Incursiune în istoria îngrijirii dinților, la Muzeul Farmaciei. Cum se tratau înaintașii noștri împotriva durerilor de dinți
Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj revine cu o nouă expoziție temporară care va putea fi vizitată timp de trei luni, în perioada 28 mai-28 august, la muzeul din Piața Unirii nr. 28.
Expoziția intitulată „Istoria îngrijirii dinților”, organizată în contextul Anului European al Patrimoniului Industrial și Tehnic, este însoţită de un traseu tematic prin colecția de istorie a farmaciei, dar şi prin cea de aparatură medicală. Vizitatorii pot vedea aparatură și tehnică medicală din Colecţia de Istorie a Farmaciei, dar și obiecte actuale din instrumentarul cabinetelor stomatologice.
„Am accentuat câteva piese din colecția de tehnică medicală a muzeului, respectiv un scaun stomatologic folosit în spitalele clujene în anii ’60, dar fabricat în SUA, freze cu pedală, o serie recipiente cu produse și ingrediente folosite contra durerilor de dinți fie în farmacie, fie în homeopatie și obiecte care se folosesc în prezent în cabinetele stomatologice pentru a aduce prezentarea la zi”, a precizat muzeograful Ana-Maria Gruia, responsabilă de Colecţia de Istorie a Farmaciei.
Expoziția are mai multe piese interesante, una dintre acestea fiind un recipient de lemn, din secolul al XVIII-lea, destinat extrasului de cuișoare, condimente folosite împotriva durerilor de dinți sau a altor afecțiuni. Pe vas este reprezentat și un simbol alchimic. De asemenea, expoziția mai cuprinde și o mostră dintr-o pudră de dinți din secolul al XIX-lea, realizată din ingredientul Bolus Armeniaca, o cutie de porțelan pentru pasta dentrificiu „Odontine”, sau o sticluță cu soluție antibacteriană pentru uz dentar din anul 1966. Expoziția cuprinde și câteva planșe care îi familiarizează pe vizitatori cu istoria îngrijirii dinților, începând cu primele mențiuni despre igiene orală în anul 5000 î.e.n.
Bună, sunt curios… referirile la mențiunea despre igienă orală de acum 5000 de ani, ce conțin? În altă ordine de idei, există vreun plan de reluare a expoziției? (după pandemie) Bănuiesc că nu mai este actuală…