-a acordat invitatei Premiul de Excelenţă al Festivalului, nu înainte de a rosti un discurs în care i-a evocat pe părinţii actriţei, Amza şi Domnica. „Întâlnind-o pe Oana Pellea şi cunoscând-o ca om şi ca artist am avut ocazia de a cunoaşte încă două personalităţi apropiate ei: pe Amza, tatăl ei, figură spirituală tutelară a Oanei. L-am cunoscut ca la cinematograf. Datorită capacităţii constante de evocare şi de proiectare a fiicei sale. Deşi nu l-am întâlnit în carne şi oase după multe dimineţi şi seri în care Oana făcea ce făcea în felul ei subtil şi uşor vrăjitoresc şi îl aducea pe Amza alături de noi în livingul în care discutam pătimaş despre teatru şi viaţă, pe bancheta din maşină sau în fotoliul unui avion. Amza a devenit o prezenţă colocvială şi am sfârşit prin a avea convingerea că l-am cunoscut personal şi chiar că am apucat să schimbăm câteva cuvinte despre una sau alta. Vă povestesc asta pentru a marca puterea de evocare a Oanei Pellea şi capacitatea ei de a face ca umbrele să prindă viaţă şi să locuiască printre noi. Această putere a Oanei vine din iubire şi din talent. Pe cealaltă persoană am cunoscut faţă în faţă. E vorba de Domnica mama Oanei care m-a onorat cu prietenia ei. Ca să înţelegeţi profunzimea dintre mamă şi fiică vă spun că erau zile când nu ştiam dacă Oana este dublul Domnicăi sau Domnica este dublul Oanei. Apariţie de o senzuală transparenţă, Oana Pellea are frumuseţea feminităţii profunde, nealterate, puterea de a se proiecta cu o aură magică în reprezentaţie ori în faţa camerei de filmat sunt calităţile ei cele mai preţioase. Oana Pellea este una dintre cele mai vitale actriţe pe care le-am cunoscut”, a precizat Mihai Măniuţiu. Acesta a făcut şi o trecere în revistă a spectacolelor şi filmelor de referinţă ale Oanei Pellea, precum şi a premiilor obţinute de aceasta.
Actrița Oana Pellea și-a început discursul cu o pauză de câteva secunde în care i s-a putut citi în ochi emoția fericirii de a împărți Premiul de Excelență al Festivalului, cu tatăl ei, Amza.„E cel mai special și drag premiu pentru că nu sunt singură, suntem doi”, a rostit Oana Pellea, în aplauzele spectatorilor veniți să asiste la unul dintre cele mai așteptate momente ale Festivalului. Aceasta le-a mulțumit organizatorilor Comedy Cluj şi a ţinut să amintească faptul că Excelenţa îi aparţine tatălui ei. „Amza împlineşte 30 de ani de când nu mai este pe Pământ. Eu la anul fac vârsta la care el a plecat. Cred că în toată viaţa mea va fi întâi Amza. Pe Facebook cineva mi-a spus că acolo unde sunt eu este şi Amza cu mine. Mai adevărat este că Amza este unde sunteţi dumneavoastră, spectatorii, şi iubirea dumneavoastră îl duce mai departe. Este excepţional ca după 30 de ani de când nu mai e pe Pământ lumea să mă oprească pe stradă să îmi spună: ne e dor de el. Cred că este premiul lui, seara lui, excelenţa lui şi eu vă mulţumesc în numele lui şi umilă în numele meu. Mulţumesc mult de tot”, şi-a încheiat actriţa discursul de mulţumire.
Aplauze pentru voluntari
Gala de premiere i-a avut ca amfitrioni pe Bogdan Rădulescu și Tibi Codorean. Pe scenă a luat cuvântul şi Horaţiu Dan, directorul Festivalului care a adresat mulţumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea celei de-a cincea ediţii. „Aș dori să adresez o mulțumire specială celor 154 de voluntari ai Festivalului aleși din 450 de aplicanți și care, la fel ca în fiecare an, au fost sufletul Comedy Cluj. Alături de premiile juriului aș dori să ofer și eu un premiu care a fost câștigat cu foarte multă pasiune de echipa Festivalului în credința personală că sunt cel puțin la fel de mari vedete ca și artiștii care au obținut trofeele”, a precizat Horațiu Dan, directorul Festivalului, pe scena „Cinematografului Florin Piersic”. Acesta i-a invitat pe scenă pe membrii echipei care în ultimele săptămâni au făcut posibilă organizarea celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional Comedy Cluj.
Premiile Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj:
Cel mai bun film: Paulette (Franţa, 2012, regia Jérôme Enrico)
Cea mai bună regie: Matteo Garrone – Realitate / Reality (Italia, 2012)
Cel mai bun scenariu: Régis Roinsard, Daniel Presley, Romain Compingt – Populaire (Franţa, 2012, regia Régis Roinsard)
Cea mai bună interpretare (rol principal): Ton Kass – Matterhorn (Olanda, 2013, regia Diederik Ebbinge).
Premiul publicului: „Quartet”
Cel mai bun scurtmetraj studențesc- „Huhn für Karl”
Cel mai bun scurtmetraj- „Frank-Étienne”
Mai jos puteţi vedea câteva fotografii ale Galei de Închidere a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj realizate de Cristina Beligăr: