FOTOGALERIE Doi liceeni orădeni vorbesc cu cărțile pe… Facebook
Doi liceeni “mai altfel” din Oradea au lansat un proiect inedit. Pasionați de fotografie și literatură, Teodora Marta de la Colegiul Emanuil Gojdu și Ruben Popoviciu, de la Liceul teoretic german Friedrich Schiller s-au gândit că ar fi interesant să le combine. Ce a ieșit se poate vedea pe pagina de facebook “Talk to the book project”, unde, tinerii au postat zeci de fotografii artistice, în care, transpuse în imagini, se regăsesc titlurile cărților preferate.
Talk to the Book project a apărut undeva prin luna august, spune Teodora, pe care prietenii o alintă Tea. “Ideea a venit spontan în timp ce ieşisem la o limonadă împreună cu Rubi. De la el a pornit totul. Cum vorbesc mult şi uneori prostii, el a mimat cumva ideea de “Talk to the hand”, ceea ce după cum se ştie, înseamnă , <vorbeşte cu altcineva>, doar că de data asta ţinea şi o carte în mână, spunând în glumă ”, povestește amuzată tânăra. I-a plăcut aşa de mult cum sună încât a zis că ideea trebuie trebuie exploatată. Şi câteva secunde mai târziu, și-a imaginat o fotografie, cu două persoane care stau una lângă alta, una din ele ignorând-o pe cealaltă şi întinzându-i cu reproş o carte.
“Apoi am mai stat câteva zile şi ne-am gândit mai mult la idee. Ne-am gândit că literatura face parte din viaţa fiecăruia şi că am putea cumva să o readucem la modă. Sunt conştientă de impactul “pozelor mişto de pe facebook” asupra adolescenţilor aşa că de ce să nu fie “poze mişto ” şi cu o carte?”
Cartea preferată
În prima fază, nu aveau un țel anume, voiau doar să le combine, după cum scrie și în descrierea proiectului, fotografia cu cultura. “Credem că oferindu-le o temă, pasionații de fotografie pot să arate ceea ce vrea, de fapt, fotografia să arate și anume originalitatea și modul lor de a gândi. Pe de altă parte, modelele lor pot să împartă cu restul lumii una din cărțile lor preferate, ceva ce i-a marcat poate, influențat”, explică Tea. .
La început au avut doar câteva poze făcute de Tea unor prietene, care au atras repede curiozitatea oamenilor. Apoi încet-încet pagina a început să prindă avânt, lumea să se intereseze, să vrea să participe. “Am început la nivel local, cu persoane cunoscute, iar mai apoi am fost surprinși să vedem câtă lume vrea să facă parte. Am început să primim fotografii din alte orașe, încântați să vedem cât de bine s-a înțeles ideea”, spune ea.
Proiectul a prins, iar pagina tinerilor a strâns, în doar trei luni, aproape 1000 de aprecieri. Oamenii se interesează, trimit poze, fiecare contribuind astfel cu câte o carte la biblioteca virtuală create. Unele fotografii încearcă să surprindă momente ale cărții, sau tema ei, pe când altele surprind cititorul. Iar dacă la început erau doar doi, acum proiectul are deja reprezentanți în mai multe zone ale țării, pasionați de fotografie care atunci când “ies la un shooting” își amintesc să le spună modelelor să-și aducă și cartea lor preferată. Pintre cele mai speciale experienţe care le-a avut cu acest proiect, pe lângă cunoaşterea a diferiţi oameni cu diferite idei şi concepţii, a fost discuţia cu unul dintre scriitorii contemporani a cărui carte o citise cu un an în urmă, Andrei Ruse, lucru la care nu ar fi sperat niciodată. Şi toate acestea s-au întâmplat datorită unei fotografii cu romanul scriitorului, “Soni”. “E incredibil să ajungi să vorbeşti cu creatorul personajelor care pentru câteva clipe îţi guvernează mintea”, zice Tea.
Cei doi tineri speră ca, fotografiile lor să instige oamenii la cultură. E mai ușor, spune Tea, să privești o fotografie, şi să fii atras de ceea ce se întâmplă în ea, decât să citeşti o recenzie.
“Cumva, este greu să ignori o poză atunci când îţi apare vie şi uneori ciudată în timpul . Ne place cel mai mult când vin cu ideea fotografiei; asta ne arată că ele chiar își doresc ca romanul lor preferat să fie bine”, explică ea.