Vaccinul care „va schimba jocul” în lupta cu coronavirusul ajunge în Europa la 1 aprilie
Unul dintre cercetătorii principali implicați în dezvoltarea vaccinului experimental anti-Covid al gigantului farmaceutic Johnson & Johnson afirmă un optimism prudent în privinţa faptului că acesta „va schimba jocul în pandemie”, scrie prestigioasa publicaţie Scientific American.
Într-un interviu acordat Boston Globe, Michael Barouch, care conduce Centrul pentru Cercetări Virologice de la Centrul Medical Beth Israel din Boston şi este unul din liderii mondiali în cercetarea vaccinurilor, a spus că datele colectate dintr-un studiu efectuat pe 45.000 de voluntari sunt prevăzute să apară într-o săptămână. Dacă acestea vor arăta că vaccinul Johnson & Johnson este sigur şi eficient, Barouch este încrezător că instituţiile de reglementare din SUA şi UE vor autoriza rapid utilizarea sa în regim de urgenţă.
Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte noua tehnologie ARN-mesager, la fel ca vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna , dar are două avantaje distincte. Este nevoie de o singură doză injectabilă, nu de două, și nu e nevoie să fie congelat în timpul transportului.
Aceste proprietăţi l-au derminat pe doctorul Moncef Slaoui, șeful programului federal de vaccinare american, să declare că vaccinul de la Johnson & Johnson va fi un „game changer” în lupta cu virusul.
Uniunea Europeană a securizat deja achiziţia a 200 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, cu opţiunea de cumpărare a încă 200 de milioane.
Un înalt oficial UE implicat în negocierile cu compania americană a declarat sub protecţia anonimatului că primele doze ale vaccinului vor ajunge în Europa la 1 aprilie, arată o depeşă Reuters de săptămâna trecută.
Oficialii Johnson & Johnson, o companie farmaceutică uriaşă, dar un nou venit pe piaţa vaccinurilor, au dat recent asigurări că vor putea asigura producţia a un miliard de doze de vaccin în 2021.
Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Johnson & Johnson se bazează pe experienţa a 20 de ani investiţi în cercetarea altor vaccinuri eficiente împotriva unor maladii ca HIV, Zica sau Ebola. Ultimul dintre aceste vaccinuri, eficient în prevenirea Ebola, a fost autorizat în Europa în vara anului trecut.