Jazz in the Park, ediția Bogata: „Mare lucru s-a întâmplat cu noi astăzi!”

Foto: Cristina Beligăr

Terenul de sport din Bogata, comuna mureșeană devenită celebră în doar două săptămâni în urma unei erori de check-in a rapperului american Snoop Dogg, a devenit duminică aproape neîncăpător. Sute de turiști, unii care nu au mai fost niciodată în această zonă, alții care au revenit cu această ocazie, dar și localnici pentru care ziua de duminică s-ar fi limitat poate la o șezătoare în fața casei sau la o partidă de table, și-au așezat păturile pe iarba terenului din fața Căminului Cultural și s-au relaxat o zi întreagă la o altfel de ediție Jazz in the Park.

Dacă în jurul orei 12.00 mai erau încă locuri de parcare în apropierea locului principal de desfășurare a evenimentelor, după două ore parcarea amenajată de organizatori în afara comunei, era neîncăpătoare. Zeci de mașini erau parcate pe marginea drumului, alte zeci în curțile localnicilor și la fel de multe pe câmpul de la intrarea în comună. În ceea ce privește numărul turiștilor, în mod sigur, aceștia au depășit numărul celor 2000 de locuitori ai comunei.

„Aerul curat ne-a adus aici. Am ieșit la autostradă și a zis fiul meu să ne oprim undeva. Este un lac de pescuit pe undeva prin zonă și mai mergem acolo, dar chiar în sat nu am fost până acum. Din câte am înțeles, toată agitația e cauzată de o greșeală a unui cântăreț”, ne informează una dintre vizitatoarele satului Bogata.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Explicația „oficială” o primim din partea organizatorilor Jazz in the Park, festival care în acest an va avea a patra ediție la Cluj.

„Ne-am gândit să organizăm o ediție specială a festivalului Bogata după ce rapperul Snoop Dogg și-a dat ckeck-in în acest sat din Mureș, în loc de să-și dea check-in în Bogotá, capitala Columbiei. Am vrut să vedem cum vor primi locuitorii de aici un astfel de eveniment și este o provocare pentru noi, având în vedere că nu am mai făcut un astfel de experiment până acum. Din ceea ce observăm oamenii se simt bine, au venit și din sat și din împrejurimi, dar și din Cluj, Mureș, București, Alba Iulia sau din alte orașe. I-am așteptat cu muzică bună, cu mâncare, respectiv cu patru ceaune cu gulaș, am avut și tururi ghidate în sat în cadrul cărora turiștii au avut ocazia să afle care sunt frumusețile comunei, am avut și activități sportive și activități de relaxare. De asemenea, există și o componentă socială a evenimentului. Am observat că această comună nu are un parc și atunci ne-am propus să amenajăm noi unul. Astfel, i-am încurajat pe cei care au venit la eveniment să doneze pentru amenajarea primului parc din Bogata”, a declarat Corina Brândușan, PR manager Jazz in the Park.

Pe scena Jazz in the Park-Ediția Bogata au urcat, pe durata zilei, Les Nuages, Danaga, Jazzybirds și Maria Răducanu & Sorin Terinte, într-un mix de jazz, electro, muzică clasică și ritmuri de rock. Din peisajul festivalului nu au lipsit hamacele care au imprimat evenimentului o atmosferă relaxantă.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

IMG_6294

Chiar dacă rapperul american nu a transmis o reacție până astăzi cu privire la „desfășurarea de forțe” care a avut ca punct de pornire eroarea lui, organizatorii speră ca răspunsul artistului să nu se lase foarte mult așteptat. Partenerii festivalului i-au provocat pe turiști să îi trimită artistului vederi pe post de invitație să viziteze comuna și chiar dacă nu a fost fizic prezent la eveniment, o replică în carton a lui a circulat pe toată durata zilei printre cei prezenți pe terenul de sport din comună. În ceea ce îi privește pe locuitorii Bogatei, puțini au fost cei care nu au auzit de Snoop după tam-tamul din ultimele zile. „Îi mulțumim domnului «Zdup» pentru reclamă. Dar nu vine acum, nu?Am auzit că doar în vară”, ne „informează” o locuitoare din Bogata, doamna Mariana.

„Noi venim de la Târgu Mureș, avem părinții în Bogata, dar pot să spun că așa eveniment mare nu s-a mai făcut la noi. Așteptăm și alte evenimente să ne mai scoată din casă. Și mai veniți și voi pe la noi. Uitați câte aveți de văzut. Aici avem și Mureșul, avem și viorele pe deal”, aflăm de la Maria, vizitatoare din Târgu Mureș.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Vedere de pe Podul Minciunilor

Vedere de pe Podul Minciunilor

Turiștii care au vrut să afle mai multe informații despre frumusețile comunei, au luat parte la un tur ghidat pe parcursul unei ore însoțiți de profesorul de istorie Liviu Vasile Corla. Născut în Bogata, profesorul Corla i-a familiarizat pe vizitatori cu istoria comunei, datată în 1295, și a dezvăluit și câteva „picanterii” din viața locuitorilor. Comuna are 50% locuitori români, 30% maghiari și 20% romi. Numele comunei, Bogata, vine și de la faptul că, potrivit profesorului Corla, nu au fost niciodată diferențe între etnii, existând numeroase căsătorii mixte. Desigur, în sat există și „uscături”, însă majoritatea familiilor au gospodării bine puse la punct, iar oamenii sunt muncitori.

Pe durata turului, cei interesați au putut să vadă cel mai mic tunel din lume, numit și Podul Mincinoșilor, au aflat despre faptul că râul Mureș face în Bogata cel mai mare cot de pe tot parcursul lui, sau că această comună este printre cele mai vechi din Ardeal. Vizitatorii au aflat și că terenul de fotbal care a găzduit evenimentul de duminică a fost construit în 1984, iar la inaugurare a fost adusă echipa de fotbal Sportul Studențesc. Căminul Cultural a fost construit în 1956, fiind renovat în urmă cu doi ani, a mai dezvăluit profesorul Corla. Un punct de atracție al comunei este și Biserica Reformată, construită în anul 1600, fundația bisericii fiind zidită cu pietrele unui fost castru roman al Legiunii a V-a Macedonica.

Vizitatorilor le-a fost arătat și marcajul care indică locul pe unde va trece autostrada care leagă Câmpia Turzii de Târgu Mureș.

La circa 300 de metri de Căminul Cultural am avut ocazia să vedem și Podul Mincinoșilor, intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai mic tunel din lume. „De ce i se spune Podul Mincinoșilor?. Pentru că în apropiere se afla un bufet și când ieșeau maghiarii și românii de la biserică, veneau și luau un păhărel și mai bârfeau aici pe pod”, a explicat profesorul.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Mare lucru s-a întâmplat cu noi astăzi. Ne-ați făcut o reclamă extraordinară și mă bucur pentru că într-adevăr suntem bogați în a vă arăta multe”, a concluzionat profesorul Liviu Vasile Corla, la despărțirea de grupul de turiști.

Până la concretizarea planului de a realiza un parc în comună, organizatorii Jazz in the Park au promis că va exista o zonă destinată comunei ‪Bogata‬ în cadrul festivalului organizat între 27 iunie-3 iulie, la ‪Cluj‬.

Mai jos puteți vedea mai multe imagini de la Jazz in the Park, ediția Bogata. Foto/Cristina Beligăr:

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu