„Bolero”, spectacol în premieră absolută la Teatrul Maghiar

Spectacolul "Bolero" va avea premiera sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20.00, la Teatrul Maghiar de Stat/Foto: Istvan Biro

Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca prezintă la sfârşitul acestei săptămâni o premieră absolută a spectacolului „Bolero” în regia lui István Albu, având la bază textul lui Péter Demény.

După premiera piesei „Bolero” ca teatru lectură în urmă cu doi ani, într-o altă regie şi altă distribuţie, o nouă variantă este pusă în scenă la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, cu actorii Kati Panek, Imola Kézdi, Loránd Farkas şi Sándor Keresztes. „Piesa Bolero a fost scrisă cu intenţia de a fi tensionată şi, pe cât posibil, să creeze un spaţiu chinuitor al neputinţei. Este prima mea dramă şi nu este sigur că poate să creeze ceea ce am vrut. Dacă îmi pun întrebarea ce este drama? un cuvânt îmi vine întotdeauna în minte: tensiune. Cineva spune ceva, altcineva spune altceva. Nu despre «fond», poate nici nu se creează un dialog, ci personajele vorbesc doar în paralel.O dramă bună ştie să opereze cu această «vorbire în paralel» în aşa fel încât spectatorul să aibă sentimentul că toată lumea vorbeşte totuşi despre unul şi acelaşi lucru, despre acelaşi necaz, despre aceeaşi dorinţă imposibilă de îndeplinit, despre vidul care pulsează înlăuntrul nostru”, declară Péter Demény în prezentarea piesei.

Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română/Foto: Istvan Biro

Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română/Foto: Istvan Biro

Piesa lui Péter Demény cercetează consecinţele unei tragedii de familie. O femeie nu poate scăpa de amintirea soţului ei sinucigaş, iar copiii ei nu pot ieşi din această situaţie nefastă din cauza mustrărilor de conştiinţă. Tensiunea izbucnește, din când în când rezultând situații jenante. Dar de câte situaţii jenante avem oare nevoie să ne schimbăm viaţa? se întreabă autorul piesei. Péter Demény în cadrul conferinței de presă susținute cu prilejul premierei a vorbit despre faptul că piesa Bolero se joacă cândva după 2000, pentru că personajele sale au devenit mature abia în acești ani. Totodată problema copiilor care se desprind greu de părinți, iar părinții care nu-și lasă copilul să trăiască liber, este o problemă mai acută în zilele noastre decât era înainte de ’89.

Pentru István Albu, regizorul spectacolului, a fost o experiență nouă munca cu un autor contemporan, care era prezent la repetiții. Acest tip de muncă în care autorul este alături în procesul de repetiții și se pot discuta probleme legate de text, de situație, se poate modela textul, este o situație foarte benefică. Totodată, potrivit regizorului, a fost o experiență extraordinară munca cu actorii, care fac parte din distribuția spectacolului. “Tema piesei este una pe care toţi o trăim sau o vom trăi cumva şi ne arată că nu ne putem despărţi de trecut”, a precizat regizorul. În 2009 István Albu a pus în scenă primul său spectacol la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, „Demonii” de F.M. Dostoievski. A urmat spectacolul „Pădurea pătrat-rotundă” de Ervin Lazar în 2011 şi „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec în 2013.

Kati Panek, Imola Kézdi, Loránd Farkas, István Albu şi Péter Demény, la conferinţa de presă/Foto: Istvan Biro

Kati Panek, Imola Kézdi, Loránd Farkas, István Albu şi Péter Demény, la conferinţa de presă/Foto: Istvan Biro

Decorul spectacolului a fost creat de Tibor Tenkei, costumele de Gyopár Bocskai, iar sunetul și imaginile video sunt semnate de Zsolt Kerekes. După premiera de sâmbătă, spectacolul se va juca duminică, 27 octombrie, ora 20.00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu