FOTO | A început Marea Lectură, tentativa de intrare în Cartea Recordurilor: Este Clujul orașul cu cei mai mulți cititori activi din lume?
Marea Lectură, unul dintre evenimentele care marchează Centenarul Marii Uniri la Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT), a șasea ediție, dar și încercarea de a intra în Cartea Recordurilor a debutat în această dimineață în Piața Unirii.
Evenimentul are miza de a mobiliza cât mai mulți cititori să citească din aceeași carte, astfel încât să fie atins și chiar doborât recordul deja existent. În prezent, recordul „Most people in a reading relay” este deținut de Library Marwadi Education Foundation din Gujarat, India, care în 22 septembrie 2015, a reușit să mobilizeze 3.071 de cititori să citească din autobiografia „Povestea experimentelor mele cu adevărul” de M. K. Gandhi.
„Am purtat negocieri enorm de complexe cu reprezentații GUINNESS WORLD RECORDS și ne-am străduit foarte mult să facem acest eveniment să se întâmple. Sunt reguli foarte fixe și orice încălcare a lor înseamnă compromiterea recordului. Este de fapt și un test pentru oraș prin care vrem să vedem ce mai înseamnă cartea, ce mai înseamnă iubirea de carte și ce mai înseamnă dorința oamenilor să participe la un eveniment cultural”, a spus Gabriel Bota, directorul artistic al FICT.
Un adjudecător al GUINNESS WORLD RECORDS este prezent la Cluj pentru a verifica momentul în care Clujul ar putea obține noul titlu GUINNESS WORLD RECORDS la secțiunea „Most people in a reading relay-Cel mai mare număr de cititori care citesc succesiv aceeași carte”, anunță organizatorii evenimentului.
Cartea din care se citește este Eminescu, „100 de poeme alese”, publicată special pentru acest eveniment de Editura Școala Ardeleană într-un tiraj de 10.000 de exemplare, care vor fi dăruite participanților la Marea Lectură.
„S-a creat un perimetru cu o poartă de acces unde fiecare participant va fi numerotat cu o brățară care indică ordinea în care va urca pe scenă să citească, la microfon. În același timp, participantul va primi gratuit o carte. În fiecare carte va exista un semn de carte, care va avea același număr cu brățara și care va fi pus exact la pagina de unde cititorul trebuie să citească. Ceea ce trebuie să citească participantul este indicat printr-o subliniere. Participanții trebuie să aibă răbdare să stea la rând, de restul ne vom ocupa noi. Ne dorim să stabilim recordul, dar și să ne asigurăm că nu va fi doborât foarte ușor. Miza este să avem 1.000 de cititori pe oră”, a explicat Gabriel Bota.
Evenimentul se va întinde pe parcursul mai multor ore, în funcție de numărul de participanți. „Dacă vin 10.000 de oameni să citească, imaginați-vă ce va însemna asta pentru oraș. În plus, vom avea cea mai mare lansare de carte de până acum”, a mai spus directorul artistic al FICT.
Primul cititor de la cel mai mare eveniment de lectură din România a fost primarul Clujului , Emil Boc. El a fost urmat de șeful Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Cuibus, apoi de Ministrul Culturii, George Ivașcu și sociologul Vasile Dîncu.
Inspectoratul Școlar Județean Cluj este principal partener al evenimentului.
Regulament de participare:
Toți participanții trebuie să citească din aceeași carte.
Participanții trebuie să stea în rând sau într-o formație care facilitează citirea materialului de o manieră fluentă și coerentă.
Prima persoană trebuie să citească fragmentul unu, a doua persoană din rând, al doilea, și așa mai departe.
Pauzele între cititori nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde. Orice pauză mai mare de 10 secunde înseamnă că încercarea s-a terminat în acel moment.
Toți participanții trebuie să știe ce fragment citesc înainte de începerea încercării. Fragmentul este indicat de către organizatori.
Fiecare persoană trebuie să citească numai un fragment.
Dacă o persoană citește fragmentul greșit, atunci numărul care îi corespunde va fi eliminat din totalul final.
Toți participanții s-au întâlnit în Piața Unirii la ora 10.00, când fiecare a primit cartea cadou și câte o brățară cu un număr care indică ordinea în care urmează să citească. Se vor forma grupuri de câte 50 de persoane organizate de către echipa FICT.
Toți participanții vor fi numărați de către adjudecătorul GUINNESS WORLD RECORDS, precum și de către o firmă de audit independentă.
Galerie foto semnată Dan Bodea