
Curtea interioară a BCU Cluj prinde viață. Cum va arăta la final

Curtea interioară a Bibliotecii Centrale Unversitare „Lucian Blaga” din Cluj a intrat într-un amplu proces de restructurare și de amenajare, urmând ca până la sfârșitul verii spațiul central al curții să devină un loc de relaxare mai puțin sălbatic și mult mai atrăgător din punct de vedere peisagistic.
Finanțarea de 9000 de lei, necesară implementării proiectului, a fost obținută de Asociația Studențească PhiloHistoRiSs, din cadrul Facultății de Istorie a Universitatii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Programul „Spaţii Verzi”, o iniţiativă comună a MOL România şi a Fundaţiei pentru Parteneriat.
„Proiectul a pornit de la ideea că studenții și cititorii noștri simt nevoia să evadeze din spațiul bibliotecii pentru a lua o gură de oxigen. Au mai fost făcute amenajări în curte, dar nu ca arhitectură peisagistică. Astfel, colegul nostru, domnul Valentin Orga, ne-a atras atenția asupra proiectului Spații Verzi și prin Asociația Studențească PhiloHistoRiSs am aplicat cu inițiativa StudNatura. Ca urmare, 9000 de lei vom primi de la Fundația Mol România, dar pentru partea de amenajare mai avem nevoie de 2000 de lei pe care îi acoperă asociația și Biblioteca Centrală Universitară. Proiectul se va finaliza în luna septembrie, dar ne dorim ca până în sesiune să terminăm activitățile mari de amenajare. Pe lângă amenajare și plantare, proiectul presupune și amplasarea unor bănci pentru studenți”, a precizat Raluca Trifu, coordonator Proiect StudNatura.
Conceptul proiectului de amenajare îi aparține arhitectului Cosmin Morărescu, primele activități constând în nivelarea terenului și aducerea pământului, următoarele etape implicând munca voluntară din partea angajaților BCU, a studenților și a elevilor Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. În paralel cu munca fizică în cadrul proiectului se desfășoară activități de informare și documentare pe probleme de mediu adresate elevilor și studenților. După întâlnirea de miercuri, 13 mai, vor urma activități de informare în 19 mai și în 2 iunie, finalizate cu o dezbatere pe marginea prezentării „Gestiunea mediului-o provocare pentru mileniul III”, a profesorului univ. dr. Călin Baciu.
De asemenea, în spațiul verde din parcarea BCU, care nu era funcțional, vor fi create locuri de relaxare pentru cititori, cu verdeață și flori. „Am văzut cât de mult își doresc studenții să socializeze, să discute anumite proiecte comune și cât de mult aveau nevoie de un asemenea mediu. Ideea este să păstrăm cât mai mult din vegetația de acum, dar să existe și zone bine delimitate”, a mai precizat Raluca Trifu pentru Transilvania Reporter. Potrivit coordonatoarei proiectului, peste 7000 de lei vor fi cheltuiți pe achiziționarea plantelor decorative, pe arbuști sau flori. Proiectul StudNatura prevede și realizare unui numar de trei expoziții tematice, ce vor fi deschise comunității clujene la sediul BCU „Lucian Blaga” în perioada iunie – septembrie 2015.
Acest proiect este realizat de Asociația Studențească PhiloHistoRiSs, din cadrul Facultății de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” și Liceul Teoretic Mihai Eminescu.