Expoziția „Vârsta de bronz” reface dialogul dintre mai multe generații de artiști

Cea de-a patra ediție a Bienalei Naţionale de Plastică Mică „Vârsta de bronz” va avea loc miercuri, 2 decembrie, de la ora 18:00, în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Conceptul manifestării aparține sculptorilor Radu Moraru, prorector al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca şi Alexandu Păsat, director al departamentului Sculptură din cadrul aceleiași universități şi propune un dialog viu între generațiile de artişti tineri şi maeştrii consacrați. Astfel, în cadrul expoziției participă artişti profesionişti, membri ai uniunilor de creație din România, cadre didactice din universitățile româneşti de profil şi tineri absolvenți.

Participanții aparțin unor generații ce depăşesc jumătate de secol, de la nume consacrate în plan național şi internațional până la tineri artişti debutanți.

Proiectul expoziţional „Vârsta de bronz”, inițiat de secția de sculptură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, a fost prezentat publicului în sălile Muzeului de Artă din Cluj-Napoca în 2007, cu lucrări din documentarul secției realizate de studenți, lucrări ale cadrelor didactice și ale artiștilor din cele două uniuni de creație clujene.

„Îndrăzneala de a organiza o expoziție având ca singură temă sculptura de mici dimensiuni din bronz, se bazează pe experiența ediției pilot din 2007, organizată de secția de sculptură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu lucrări realizate de 60 de artiști, studenți și membri ai filialelor clujene ale Uniunii Artiștilor Plastici din România. Diversitatea stilistică a primei expuneri în această formulă s-a coagulat într-o unitate perceptivă datorată bronzului, materialul ce dă titlul proiectului și constituie tema expozițiilor bienale. Rezultatul estetic a depășit simpla înșiruire a unor lucrări de sculptură și s-a constituit într-un spectacol în care vioara întâi este materia – bronz. Așa s-a născut ideea evenimentului Vârsta de bronz ca expoziție bienală națională care la prima ediție din 2009 a reunit lucrările a 76 de artiști din generațiile 1937 – 1987.

În cadrul ediției a doua din 2011 au fost prezentate lucrările a 96 de artiști profesioniști din generațiile 1929 – 1989. Cea de-a treia ediție, desfășurată în 2013, a reunit 79 de artiști din generațiile 1928 – 1990. Un număr atât de semnificativ de participanți și peste 100 de lucrări nu poate fi de ignorat. Credem că acest gen al sculpturii își găsește locul decent între celelalte investigații și căutări ale artei contemporane și rămâne în actualitate chiar și prin exercițiul imaginativ pe care îl oferă. Ca urmare observăm de-a lungul celor 3+1 ediții ale Bienalei (trei ediții și o expoziție pilot) o raportare absolut neconvențională a tinerei generații la ceea ce pare a fi constrângerea impusă de material și tradiția autohtonă. În același timp, generația consacrată a maeștrilor se dovedește a fi de foarte mare actualitate și prospețime a viziunii artistice”, transmit organizatorii.

[stextbox id=”custom”]

73 de artiști

Publicul poate viziona la această ediţie lucrările de sculptură aparţinând unui număr de 73 de artişti: Vlad Berte, Constantin Boşcor, Vlad Bulgăr, Liviu Bumbu, Dinu Câmpeanu, Panaite Chifu, Onisim Colta, Cristina Cucu, Aurel Cucu, Ioan Deac – Bistrița, Valentin Duicu, Elena Dumitrescu, Mircea Enache, Andrei Florian, Gergely Zoltan, Elena Gheorghe, Vasile Gorduz, Gyarmathy János, Radu Handru, Bogdan Hojbotă, Darius Hulea, Costel Iacob, Elena Ilash, Dan Istrate, Septimiu Jugrestan, Karoly Sandor, Kiss Levente, Kolozsi Tibor, Ioan Ladea, Jose Angel Lasa Garikano, Dorin Lupea, Mihai Marcu, Florin Marin, Andrei Marina, Ionel Mihai, Ioan Mihele, Grigorie Minea, Liviu Mocan, Petre Virgiliu Mogoşanu, Traian Moldovan, Romeo Moldovan (maen), Liliana Moraru, Radu Moraru, Gheorghe Mureşan, Aurel Stâncă Olteanu, Cristian Orza, Alexandru Păsat, Cristian Pentelescu, Victor Petric, Ana Zoe Pop, Gheorghe Pop, Vladimir Predescu, Silvia Radu, Dumitru Radu, Anton Rațiu, Mircea Roman, Axenia Roşca, Ana Rus, Ioan Rusu, Liviu Russu, Sànta Csaba, Valeriu Semenescu, Maria Sicoie, Vasile Soponariu, Elena Surdu Stănescu, Corneliu Tache, Florin Tamba, Ionel Tănase, Cornel Toşa, Mihai Tugearu, Vetrò András, Şerban Vrăbiescu, Gheorghe Zaharia.[/stextbox]

Expoziţia este deschisă în perioada 2 – 13 decembrie 2015.

[stextbox id=”custom”]

Curatorii expoziției:

  • Radu Moraru, prorector al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca
  • Alexandru Păsat, director al departamentului Sculptură din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca
  • Prezintă criticul de artă Oliv Mircea

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu