Fondul Jazz in the Park acordă burse pentru tinerii muzicieni și finanțează patru proiecte culturale

Foto: Dan Bodea

Fondul Jazz in the Park va finanța în acest an patru proiecte culturale și va oferi burse în valoare de 2000 de lei pentru trei tineri muzicieni talentați, elevi ai Liceului de Muzică „Sigismund Toduța” din Cluj. Suma adunată prin donațiile participanților la festivalul Jazz in the Park a ajuns la peste 41.000 de lei, sumă mobilizată în perioada martie-iulie 2015.

„Având așa mulți oameni în același loc care se bucurau împreună și erau uniți prin aceeași idee, ne-am gândit cum ar fi să îi stimulăm pe ei să facă o mică contribuție, poate mult mai mică decât un bilet la un eveniment și să arătăm că împreună putem face schimbări în comunitatea noastră. Am încercat asta prin Fondul Jazz in the Park. Deși ne-am propus să strângem un minim de 8000 de euro, am depășit această sumă. Direcțiile spre care s-au dus banii au fost proiecte de intervenție culturală în spații nefolosite din oraș și susținerea cu burse de merit a unor muzicieni talentați”, a precizat Alin Vaida, directorul Festivalului Jazz in the Park, cu privire la inițiativa-pilot din acest an a platformei. „Cel mai bine au reacționat oamenii la ideea de bilet de susținere. Am pus la dispoziția lor aceste bilete pentru prima dată la Picnic in the Park de 1 Mai și am reușit să strângem atunci peste 2.000 lei. A urmat Jazz in the Park unde am reușit să ajungem la 2180 de bilete distribuite, donații care au fost primite de la clujeni, dar și locuitori din alte orașe sau public internațional. Prin SMS am strâns 408 donații în valoare de doi euro, respectiv peste 3600 de lei. Am mai avut câteva produse de merchandise în schimbul cărora oamenii puteau face o donație sau am mai mers cu urne de donație la diverse evenimente”, a precizat Adina Cristea, managerul Fondului Jazz in the Park.

În ceea ce privește selecția proiectelor finanțate prin Fondul Jazz in the Park, au fost alese patru inițiative din cele zece propuse: Teatru în gara călătorilor de scurt parcurs (proiect finanțat cu 8.250 de lei), Jam by Blajin-instalație (proiect finanțat cu 7.408 lei), Poiana Muzicală II-Parcul cu muzică (proiect finanțat cu 8.500 de lei) și Lumini pe Canalul Morii (proiect finanțat cu 9000 de lei).

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Bursierii Jazz in the Park sunt Radu Kis (16 ani), Szilvia Szabo (17 ani) și Henrik Portik (18 ani), toți trei elevi ai Liceului de Muzică „Sigismund Toduța” din Cluj. „Am ales tineri până în vârsta de 19 ani pentru că în jurul acestei vârste au ocazia să decidă ce vor face cu viitorul lor. Am selectat astfel trei bursieri care au corespuns criteriilor noaste, dar care au fost recomandați și de profesorii de la Academia de Muzică sau de la Liceul de Muzică «Sigismund Toduța». Au fost aleși tineri care aveau nevoie de această bursă, dar și care meritau”, a mai precizat Adina Cristea.

Prezentă la întâlnirea cu presa a fost și Szilvia Szabo care studiază orga din clasa a IX-a. „Sunt foarte recunoscătoare pentru această bursă și în același timp foarte fericită. Îmi doresc să devin profesoară de orgă și să am concerte atât în țară cât și în străinătate”, a spus tânăra. Suma de 2000 de lei pe care o va primi fiecare bursier va fi folosită de aceștia pentru dezvoltarea lor artistică.

În 2016, Jazz in the Park va avea loc în perioada 27 iunie-3 iulie. „2015 a fost un an foarte bun nu doar din punct de vedere al finanțării, dar am primit confirmarea prin Fondul Jazz in the Park să publicul are încredere în noi. La nivel simbolic înseamnă foarte mult și vom încerca să lucrăm mai mult cu publicul nostru în dezvoltarea festivalului. O altă componentă pe care mai vrem să o exploatăm este cea legată de parteneriatele cu instituțiile publice și cu alți operatori culturali”, a declarat Alin Vaida cu privire la ediția a patra a festivalului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu