FOTO/VIDEO 800 de persoane au participat la prima ediție Cluj Pride, marșul comunității LGBT: „Astăzi am scris o pagină de istorie”

Foto: Dan Bodea

În jur de 800 de persoane au participat la marșul #spunedrept din cadrul Festivalului „Cluj Pride” 2017, în semn de solidaritate față de persoanele din comunitatea LGBT, respectiv colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală și transsexuală. Unul dintre organizatorii marşului „Cluj Pride”, Lucian Dunăreanu, a declarat, sâmbătă, că membrii comunităţii LGBT sunt cetăţeni cu obligaţii egale şi trebuie să aibă şi drepturi egale.

„Vă felicit pentru curajul de a fi astăzi aici. Voi, cei din comunitate și cei care ne sunteți aliați, faceți astăzi istorie”, a transmis Lucian Dunăreanu, unul dintre organizatorii Cluj Pride.  

În tricouri albe, afișând mesajul #spunedrept, participanții s-au adunat în jurul orei 10.00, în zona Podului Garibaldi din apropierea Sălii Polivalente și au pornit într-un marș tăcut pe str. Gavril Muzicescu-Podul Napoca şi retur. Din păcate, însă, zona în care marșul a fost autorizat de Primărie nu a fost una centrală și mulți dintre participanți au considerat că aceasta nu a fost altceva decât o dovadă de marginalizare.

Printre manifestanți s-au aflat și politicienii Eckstein Kovacs Peter, fost senator UDMR și Adrian Dohotaru, deputat USR.

Foto: Dan Bodea

„Sunt mândru că sunt clujean, mi-e jenă de Primăria Cluj-Napoca pentru că nu a autorizat într-un loc vizibil acest miting și îmi pare rău că organizatorii au fost de acord cu acest lucru. Ar fi trebuit să mergem în centru, nu să ne plimbăm în sus și în jos pe niște străzi puțin locuite. Particip însă cu bucurie la această manifestare. Vrem mai multă libertate. Dragostea este relația între două persoane. Punct”, a declarat politicianul Eckstein Kovacs Peter.

La rândul său, Adrian Dohotaru, deputat USR, a transmis că susține diversitatea, multiculturalismul și drepturile minorităților.

„Cu USR ne-am poziționat foarte clar și susținem parteneriatul civil. Peste 90% dintre membrii care fac parte din Comitetul Executiv ne-am exprimat astfel. Este foarte bine că avem asemenea marșuri, dar pe de altă parte nu este bine că Primăria a tergiversat autorizarea evenimentului. Primăria a mai greșit și că în aceeași zi a permis unei organizații extremiste cum este Noua Dreaptă, să mărșăluiască prin Cluj”, a spus Adrian Dohotaru cu referire la mitingul Asociației Noua Dreaptă, programat la ora 13.00, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, pentru susținerea familiei tradiţionale.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Ne-am săturat să stăm în casă între patru pereți, ne-am săturat să fim invizibili, a venit momentul nostru să ieșim în stradă și la Cluj pentru că dacă suntem cetățeni cu obligații egale, ar trebui să avem și aceleași drepturi. Drepturi la moștenire, dreptul de a fi aparținător, dreptul de a cumpăra un imobil alături de prietenul tău sau prietena ta fără a face alte subterfugii. Nu avem 14 drepturi pe care toți ceilalți le au. Ne dorim, așadar, o lege a parteneriatelor civile. Nu vorbim de căsătorie. Acesta este motivul pentru care ieșim în stradă. Strada este a tuturor. Și noi avem dreptul să protestăm. Trebuie să fim respectați ca cetățeni egali, nu ca cetățeni de rang doi”, Lucian Dunăreanu, organizator Cluj Pride.

 

Lucian Dunăreanu și-a declarat, de asemenea, nemulțumirea că Primăria a autorizat pentru comunitatea LGBT doar „un trotuar”, într-o zonă lăturalnică a orașului, pentru organizarea marșului.

„Suntem considerați dezaxați, aceasta este imaginea pe care alții și-o doresc față de comunitatea noastră, când de fapt suntem oameni ca toți ceilalți”, a mai spus organizatorul evenimentului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Pentru noi a rămas un mister modul în care a fost aprobat mitingul celor de la Noua Dreaptă. Dar nu ne-a interesat preferințele celor din Primărie, ci faptul că avem dreptul la întâlniri în spațiul public și vrem să facem uz de acest drept. Este un moment istoric pentru activismul local, este momentul în care drepturile comunității LGBT din Cluj sunt cerute în stradă. Este pentru prima dată când de aici, din Cluj, putem să arătăm României că există o altă cale de a comunica, prin dialog și solidaritate”, a declarat Andra Cordoș de la Asociația Go Free.

Potrivit acesteia, foarte multă lume s-a așteptat ca evenimentul de sâmbătă să se transforme într-o paradă, deși s-a specificat clar faptul că va avea loc un marș tăcut.

„Trebuie să spunem stop abuzurilor din spațiul public. Prin acest marș nu vorbim despre dictatura bunului plac, ci despre respectarea unor drepturi civice. De acum înainte vom face astfel de marșuri de câte ori va fi nevoie pentru că mișcarea pentru drepturile LGBT în România începe să crească în forță. Fără ură, împreună și cu solidaritate”, a mai spus Andra Cordoș.  

Pe tot parcursul marșului, manifestanții au fluturat steaguri rainbow și au afișat pancarte cu mesaje în limba română, engleză sau maghiară precum: „Te deranjează dacă vreau să-i las partenerului meu averea?”, „Tradiția noastră este iubirea”, „Gay rights are human rights”, „Spațiul public e pentru toată lumea”, „Gays just wanna have fundamental rights”.

 „Bucureștiul vă susține, am venit oameni din toată România să sprijinim comunitatea LGBT, îi felicităm pe organizatori și pe voi, cei care ați avut curajul să ieșiți în stradă pentru drepturi egale, într-un an extrem de dificil, într-un an în care Coaliția pentru Familie încearcă tot mai mult să ne restrângă drepturile”, a transmis Vlad Viski, prezent la eveniment, din partea asociației MozaiQ.

„Facem parte din corul Bisericii Unitariene din America și aflându-ne în Cluj, ne-am gândit să venim să susținem comunitatea. Mesajul nostru pentru ei este: Speak loud and proud/Vorbiți tare și cu mândrie”, a transmis Avery, un tânăr din Washington.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Pe pagina de Facebook #spunedrept am pornit o campanie prin care ne-am dorit să promovăm o comunicare deschisă și să invităm oameni din spațiul public să filmeze video-uri în care își exprimă susținerea față de comunitatea LGBT. Vreau să anunț că această campanie, făcută cu buget foarte mic, a avut o vizibilitate extrem de mare în mediul online. Este foarte important ca din acest moment să ne afirmăm susținerea în mod public față de această comunitate. Este foarte important să vedem că avem susținere din mediul academic, din mediul politic și din societatea civilă. Această campanie este făcută pentru comunitatea LGBT, nu împotriva cuiva”, a mai spus Andra Cordoș.

La finalul marșului, toți cei care au dorit să transmită un mesaj de susținere acomunității LGBT au putut să o facă la microfon. „Ce îmi doresc este ca diferențele dintre noi să nu mai nască ostilitate ca primă reacție”, a spus o reprezentantă a comunității. După aproximativ o oră, participanții au fost îndemnați să aibă grijă în drumul spre casă după ce la începutul manifestării câteva persoane au protestat la câţiva zeci de metri de locul de desfăşurare a marșului, iar pe o latură a stadionului Cluj Arena au afişat un banner cu mesajul „Când lumea se întoarce cu fundul în sus, noi rămânem cu picioarele pe pământ. Noi, clujenii”.

Foto: Cristina Beligăr

„În România, cu toții știm că persoanele din comunitatea LGBT nu sunt întotdeauna în siguranță în spațiul public, așa că suntem nevoiți să vă recomandăm ca în momentul în care veți pleca de la marș să mergeți în grup de doi-trei și să nu afișați tricourile sau pancartele cu voi. Știm ce se întâmplă și în licee și cum sunt hărțuiți tinerii care aparțin comunității LGBT. Este un semnal de alarmă pentru autorități”, au transmis organizatorii Cluj Pride.

[stextbox id=’custom’]CLUJ PRIDE este primul eveniment de acest tip desfășurat în Transilvania, care își dorește să încurajeze participarea persoanelor LGBT în cadrul activităților din comunitate și să contribuie la dialogul național pe teme care se adresează membrilor comunității.  Activitățile s-au derulat în perioada 28 iunie -1 iulie, finalizându-se în ultima zi cu un marș care să ofere un mesaj public. [/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu