Update. Cele mai de succes scurtmetraje românești ale anului, proiectate la Cinema Victoria. Video

Update: Echipa de realizatori a „Omnibusului Scurt :4/ Istorii de inima neagră” nu mai poate ajunge în această seară, 2 decembrie, la Cluj, unde era programată o proiecție de gală. Omnibusul, care cuprinde cele mai bune scurtmetraje românești ale anului 2014, va fi difuzat în continuare conform programului anunțat, întâlnirea cu realizatorii rămânând pentru un eveniment viitor.

 

Patru din cele mai aplaudate scurtmetraje românești ale anului 2014, cuprinse în „Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră” vor rula începând de astăzi, 28 noiembrie, la cinema Victoria. Producțiile vor fi prezentate și într-o proiecție de gală: marți, 2 decembrie, la ora 20:00, când realizatorii vor fi prezenți la Cluj și răspunde întrebărilor publicului.

„Omnibusul Scurt /4: Istorii de inimă neagră” reunește nume consacrate din lumea filmului și teatrului românesc: în distribuție se regăsesc Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Rodica Lazăr. O apariție specială este a Angelei Similea, care își joacă propriul rol într-unul din scurtmetraje.

Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri.

O lume nouă”, regizat de Luiza Pârvu, a fost inclus în selecția oficială Festival de Brest 2014. Filmul spune o poveste cu emigranți români în Pennsylvania anului 1908, inspirată din fapte reale: cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă, dar lucrurile s-au schimbat mult de când nu s-au mai văzut…

Trece și prin perete”, în regia lui Radu Jude, este o, poveste inspirată de Cehov, care o are în centrul atenției pe micuța Sofia. Fetița nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis. Scurtmetrajul a primit mențiunea specială „Quinzaine des realisateurs” la Cannes 2014.

Kowalski”, regizat de Andrei Crețulescu, a primit titlul de Cel mai bun scurtmetraj la Zagreb Film Festival 2014. Filmul pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară; dar ajunge la o concluzie inevitabil sângeroasă.

Să mori de dragoste rănită”, regizat de Iulia Rugină, este o poveste suprarealistă despre dragoste și moarte, muzică și destin, desfășurată într-un univers cu totul aparte, populat de personaje de la bizar în sus. Printre acestea, Angela Similea, care își joacă propriu rol. Filmul a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014.

Ideea realizării acestei selecții s-a născut anul acesta la TIFF, unde cele patru filme au fost selecționate de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, în cadrul competiției Zilele Filmului Românesc. „Nici că se putea o colecție mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de ași care mizează totul pe o singură carte: moartea. Dincolo de tonul întunecat si nuanțele sumbre ale fiecărui film în parte, există un condiment de ludic si de inocență care transformă o experiență potențial alienantă într-una plină de emoție, umor negru si vitalitate”, spune Mihai Chirilov.

„Noul Val reprezintă un mod simplu (și pe alocuri simplist) de a clasifica niște filme și, desigur, aceste valuri nu-s veșnice. Recolta de scurtmetraje difuzate în acest an la TIFF oferă o viziune precisă în ceea ce privește viitorul cinema-ului românesc”, a declarat criticul de film Boyd van Hoeij pentru The Hollywood Reporter, din calitatea sa de membru în juriul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF 2014.

Programul difuzării scurtmetrajelor este următorul: 15:00 vineri, 17:30 luni, 20:00 duminica, marți, 22:30 sâmbătă, joi.

Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul Omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize.

Distribuie:

Postaţi un comentariu