IMAGINI DRONĂ Copac căzut peste Casa Memorială „Octavian Goga” din Ciucea
Clădirea Castel a Muzeului Memorial „Octavian Goga” din localitatea Ciucea, județul Cluj, a fost afectat în urma furtunii care a avut loc duminică după-amiaza și o parte din acoperiș va necesita restaurare în perioada următoare. Potrivit reprezentanților muzeului, autoritățile din comună, dar și Direcţia Judeţeană pentru Cultură și Patrimoniu Naţional Cluj au fost deja sesizate și se așteaptă intervenția în regim de urgență.
Din fericire, doar o parte a acoperișului clădirii a fost afectată și, ca urmare, castelul poate fi vizitat în continuare de turiști. Pentru a evita orice pericole, încăperile care găzduiesc biroul de lucru al scriitorului și biblioteca sunt temporar închise.
„După furtuna din 17 septembrie, anul trecut, nu mai puțin de 62 de copaci au căzut ceea ce ne demonstrează că în fața naturii suntem neputincioși. Atunci, însă, nu au produs pagube. A fost un noroc fantastic. Regimul tăierii copacilor este destul de strict mai ales că vorbim despre un parc dendrologic în acest caz. Acum suntem în căutare de alpiniști utilitari care să taie copacul și care să degajeze crengile. Până acum, eu nu știu ca o furtună să fi afectat clădirile din perimetrul domeniului. Acoperișul are sub țiglă două rânduri de folie pentru protejare. Din păcate, nu știți câte formalități au trebuit îndeplinite până s-au tăiat copacii căzuți în septembrie. Era un peisaj dezolant. Unii erau smulși din rădăcină, alții ciuntiți”, a precizat pentru Transilvania Reporter muzeograful Cecilia Mureșan care de 23 de ani le povestește vizitatorilor istoria domeniului Octavina Goga.
Potrivit managerului Muzeului Memorial „Octavian Goga”, Ioana Ilea, pentru refacerea acoperișului monumentului istoric este necesară respectarea rigorilor de restaurare și pentru aceasta vor fi consultați experți acreditați de Ministerul Culturii. Ultimele renovări majore au fost realizate în urmă cu aproape zece ani, când au fost refăcute aleile și zidurile de împrejmuire. Acoperișul distrus parțial de copacul căzut duminica trecută va fi reparat din fondul pentru restaurări al muzeului și cu ajutor primit din partea Consiliului Județean Cluj.
Muzeul Memorial ,,Octavian Goga’’ deține un patrimoniu imobil format dintr-un teren de 28.000 m2 pe care sunt amplasate nouă clădiri clasate în patrimoniul cultural național ca ansamblu monument istoric, format din următoarele clădiri aflate în administrarea instituției muzeale: clădirea “Castel”, clădirea “Casa Alba”, clădirea “Casa Ady”, corp anexa A și B, clădirea “Mănăstire”, clădirea “Biserica din lemn”, clădirea “Mausoleu”, clădirea “Casa de pe stânca”, clădirea “Teatru de vară”. Dintre acestea, din 28 ianuarie 2015, clădirea “Mănăstire”, Biserica de lemn împreună cu terenul aferent, precum și Casa de pe Stâncă au fost date în folosința gratuită Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pe o perioadă determinată, imobile unde în prezent funcționează Mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului”.
Întregul complex din Ciucea a fost donat de Veturia Goga, în anul 1966, statului român. Văduva poetului a făcut acest gest pentru a respecta testamentul lui Octavian Goga care prevede că după moartea sa şi a soţiei sale “toate bunurile deţinute de ei să fie donate statului român iar la Ciucea să fie înfiinţat un muzeu care să poarte numele poetului”. După 1989, construcţiile şi clădirile complexului muzeal de la Ciucea au intrat în proprietatea Judeţului Cluj.
Clădirea Castel
Pe locul vechiului conac cumpărat de Octavian Goga de la Cinska Boncza, văduva poetului Ady Endre, între 1921 si 1926, Goga clădeste un imobil nou, păstrând în parte zidul și fundația celui vechi, extinzându-i suprafața și adăugându-i încă un nivel, cu ferestre ample și arcade semicirculare la parter, având în partea dreaptă supraînălțat profilul unui turn – amintind de campanilele italiene. Clădirea avea un salon de primire bordat de cele cinci deschideri semicirculare imaginând o logie exterioară, sufrageria și câteva încăperi cu destinații domestice, iar la etaj – salonul de muzică, biblioteca, biroul de lucru al poetului, pe o latură, iar pe cealaltă dormitoarele și baia.