Al 13-lea salariu pentru balerinii Operei clujene, finanţat din sponsorizări

Seara de balet va începe vineri, de la ora 18.30, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca/Foto: Nicu Cherciu

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca va prezenta vineri, 18 octombrie, de la ora 18.00, spectacolul „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi în cadrul Festivalului Cetăţii, într-o iniţiativă a cărei dimensiune socială îndeamnă la solidaritate şi la recuperarea valorilor.

Astfel, la iniţiativa a zece sponsori care au adunat împreună suma de 50.000 corpul de balet al Operei clujene îşi va primi al 13-lea salariu, respectiv cel puţin 1000 de lei. Opera Naţională Română din Cluj-Napoca are 45 de angajaţi plătiţi la nivelul salariului minim pe economie. „Corpul de balet de la Cluj este format din mulţi absolvenţi de liceu care sunt încadraţi cu studii medii. Ca urmare, mulţi dintre ei au salarii de 600-700 de lei, sumă la care s-a ajuns după reducerile salariale din 2010 şi după tăierea celui de-al 13-lea salariu. Baletul nu are şansa de a valorfica foarte mult meseria lor şi în afara activităţii de pe scenă. Această iniţiativă a urmărit să ofere cel de-al 13-lea salariu sub forma unui eveniment. Cei care au susţinut financiar această ediţie vor să transmită un model care ar putea fi urmat şi de alţii”, a precizat Sabin Mircea Rus, reprezentant al Operei Naţionale Române din Cluj.

Salarii “de jenă”

Intrarea la spectacolul „Anotimpurile” va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Potrivit reprezentanţilor Operei, la spectacol au fost invitaţi pensionarii de la mai multe centre de vârstnici, dar şi elevi de la Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj. „Festivalul se vrea un debut şi ideea le aparţine finanţatorilor, acel grup de clujeni care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Suma strânsă de aceştia asigură nu doar al 13-lea salariu, ci şi organizarea unui spectacol care să poată fi oferit comunităţii”, a completat Sabin Mircea Rus. Iniţiativa Festivalului Cetăţii apare ca o reacţie la derapajul moral pe care societatea românească îl trăieşte, perzând zilnic, puţin câte puţin din consistenţa propriei identităţi. O situaţie similară în ceea ce priveşte salariile mici ale unor artişti ai Operei este prezentă şi la Opera Maghiară din Cluj-Napoca: „Există salarii groaznice şi în cazul Operei noastre. Ne este jenă să semnăm un contract cu salariul brut de 700-800 lei, dar artiştii acceptă şi aşa pentru că asta ştiu să facă şi asta le place” a precizat din partea Operei Maghiare regizorul Emese Szabó.

Distribuie:

Postaţi un comentariu