Cinema Victoria intră în renovare timp de o lună: Holul și sala vor fi reamenajate
Reamenajarea holului și înlocuirea mochetei din sala de cinema sunt principalele lucrări de renovare prin care va trece Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca în următoarea lună. Potrivit managerului cinematografului, Gabriela Bodea, lucrările nu sunt de mare anvergură, însă vor aduce un plus de confort publicului cinefil.
„Reamenajarea holului și a barului vor da un aer mult mai modern spațiului. De când a preluat cinematograful în administrare de la Primărie, Asociația Victoria și-a dorit să amenajeze o cafenea, cu internet wireless și alte facilități unde lumea se poate relaxa înainte de a merge la film. În sală intenționăm să schimbăm mocheta. Echipamentul de proiecție nu necesită înlocuire. Este nou, îl avem abia de doi ani și a costat 40.000 de euro atunci. Suntem la ultimele standarde în ceea ce privește echipamentul de proiecție. Momentan nu putem înlocui și scaunele, dar ne propunem să le schimbăm la un moment dat. În anul 2000 au avut loc renovări majore, la acea vreme eu fiind director la România Film. Mocheta a fost înlocuită și în 2014, dar totuși este necesară schimbarea ei”, a declarat Gabriela Bodea pentru Transilvania Reporter.
Nu este ușor să conduci un cinematograf, așa cum nici să joci fotbal nu este simplu, deși toată lumea crede că se pricepe la asta, consideră Gabriela Bodea. În primul rând ai nevoie de multă dedicare și de talent, mai spune managerul Cinema Victoria, să îți alegi oamenii potriviți în echipă.
Cu o vastă experiență în renovarea cinematografelor, după ce a renovat cinematografe în Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Bistrița sau Alba Iulia, Gabriela Bodea precizează că lunile de vară, respectiv iulie-august, sunt cele mai bune pentru a face lucrări de amenajare pentru că afluența de public, mai ales a studenților, este mai scăzută, dar și pentru că sezonul de vârf al lansării blockbusterelor este ianuarie-februarie, respectiv octombrie-noiembrie.
„Pentru noi o lună de nefuncționare înseamnă o pierdere. Foarte important de subliniat este că finanțarea pentru aceste lucrări s-a făcut din bani strânși „bob cu bob” de Asociația Victoria în ultimii ani. Cinematograful face parte din rețeaua Europa Cinema și pentru faptul că avem un program special făcând parte din această rețea, cu preponderență axat pe filme europene și filme de artă, din partea lor avem o anume finanțare. Așa că de câțiva ani strângem bani pentru această renovare care va necesita cel puțin 40.000 de euro”, a spus Gabriela Bodea.
În rețeaua de cinematografe tradiționale ale Clujului, Cinematograful Victoria a fost aproape întotdeauna al doilea ca număr de spectatori înregistrați, după fostul Cinema Republica, actualul „Florin Piersic”. După anul 2002-2003 a fost dat într-o locație de gestiune, conform unor normative ale Centrului Național al Cinematografiei care dorea privatizarea Rețelei România Film.
„Și s-au gândit ei să ia cele mai bune cinematografe și să privatizeze operatorul. A încăput pe mâna unui operator care l-a dus la pragul zero în ceea ce privește numărul de spectatori până prin anul 2010. Cinematograful a pierdut atunci foarte mult din numărul de spectatori. Practic, în 2011 am luat-o de la zero și de atunci tot recuperăm și tot încercăm să creștem numărul spectatorilor, în condițiile în care pe piață au apărut între timp alte 20 de săli. În plus, Cinematograful Florin Piersic are și el o anvergură și un repertoriu. Anul acesta nu aș putea spune că au fost filme de mare public, nici măcar filmele care au fost nominalizate sau au luat Premii Oscar, cu care noi întotdeauna făceam încasări mai mari, nu au avut succes foarte mare la publicul nostru. Dar suntem în trend ușor ascendent. Doar din încasări acoperim cheltuielile, Primăria nu are nicio contribuție și având în vedere că din prețul unui bilet rămânem cam cu 40%, din acești bani trebuie să plătim salarii, întreținere, publicitate. Finanțarea de la Europa Cinema am pus-o deoparte pentru renovări”, a mai precizat Gabriela Bodea.
În ceea ce privește filmele care rulează în sala de 280 de locuri a cinematografului Victoria, acestea sunt achiziționate de la distribuitorii majori din România dintr-o ofertă lunară. Programarea filmelor are loc cu o lună înainte de proiecție.
„Filmele sunt o marfă pentru noi. Eu merg pe o piață și iau filme în funcție de interesele mele ca cinematograf. Dacă sunt cinematograf de artă cu preponderență european, atunci mă orientez spre aceste filme. Încerc să aduc și blockbustere pentru a echilibra puțin balanța, dar mă uit care sunt premiate, care au cote mai bune. Practic pot să refuz ce vreau în acea programare și selecție pe care o facem. Dar ar fi greșit să fim închiși și să avem constrângeri în acest domeniu. Arta există pentru experiment. Dacă nu aduc în cinematograf un film horror, nu înseamnă că nu îmi place acest gen, ci pentru că nu este pentru publicul meu. Facem și cultură, dar eu trebuie să fac și bani. Desigur, ne dorim foarte mult ca filmele pe care le aducem să fie și educative prin tematica lor, chiar dacă uneori această tematică deranjează anumite categorii de oameni”, explică Gabriela Bodea.
Potrivit managerului Cinema Victoria, filmul cu cele mai multe încasări anul acesta a fost filmul documentar România neîmblânzită, care prezintă în imagini deosebite frumusețea țării noastre.
„O latură spre care am început să ne îndreptăm în ultimii ani a fost diversificarea conținutului. Anul trecut, de exemplu, am transmis deja a doua oară mai multe spectacole de la Festivalul Enescu, anul acesta vom începe din toamnă proiecția unor spectacole de operă sau balet de pe cele mai mari scene din lume, inclusiv Paris și Londra. Nu aș putea spune că aceste proiecții au succes fenomenal, dat fiind că biletele sunt mai scumpe și că achiziția filmelor este mai costisitoare, dar încercăm să aducem un plus de conținut. Acordăm atenție deosebită și activităților dedicate elevilor. Ca urmare, încercăm să le venim în întâmpinare și să cuprindem toate perioadele Școlii Altfel. Statisticile spun că dacă o persoană până la 11 ani nu merge la cinematograf, probabil nu va deveni cinefil mai târziu în viață”, a mai declarat Gabriela Bodea.
Deși în ziua de astăzi, cu excepția celor zece zile pe durata cărora se desfășoară Festivalul Internațional de Film Transilvania, rar se mai formează cozi la intrarea în sala de cinema, mai există persoane care frecventează aproape zilnic cinematograful. Aceste persoane sunt de obicei oameni ieșiți la pensie, pentru care cinematograful era pe vremuri unica distracție și pentru care astăzi un film în regim gratuit la Cinema Victoria este o mare satisfacție.
„Pe vremuri erau cozi fenomenale la cinematograf. Casiera de la birourile centrale ale România Film, înainte de 1989, venea cu o listă extrem de lungă cu oameni care cereau bilete. Astăzi, prin contractul cu Primăria avem spectacole gratuite pentru pensionari, elevi și studenți și facem o atentă selecționare a filmelor pentru ei. Deja în jur de 80 de persoane vin zilnic să vadă filmele de la ora 13.00. Este o satisfacție foarte mare pentru ei. Din păcate, nu putem să funcționăm ca instituție de binefacere pentru că și noi trebuie să ne susținem”, a precizat managerul Cinema Victoria.
Gabriela Bodea lucrează în industria cinematografiei din anul 1987 și în 2001, alături de Tudor Giurgiu și Mihai Chirilov a pus piatra de temelie a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
În perioada 2 iulie-2 august Cinema Victoria va fi închis.