Cluj-(f)estival la mijloc de mai: Ce evenimente ne așteaptă în acest weekend

Foto: Dan Bodea

„Nu ştiu cine face programarea, dar e sufocant”, spunea miercuri un clujean pe Facebook nemulțumit de numărul mare de evenimente „îngrămădite” pe durata a doar două zile, în acest weekend. Cel mai aglomerat sfârșit de săptămână din primele cinci luni ale anului se anunță unul extrem de solicitant pentru clujenii care și-au propus să se distreze în oraș. Trei festivaluri, o noapte albă la muzeele din oraș și Zilele Clujului sunt doar o parte din distracțiile pe care le au la dispoziție cei care vor ieși din casă sâmbătă și duminică, neluând în considerare spectacolele de teatru, oferta de filme și posibilitatea de a ieși în cluburi și la terase ca în orice week-end obișnuit. Un lucru bun din tot acest amalgam de evenimente, este faptul că activitățile se desfășoară nu doar în centrul orașului, ci și în parcuri și cartiere și va face imposibilă ignorarea lor chiar și de cei mai nefestivalieri dintre noi.

Transilvania Reporter vă prezintă în continuare o selecție din cele mai importante evenimente ale acestui sfârșit de săptămână:

Zilele Clujului (19-22 mai)

Cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Cujului se va desfășura în acest week-end în peste 25 de locații din oraș și va cuprinde peste 100 de evenimente. Piața Unirii va găzdui în fiecare seară câte un spectacol tematic, Teatrul Național Cluj-Napoca ieșind pentru prima dată în spațiu public cu spectacolul „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri. În cadrul Zilelor Clujului va avea loc cel mai mare sincron de dans din România, serile vor fi rezervate concertelor și nu vor lipsi din program momentele de muzică clasică și folclor. Piața Muzeului, cea mai primitoare și boemă locație din oraș va găzdui timp de trei zile concerte live de jazz, blues, folk, demonstrații de dans dar și activități organizate împreună cu orașul înfrățit Parma (Italia). O nouă locație în cadrul Zilelor Clujului este Parcul Cetățuie unde va avea loc ediția din acest an a competiției „Jaxx Rock Battle”. Peste 20 de trupe din toată țara s-au înscris în competiția pentru cea mai bună trupă rock. Pe timpul zilei vor avea loc ateliere pentru copii, iar serile se vor încheia cu concerte ale trupelor deja consacrate. De neratat va fi și concertul aniversar de 25 de ani a trupei Altar din 20 mai. Alte locații importante precum Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, Cinematograful Mărăști și Cinematograful Dacia, Pădurea Hoia-Baciu, Sala Polivalentă sau Parcul Detunata vor găzdui Festivalul Filmului European, Noaptea Europeană a muzeelor, tururi ghidate, concurs de escape și expoziții. Str. Mihail Kogălniceanu va fi timp de 3 zile scena mai multor activități și programe: Festivalul Culinar Internațional, Promenada Multiculturalității, Târgul Meșterilor Populari Clujeni și Promenada Cărților. Serile de pe strada Mihail Kogălniceanu se vor încheia cu concerte de muzică live. Asociaţia Colectiv A a pregătit în colaborare cu locuitorii cartierului Mănăștur activităţi dedicate copiilor, tinerilor, dezbateri de cartier, concerte live, teatru şi multe altele. O parte din activitățile propuse vor avea loc în spațiul La Terenuri, iar altele la Cinematograful Dacia. Printre artiștii invitați în cele două locații se numără: Macanache, Aminda & The Good Company și Kido de la Personal.

Mai multe despre eveniment puteți afla de pe site-ul www.zileleclujului.ro

Festivalul Ceramicii Contemporane-Caolin (20-22 mai).

Aflat la a treia ediţie, festivalul se va desfăşura pentru prima dată sub titulatura ‘Caolin – Festivalul Ceramicii Contemporane’. În cadrul evenimentului, va fi organizat Târgul naţional de ceramică contemporană Caolin, dar şi o serie de ateliere gratuite pentru copii şi adulţi, constituind cel mai important eveniment dedicat ceramicii româneşti. Târgul va prezenta lucrările originale a 20 artiști români, iar publicul va fi invitat să descopere o selecție variată de lucrări, de la creații artistice la obiecte utilitare de cea mai înaltă calitate, în atmosfera primitoare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Palatul Reduta, Memorandumului, nr. 21). Atelierele vor fi susținute de artiști vizuali și profesori.

Mai multe despre eveniment puteți afla de pe site-ul www.caolin.ro

Photo România Festival (18-21 mai)

Cea de-a șasea ediție a Photo Romania Festival va aduce la Cluj zeci de fotografi recunoscuți la nivel național și internațional, expoziții în premieră, conferințe, concerte și workshop-uri dedicate fotografilor profesioniști și amatori. Unul dintre cele mai importante evenimente ale ediției din acest an este Photo Stories, o serie de prezentări de tip TED ale experiențelor care au definit creația fotografică a unor artiști români și străini, dar și a unor tehnici sau genuri fotografice specifice. Doi dintre invitații de top care vor vorbi în cadrul Photo Stories sunt Korniss Péter − câștigător al unui premiu memorial Pulitzer în 2004 (a nu se confunda cu celebrele premii omonime pentru jurnalism) − și Colin Ford, fondatorul Muzeului Național de Fotografie, Film și Televiziune din Marea Britanie. Un alt punct important al festivalului va fi Photo Romania 4 All, o expoziție colectivă a celor mai buni fotografi români contemporani. Un capitol important al ediției din acest an este continuarea proiectului Industry Days, care va aduce la Cluj reprezentanții a 20 dintre cele mai importante festivaluri dedicate fotografiei din Europa. Astfel, Photo Romania 2016 va însemna și cea de-a treia întâlnire a rețelei organizatorilor europeni de festivaluri ale artei fotografice, înființată la inițiativa echipei Photo Romania, în 2015. Noua Casă Photo Romania se va afla, între 18 și 22 mai, pe strada Emil Racoviță, la numărul 37.

Photo Romania va însemna și o reînviere a filmului în Turda. Astfel, pe parcursul festivalului, Salina din Turda va găzdui o serie de proiecții de film documentar: „The Salt of the Earth”, „România sălbatică”, „Fascinația meșteșugului”, „Omul cu o mie de ochi” sau „Challenge Boundaries”. Tot în cadrul Photo Romania organizatorii vor lansa oficial o Rețea a Galeriilor de Fotografie din România, ale cărei prime locații se află în Tășnad și în Turda. Astfel de centre vor mai fi deschise în Brașov, Iași, Timișoara și Bistrița.

Mai multe despre eveniment puteți afla de pe site-ul oficial www.photoromaniafestival.ro

Noaptea Muzeelor (21 mai)

Noaptea Europeană a Muzeelor, ediția a XII-a, va avea loc în peste 170 de muzee, galerii de artă, biblioteci și spații creative din toată țara participă la Noaptea Muzeelor. Evenimentul vine în România cu o premieră, respectiv cu o aplicație disponibilă gratuit pentru telefoane mobile și tablete (izi.Travel), cu ajutorul căreia spectatorii pot avea parte de tururi ghidate audio-video în câteva dintre muzeele participante. În județul Cluj, Noaptea Muzeelor se bucură de participarea Muzeului de Artă, Muzeului Național de Istorie – Colecția de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei), Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Vivariului UBB, Muzeului de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, Muzeului de Mineralogie UBB, Muzeului de Paleontologie – Stratigrafie UBB, Muzeului Mitropoliei Clujului, Bastionului Croitorilor, Centrului de Cultură Urbană – Casino, Muzeului Memoria „Octavian Goga”, Muzeului de Istorie Turda și Muzeului Municipal Dej, alături de conceptele inedite Muzeul Imaginii și Muzeul Alandala.

Mai multe despre eveniment puteți afla de pe site-ul oficial www.noapteamuzeelor.ro

Zilele Bibliotecii „Octavian Goga” (16-22 mai)

95 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca aduc pe parcursul săptămânii 16-22 mai 95 de evenimente atât la sediul central al Bibliotecii Județene, cât şi la filialele de cartier, precum şi în centrul oraşului şi în Parcul Central. În cei 95 de ani de existență biblioteca publică a reușit să atragă peste 1.000.000 de cititori înscriși, care au făcut un număr de peste 13.000.000 de vizite la bibliotecă. De vineri 20 mai, până duminică, 22 mai, va exista o campanie de înscrieri gratuite la bibliotecă la standul Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” de pe str. M. Kogălniceanu, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Clujului, precum şi în Parcul Central. Tot în Parcul Central, bibliobusul bibliotecii va oferi spre lectură cărţi pentru toate vârstele, vor exista ateliere de pictură pe faţă, ateliere de origami, ateliere de țesut cu hârtie și ore de povești.

Mai multe despre eveniment puteți afla de pe site-ul oficial www.bjc.ro

Festivalul Luminii – 21 mai

În 2004, câțiva cercetași din Cluj Napoca au încercat să amintească oamenilor de frumusețea lucrurile mărunte din viața lor. Unindu-și forțele au realizat prima ediție a evenimentului, intitulat atunci Seara Viselor Împlinite, când, clujenii prezenți au așezat pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru – gulguțele, trimițând odată cu ele și visele lor cât și dorința de a deveni realitate. Festivalul Luminii a devenit unul dintre cele mai așteptate și apreciate evenimente clujene. În acest fel, de la cele 200 de gulguțe din anul 2004, s-a ajuns la un total de 22.000 de gulguțe în 2014. Anul acesta organizatorii, Centrul Local al cercetașilor din Cluj-Napoca, își propun să depășească și acest record. Evenimentul va avea loc în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” începând cu ora 20.00.

Mai multe despre eveniment puteți afla de pe site-ul www.festivalul-luminii.ro

Distribuie:

Postaţi un comentariu