EXCLUSIVITATE/În culisele celei mai controversate expoziții din lume: „OUR BODY: Universul Interior”
Cu doar două zile înainte de vernisajul uneia dintre cele mai controversate expoziții organizate vreodată la Cluj-Napoca, ne-am întâlnit cu Heidi Pinchal, director de Marketing al evenimentului „OUR BODY: Universul Interior”, care a explicat pentru Transilvania Reporter ce înseamnă „punerea în scenă” a unui astfel de show, în ce condiții sunt păstrate exponatele, cum sunt întreținute și de ce controversele din jurul acestor tip de evenimente sunt de cele mai multe ori benefice pentru companiile care le produc.
Expoziția „OUR BODY: Universul Interior” își deschide porțile la Iulius Mall Cluj începând de vineri, 17 iulie 2015, până în data de 31 octombrie. Spațiul expozițional care în aceste zile se construiește în partea dreaptă a intrării mall-ului din cartierul Gheorgheni, a fost gândit și creat special pentru eveniment, într-un sector al parcării subterane al Iulius Mall, de echipa de organizare din SUA, alături de partenerii români. Procesul de amenajare a expoziției a durat în jur de două săptămâni.
Intervalul orar în care poate fi vizitată expoziția corespunde orarului Iulius Mall, respectiv 10.00-22.00.
Voiajul în trei dimensiuni în mărime naturală a interiorului corpului uman începe într-o primă sală cu pereți negri unde vizitatorul se va familiariza cu noțiuni elementare de anatomie și cu evoluția acestui domeniu, de la primele reprezentări ale anatomiei corpului uman realizate de Leonardo da Vinci, până la reprezentările din domeniul medical când printr-un proces de impregnare polimerică (un fel de mumificare) țesuturile au început să fie conservate la nivel microscopic. Ambianța este una standard, pe care organizatorii o folosesc peste tot în lume. „Imaginați-vă că sub vitrine sunt bijuterii și atunci veți înțelege prețiozitatea lor”, precizează Heidi Pinchal.
Citiți și:
Lecție de anatomie la mall/Corpuri umane reale, în expoziția „OUR BODY: Universul Interior”
În continuare, cele șapte galerii au fost gândite sub forma unei cărți de anatomie, pentru ca oamenii să cunoască sistemele corpului ființei umane. Specimenele sunt poziționate în diferite ipostaze care să evidențieze cum funcționează fiecare sistem, fie că vorbim de sistemul muscular, respirator, reproducător, digestiv sau nervos. „Dacă am așezat un corp în poziția pe care o are un jucător de baseball în momentul în care aruncă mingea, am făcut asta nu pentru a șoca publicul, ci pentru a evidenția mușchii care se pun în mișcare în acel moment”, explică Heidi Pinchal.
Exponatele, atât corpurile umane reale, cât și organele, sunt transportate în cutii de diferite dimensiuni umplute cu straturi de spumă. Sunt tratate precum obiectele fragile și delicate din orice mare muzeu din lume, fiind însă aproape indestructibile. Întreținerea lor presupune un anumit proces de curățare de praf, majoritate specimenelor nefiind expuse în vitrină. Potrivit organizatoarei expoziției, unui singur specimen i-a fost furat un os, însă de atunci nu au mai fost înregistrate cazuri. „Din cauze care țin de confidențialitate nu pot să vă spun vârsta specimenelor, cauzele morții lor, sau numele lor. Toate exponatele au naționalitate asiatică pentru că suntem parteneri cu o fundație din Asia care ne-a donat specimenele, respectiv, Anatomical Sciences & Technologies Foundation Hong Kong. Realizarea unui astfel de specimen durează aproximativ 18 luni și niciodată nu poți alege exemplarul care îți va fi donat, cum nu poți alege nici afecțiunea de care acea persoană a suferit. Majoritatea oamenilor care vin să vadă expoziția descoperă aspecte incredibile despre corpul lor”, precizează Heidi Pinchal, conducându-ne spre o vitrină în care este expus un creier care a trecut printr-un atac cerebral. Aflăm de la ghidul nostru că atât creierul, cât și globii oculari sunt foarte greu de conservat și de aceea o parte dintre globii oculari din expoziție sunt proteze.
Următoarele două galerii cuprind sistemele respirator și reproducător, fiind expuși inclusiv fetuși în diferite stadii ale dezvoltării. „Toate specimenele au murit din cauze naturale și pentru toate avem documente care atestă asta. Când am organizat prima dată aceste expoziții în SUA, în 2006, am colaborat cu medicul Walter Isaac Hofman, care a examinat fiecare specimen și organ”, precizează Heidi Pinchal. Un exponat de care Heidi este foarte atașată și pe care îl alintă „my handsome boy”, de altfel cel mai popular dintre exponate, este un specimen reprezentat în ipostaza aruncării discului în galeria sistemului urinar și reproducător. „Întreaga expoziție este de fapt un proces educațional care nu își dorește să fie senzațional, ci pur și simplu să informeze vizitatorii”, explică directorul de marketing al evenimentului, înaintând în galeria unde este reprezentat sistemul circulator al corpului uman. De asemenea, aflăm de la Heidi Pinchal că în show-ul prezentat la Cluj, se regăsește un singur exponat de sex feminin, din cauze care țin de procesul de donare.
Specimenele se află în circuitul expozițional al Universal Exhibition Group începând cu anul 2006. „Compania noastră are patru show-uri, trei dintre ele identice cu cel prezentat la Cluj. Fiecare specimen este însă diferit, pentru că fiecare individ este diferit. Nimeni din România nu a văzut aceste specimene până acum. Expoziția din 2013, organizată la București a fost prezentată de o altă companie, nu de noi. Pe această piață există trei mari competitori, dar misiunea show-ului nostru este una educațională, nu aparținem de nicio mare corporație. Am dezvoltat acest proiect cu muzeul Orlando Science Center din SUA, în perioada când eram vicepreședinte al acelei instituții și am lucrat timp de aproape un an pentru a pregăti proiectul”, a precizat Heidi Pinchal.
Deși a organizat zeci de expoziții în cei aproape 10 ani de când se desfășoară proiectul, ceea ce continuă să fie fascinant pentru Heidi Pinchal este impactul pe care îl are pentru fiecare persoană în parte. „Indiferent cum arătăm în exterior, dacă dăm jos acel exterior și renunțăm la orice prejudecăți care țin de rasă, atunci vom descoperi că în interior toți suntem la fel. Îmi place faptul că fiecare dintre aceste specimene va exista în preajma noastră pentru mulți ani de acum înainte și în continuare milioane de oameni vor învăța mai multe despre corpul lor, datorită acestor exponate”, spune Heidi Pinchal.
Cu privire la controversele iscate pe seama provenienței corpurilor din expoziție, Heidi Pinchal precizează că aceste controverse persistă din două motive. „Un motiv ar fi competiția care există între producătorii unor astfel de show-uri, producători care își doresc să producă senzație pentru a vinde mai multe bilete, iar senzaționalul, să fim sinceri, vinde foarte bine. În America există o legendă urbană potrivit căreia aceste specimene sunt de fapt prizonieri chinezi. Sunt deschisă să vorbesc despre aceste legende care au la bază chestiuni de natură politică, dar un show expozițional nu este locul potrivit. Există alte platforme unde se dezbat problemele globale. Această expoziție nu este afacerea Watergate deși mulți oameni, mai ales din micile orașe, vor să transforme show-ul într-un scandal politic. Ceea ce le spun de fiecare dată este că probabil mult mai multe ilegalități se întâmplă pe piața florilor sau pe ce a organismelor modificate genetic decât la acest show”, a clarificat Heidi Pinchal.
Organizatoarea expoziției a mai clarificat pentru Transilvania Reporter de ce a fost ales perimetrul mall-ului ca loc de desfășurare a expoziției. „Este incredibil cum am reușit să amenajăm spațiul unei parcări. A trebuit să ne adaptăm pentru că nu există peste tot în lume muzee unde să organizăm aceste evenimente. În SUA avem zeci de muzee de știință, poate mai multe decât sunt necesare, însă în lume nu există atât de multe asemenea locuri. Folosim astfel de zone precum este acest mall pentru că reprezintă o atracție într-un oraș de mărimea Clujului, sunt construite deja sisteme de securitate în ele și atunci procesul de transformare nu mai este atât de dificil. Muzeele sunt de multe ori intimidante și studiile arată că uneori părinții evită să-și ducă copiii la muzee pentru că le este teamă că nu vor ști să răspundă întrebărilor celor mici. În SUA aceasta este o problemă chiar foarte discutată. Sperăm să atragem cât mai multe grupuri de copii și chiar ne bazăm ca 20-30% din vizitatorii să fie copii. Cu cât sunt copiii mai mici, cu atât sunt mai fascinați și au mai multe întrebări. Chiar cred că o astfel de expoziție îi poate convinge pe copii să urmeze în viitor școli de medicină. Sunt convinsă că prin fiecare show am schimbat sau am influențat cel puțin viața unei persoane. Cu atât mai mult mă aștept să văd tineri la expoziție, cu cât am auzit că orașul Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului”, a spus Heidi Pinchal, precizând că accesul la expoziție nu este permis copiilor sub vârsta de 10 ani din cauza unor reguli impuse pe plan național, dar că în străinătate vizitatorii au avut și vârste mai fragede.
Evenimentul este produs de Universal Exhibition Group și organizat de Events în colaborare cu Iulius Mall Cluj, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Events a organizat în premieră în România, la Muzeul „Antipa” din București, în anul 2013, un proiect similar, Expoziția The Human Body.
Buna ziua ,
Va rog sa-mi spuneti intervalul orar ?
Multumesc
Buna ziua, intervalul orar in care poate fi vizitata expozitia corespunde orarului Iulius Mall, respectiv 10.00-22.00.
Mai trebuie mentionat si aspectul urmator: exista suspiciuni ca o parte din cadavre (daca nu chiar toate) ar proveni de la detinuti executati in inchisorile chineze. Subiectul este dezbatut de ceva timp in presa internationala si merita sa ridice unele semne de intrebare si in Romania. Nu ma opun stiintei, dar nu cred ca trebuie facut orice doar in numele ei. Macar daca ar fi directi si organizatorii si ar discuta despre aceste suspiciuni (evident ca nu o fac din cauza ca se tem ca si-ar pierde clientii).
ce atata tamtam….nu va obliga nimeni sa mergeti….daca vreti va duceti daca nu nu…pentru studentii la med sau viitorii studenti este ceva deosebit….restu mergeti la mall sa va vada fundu mallu si lasati-va mintea acasa sa se odihneasca, poate puterzeste
Iata ce spune comunitatea medicala internationala: China a încercat, să inducă în eroare comunitatea internaţională, în trecut, prima dată, în 2001, prin negarea existenţei practicii, iar apoi prin Sistemul de Răspuns privind Transplanturile de Organe din China (COTRS), un sistem computerizat de alocare a organelor lipsit de transparenţă. În martie 2014, un oficial chinez a vorbit despre “donarea voluntară de organe de la prizonierii executaţi” şi intenţia de a introduce organele lor în COTRS, împreună cu organele cetăţenilor obişnuiţi.
“Ei au redefinit candidaţii la moarte ca cetăţeni care au dreptul de a-şi “dona voluntar” organele, însă, acest lucru este o încălcare a normelor etice internaţionale pentru transplantul de organe deoarece prizonierii sunt privaţi de libertate şi sunt constrânşi, şi prin urmare, sunt incapabili să îşi dea consimţământul liber, voluntar”, notează DAFOH.
După ani de angajamente repetate, dar neîmplinite, comunitatea internaţională nu poate lua pur si simplu cuvintele Chinei ca atare. Pentru a fi semnificativ, un veritabil proces de verificare transparent trebuie să includă următoarele:
1. China trebuie să recunoască faptul că nu numai prizonierii executaţi, dar şi prizonieri de conştiinţă fac obiectul recoltării forţate de organe.
2. China trebuie să ofere acces transparent la căile de achiziţii de organe pentru a garanta că deţinuţii prizonieri de conştiinţă vii NU sunt înscrişi cu forţa într-un sistem de donare de organe “voluntar”. Utilizarea pe scară largă a examenelor medicale în rândul deţinuţilor din lagărele de muncă forţată rămâne o sursă de îngrijorare şi necesită o anchetă transparentă.
3. Inspectorii internaţionali trebuie să poată să fie în măsură să verifice că practicile din China se aliniază cu standardele etice internaţionale.
Comunicatul poate fi citit aici: http://www.dafoh.org/category/latest-news-releases/
Se pare ca e in joc si respectabilitatea profesiei medicale. Medicii din China sunt inrolati sa faca crime impotriva umanitatii. Desigur ca din ce in ce mai multi nu mai suporta teroarea si fac dezvaluiri. Cum ar fi aici: http://en.minghui.org/html/articles/2015/1/15/147973.html
Daca un medic ar sti ca banii de pe acel bilet ar fi posibil sa intretina industria mortii, l-ar mai cumpara?
Numai bine!