Artiștii ies, din nou, în stradă. Cine sunt cei 30 de performeri și invitați speciali la Jazz in the Street
Cum ar fi dacă muzica, dansul, teatrul, pictura, fotografia ne-ar surprinde tot timpul în stradă? Asta s-a întrebat și echipa Fapte când a venit cu ideea unei noi ediții a evenimentului Jazz in the Street care își propune să susțină și să promoveze tinerele talente din rândul performerilor stradali ai Clujului, fie ei clujeni sau veniți din alte orașe pentru a se afirma în Cluj, punând în același timp bazele primei platforme de artă stradală din România.
„Vrem să resemnificăm spațiul public clujean, precum și înțelegerea comunității locale asupra rolului și a înțelesului artelor, creând întâlniri neobișnuite între artiști, locuri și public”, transmit organizatorii.
Astfel, timp de trei zile, în perioada 13-15 octombrie, Clujul va găzdui zeci de performance-uri artistice în numeroase locuri din oraș. Transilvania Reporter vă invită să îi cunoașteți pe cei 30 de artiști prezenți în acest an la Jazz in the Street, precum și pe cei trei invitați speciali, care vor anima prin ceea ce știu să facă mai bine străzile, bulevardele, și piațetele din oraș.
Natif
Natif înseamnă: șase oameni, două albume, șase ani de concerte, o combinație de acustic cu electric și o rezervă nelimitată de energie. Formația reușește să treacă de la pasajele dominate de violoncelul clssic, la cele susținute de tobe și chitară electrică, oferind un melanj muzical care surprinde prin ușurința cu care este prezentat audienței. Identitatea acustică și influențele alternative reușesc să creeze un pachet muzical care transpune publicul într-o călătorie auditivă spre o destinație plină de elemente familiare și pasaje surprinzătoare.
Ionuț Matei
Ionuț are 19 ani și în prezent este student la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Informatică Economică. La chitară a început să cânte în urmă cu aproximativ șase ani. Așa a început pasiunea și obsesia lui pentru muzică. „Așa mi-am descoperit latura artistică, din greșeala aș putea spune. Cred ca a fost greșeala cea mai frumoasă pe care am făcut-o vreodată”, spune Ionuț. În acest timp, a mai învățat să cante la instrumente precum pianul, bas și ukulele.
Paul Lupa & Lukas Klemperer
Sunt doi oameni care ascultă, cântă și se simt bine pe muzică bună. Genurile muzicale și muzica lor variază mult, iar publicului nu îi rămâne decât să îi descopere.
Omul cu fericirea
Matei este Omu’ Cu Fericirea. De ce? Pentru ca adoră, spune el, sa facă oamenii sa zâmbească. Are 23 de ani și își ocupă timpul iubind muzica. Până în prezent inspirația i-a oferit 20 de piese proprii care au ca scop sa îl ajute să transmită un mesaj de pace, de iubire, de unitate. „Iubesc să folosesc muzica pentru a provoca fericire și pentru a atinge sau a ajunge mai ușor în sufletele oamenilor. Proiectul meu “Sounds of Freedom” contine atat piese în limba română cât și în engleză…un manifest spre schimbare”, spune Matei.
Gabriel Hurmuzache
Este artist stradal încă din 2006 și a concertat pe străzile din țară, dar și din afară. Cântă compoziții proprii dar și coveruri.
Infusion
În vara anului 2015, Radu și Diana s-au hotărât să înceapă acest proiect din dorința de a experimenta și a se distra făcând ceva ce le place. Li s-au alăturat Marius și Lukas și de un an cântă în formula aceasta, bucurându-se de fiecare concert, muzica lor rezonând cu stiluri precum jazz, blues sau soul.
Adrian Strâmtu Tap Dance Performance
Foarte pasionat de tap dance (step), de aproximativ 10 ani. Adrian urmăreşte îndeaproape această formă de expresie, este autodidact şi cunoscut publicului din Romania pentru diversele performance-uri precum Balul Operei Cluj, Tedx Cluj, Jazz in the street Cluj, Street music festival Sibiu, Armonia Jazz Bistrita, etc. În 2014 participă la cel mai mare festival de tap dance din lume, cel de la Stockholm sau Berlin. “Tap dance-ul, sau step-ul, aşa cum este recunoscut în Europa, este una dintre cele mai complexe forme de expresie, care poate fi inclusiv de natura meditativă sau spirituală.” afirmă el.
paper magik
paper magik are trei silabe – Dragoș (voce, chitară, clapă), Flamă (chitară bas) și Tz (baterie), începând cu anul 2015. Genul care definește cel mai bine eterogenitatea pieselor poartă numele de „origami rock”. Adică umbrela sub care cele mai intense trăiri și sentimente se transformă în muzică autentică, reală, vie, în care clasicul rock este „pliat” într-un infinit de moduri. paper magik înseamnă un îndemn la cele mai profunde, dar și mai energizante trăiri și sentimente.
Ferencz Mari & Pethő Csaba duo
Ferencz Mari și Pethő Csaba au o pasiune comună – muzica jazz. Formația duo chitară – voce interpretează standarduri de jazz într-o manieră originală. Tinerii artiști au cântat deja în diferite formații: Csaba este chitaristul în trupa Vecker, iar Mari a fost cântăreață în trupele Elendil, Votska și Kevin & the Roots. Formația nou-născută încântă publicul cu armoniile jazzului – astfel speră ei, că stilul lor preferat să fie îndrăgit și de alții.
Andras Vargas
Andras Vargas este chitarist si artist plastic din Cluj-Napoca. A absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” în anul 1995. Concomitent a început să studieze chitara flamenco autodidact, fiind influențat de chitaristul Paco de Lucia. În 1997 a înființat grupul „Guadalquivir”, prima formație din România care interpreta flamenco tradițional pe lângă piesele proprii. Din anul 2000 și-a continuat activitatea timp de 10 ani la Budapesta. Aici a înființat grupul „Verde del mar”, un grup complex de dansatori și muzicieni. În paralel, alături de flamenco tradițional, și-a promovat muzica proprie. Din anul 2010 revine în Cluj-Napoca, unde susține mai multe concerte ca și chitarist. Repertoriul lui este împărțit în două secțiuni: una de flamenco iar cealaltă de compoziții proprii.
Asociația Bafi – Pădurea Fermecată (teatru de animație)
Unul dintre principalele lor scopuri este de a aduce Teatrul de Animație, atât pentru copii cât și pentru adulți, în atenția publicului larg, mai ales în zona independentă, atât stradală cât și în diverse spații neconvenționale. Andra și Andreea sunt actori păpușari angajați ai Teatrului de Păpuși Puck, dar amândouă lucrează și în domeniul teatral independent. Alături de Silviu, fondator al Asociației Bafi a luat naștere proiectul Pădurea Fermecată, spectacol de animație pentru toate vârstele. Spectacolul lor este un moment de teatru de păpuși, care-și propune să-i aducă pe copii mai aproape de natură.
Vlad Gliga
Vlad Gliga are 28 de ani, iar pasiunea pentru muzică a descoperit-o în copilărie și i-a rămas la fel de vie și astăzi. A participat la numeroase concursuri de muzică, unde s-a clasat întotdeauna printre primii. „Cea mai mare realizare a mea a fost participarea la Vocea Romaniei unde am ajuns pana in etapa de duel, iar în prezent sunt concurent la X Factor. Pe lângă toate acestea lucrez la diferite proiecte muzicale”, precizează artistul.
Caustic
S-au format ca trupă în 2012, din dorinta de a face și ceva plăcut cu viețile lor, după job. Fără planuri mari de viitor, spun ei, fără dorințe de vedetism. „Caustic a venit foarte natural, exprimând caracteristica principală a versurilor noastre, având ca singur scop topirea mizeriilor adunate pe ochi, creiere, minți. Si nu pentru a lovi, ci doar pentru a vindeca, a ajuta. Pentru că ne pasă. În octombrie vom lansa albumul „Acustic”. Vom susține un mic concert acustic, ca o mică … „lansare” în cadrul Jazz in the Street”.
Zephyrus
Duetul Zephyrus a luat naștere în anul 2017 și este compus din doi muzicieni profesioniști, absolvenți ai Academiei de Muzica Gheorghe Dima din Cluj, având specializări în vioară și pian. Ambele membre ale grupului au participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, obținând rezultate foarte bune și au experiență muzicală de aproximativ 20 de ani. Repertoriul abordat cuprinde muzică din genurile: jazz, hits&evergreens, sountrack, tango, classic, folk, vals, caffe.
Fluffy & Mr. Grey
Fluffy & Mr. Grey este un duo de world music și swing jazz format din Lisa de Meester (vioară) și Iulian Mureșan (chitară). Lisa De Meester a studiat vioară (BA și MA) la Conservatorul din Leuven și Gent, Belgia iar Iulian Mureșan a studiat chitară jazz la JazzStudio în Antwerp și Bruxelles. Duo-ul s-a format în vara anului 2015. De atunci au cântat pe scenele unor festivaluri din Sicilia, Belgia, Cehia, Bulgaria și România. Din octombrie 2016 ei locuiesc la Cluj.
Echipa Abu Hassan
Formarea echipei a început în luna octombrie a anului 2016. La alegerea celor trei solişti principali s-a apelat la sfatul profesorilor de canto de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, colaborarea dintre pianistă şi regizoare fiind una mai veche. Restul rolurilor s-au adăugat distribuţiei târziu şi au suferit mai multe înlocuiri, dar au intrat în hora repetiţiilor din luna martie 2017.
Oana Laura Pop & Alex Szabo (tango)
Oana Laura Pop este maestra școlii de tango argentinian „Profumo di Tangou”, din Cluj și din 2009 predă tango în orașul său natal Cluj-Napoca. Alex Szabo și Oana Laura Pop participă şi colaborează cu Opera Naţională Română din Cluj, diverse cluburi, organizaţii şi şcoli de dans, formaţii şi artişti din ţară şi din străinătate, în vederea organizării de evenimente şi spectacole naţionale şi internaţionale.
Matei Crețiu
Matei Crețiu cântă la pian și la saxofon, e încă elev și e pasionat de muzică jazz, clasică și ușoară. A participat la evenimente ca Scena Urbană, Zilele Clujului, Jazz in the Street 2016 și Jazz in the Park.
DEX
Dicționar de sunete rare date tare. Responsabil cu nopți albe pentru zile negre, încă din 2007. Toată activitatea lui gravitează în jurul muzicii, începând cu jurnalismul muzical practicat la diverse publicații din România, trecând prin organizarea a sute de evenimente underground și culminand cu DJ-ingul, pe care îl explorează neîncetat prin scratching, fiind creatorul singurului grup de DJi turntabliști din țară: Made From SCRATCH.
Quantum Soul
Bianca și Andrei sunt doi tineri îndrăgostiți de arta de a face muzică, plini de entuziasm și cu abilități remarcabile în arta improvizației.
Jamaga
Jamaga este o trupă entuziastă care a debutat pe stradă în primăvara anului 2015 și de atunci aduce zâmbete și voie bună oamenilor de pretutindeni. Formația a susținut concerte în diverse localuri din Cluj, dar și în Bistrita, Alba Iulia, Sighișoara și la festivaluri precum MOX, Electric Castle și altele. Jamaga se învârte în jurul zonei de jazz, improvizatoric, tribal și oriental music.
one man band LÁ
Lőrincz Árpád cântă la cajon, bass, chitară, vocal, e ceea ce se cunoaște drept One Man Band. Proiectul „one man band LÁ” a fost lansat în 2016, când Lőrincz Árpád și-a dat seama că vrea ceva diferit, nu o trupă cover (înființată în 2012, formatia Frep, el fiind toboșarul și vocalistul, sau chiar basist/chitarist, în funcție de situație). Așadar în 2016 a înregistrat un EP, cu 7 piese, din care 4 erau piese proprii. În 2017 a cumpărat un pedal loop și a urcat pe scenă singur de această dată. Cu acest proiect a avut deja 4 concerte, unul la Zilele Municipiului Miercurea-Ciuc.
Free 2 Flow
Free 2 Flow este un duo clujean compus din Georgiana și Valentin Pleș. Muzica lor, compusă integral de cei doi membrii ai Duo-ului folosește instrumente mai puțin cunoscute publicului larg (handpan, kora, bansuri, fujara, kalimba, daf), generând un rezultat plin de originalitate. Duo Free 2 Flow reușește să creeze prin ritm și armonii o atmosferă intimă, delicată, cu proiecții atemporale oferind multiple călătorii muzicale.
Iulian Lungu
Iulian Lungu va surprinde publicul cu marioneta-violinist. „Indiferent care este povestea și prin câte metode reluăm scenariul prin care dăm viată spectacolului tot pe o hârtie începem să așezăm viziunea. Când vrem să alegem modul în care să ieșim cât mai în evidența sunt câteva aspecte principale pe care le analizăm. Pentru voi, spectatorii, rămâne un mister, dar în schimb vă dăruim scena cu noi cu tot”, spune Iulian.
Générique
Membrii proiectului Générique s-au cunoscut în timp ce lucrau ca muzicieni într-o piesă de teatru la Oradea în primăvara anului 2017. Au decis să creeze un material muzical care combină convențiile jazzului cu sunetele electronice și chitara electrică. Primul concert Générique a avut loc la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, în timpul festivalului Pulzart 2017.
Magic Puppet
Magic Puppet va oferi publicului un spectacol de magie și ventrilocie pentru toată familia. Un magician, o baghetă magică și un joben. Tot ce lipsește este un iepuraș. Dar ce se întâmplă atunci când și iepurașul este la rândul lui magician?Organizatorii Jazz in the Street invită publicul să-l cunoască pe iepuraș și să vadă prin ce peripeții va trece magicianul pentru a-l putea scoate pe acesta din pălărie. Distribuție: Florin Suciu-Buh.
Atelier de Pictură „ART MARIE” Dej
Șapte elevi și un îndrumător ne îndeamnă să descoperim artistul din noi. Publicul va putea observa procesul de creație, dar va putea și interveni și completa desenul. Atelierul de Pictură „ART MARIE” Dej este un spațiu de pictură și desen cu program permanent, un loc unde se întâlnesc toți cei care vor să se bucure de descoperirea artistului din interior, a creatorului de frumos. „Desenul este o adevărată terapie a sufletului și ființei care suntem și o recomand cu căldură tuturor. Am început activitatea în martie 2015 cu o grupă de elevi, acum am ajuns la 3 grupe”, spune Maria Cubleșan, artist și îndrumător artistic.
Rubié trio
Rubié se identifică în postura de pianistă & vocalistă de jazz. Având un palmares bogat în muzica clasică, şi-a perfecţionat stilul jazzistic alături de Darius Brubeck, talentul fiindu-i remarcat atât pe scenele româneşti cât şi în cluburile de jazz din SUA. Muzica pe care o interpretează are influenţe soul,post-bop si neo-gospel.
Regatul – Spectacol Famous Art
Regatul a câștigat titlul de cel mai complex spectacol cu foc din România, având loc în peste 20 de orașe ale țării și nu numai. Acest show reunește o serie de imagini artistice cumulate într-o coregrafie bazată pe un fir narativ complex, care crește treptat în intensitate reușind să fascineze fiecare privitor. De la ploaie de scântei, la scuipat de flăcări și steluțe de foc, la un cadru gotic, unde Regina este protagonistul spectacolului. Spectacol realizat de Famous Art.
Statui vivante – Spectacol Famous Art
„Fie că vei fi păcălit sau doar surprins, sigur nu vei rămâne indiferent. Statuile te îndeamnă să asculți sau să privești. Îi vei întâlni pe bufonii regali, statuile în levitație, Omul Oglindă”, precizează reprezentații companiei de artă stradală Famous Art.
Pixellusion – Spectacol Famous Art
Arta digitală este adusă la viață prin intermediul unui dispozitiv inteligent și a îndemânării artistului jongler. Prin mișcarea rotativă continuă a acestui dispozitiv, este reușită transpunerea unor imagini vizuale care fac incredibilul să pară verosimil. Repetițiile continue, dorința de performanță și tendința către perfecțiune fac din acest spectacol un adevărat deliciu vizual și auditiv.
[stextbox id=’custom’]
Invitați speciali
JazzyBIT
Invitată specială la Jazz in the Street, JazzyBIT este una dintre cele mai de succes formații ale momentului care abordează muzica jazz. Prezenți la numeroase festivaluri din țară și străinătate, energicul trio va aduce în stradă bucuria jazzului și plăcerea de a experimenta. Trupa JazzyBIT a câștigat premiul Fundației Muzza din București pentru debut în 2013 și a ajuns în finala European Jazz Award la Tuscia în Jazz Festival.
Dan Byron
Solistul trupei byron, Dan Byron, cântă în strada la Jazz in the Street. Face muzică de la 6 ani, părinţii lui au ales domeniul, dar nu şi-au închipuit niciodată că va face carieră în acest domeniu. Tot ce urmăreau ei pe atunci era să nu-și piardă vremea pe maidan cu golanii. „Am început cu vioara, pe care am studiat-o timp de patru ani şi am continuat cu flautul, timp de vreo şapte. În afară de byron, la ora actuală mai am un proiect cu Teatrul de Artă București și cânt uneori absolut singur ”, spune Dan Byron.
Rodion G.A.
Rodion Ladislau Roșca este considerat tatăl muzicii electronice românești și tatăl muzicii new wave în România. Piesele lui au fost foarte populare la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80 și au ajuns pe locul I în topurile muzicale comuniste realizate fie de posturile de radio locale, fie de revistele vremii.
[/stextbox]