Unul din principalii producători mondiali se retrage din cursa pentru vaccinul anti-Covid-19
Gigantul farmaceutic Merck renunță la cursa pentru obţinerea vaccinului anti-Covid-19, după ce ambele formule de vaccin experimentate nu au reuşit să genereze un răspuns imun puternic la participanţii la studii, notează publicaţia ştiinţifică americană STAT.
Este un eșec uimitor pentru unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume și crește miza pentru alte companii care au propriile lor vaccinuri candidat anti-Covid-19, în special Johnson & Johnson și NovaVax, arată STAT.
Merck intenționează să continue dezvoltarea a două produse terapeutice împotriva Covid-19 şi păstrează opţiunea de a continua studiul unuia dintre vaccinuri pentru a vedea dacă o altă cale de administrare, cum ar fi orală sau intranazală, ar putea îmbunătăți eficacitatea acestuia.
Dacă studiile le-ar fi dovedit eficacitatea, vaccinurile candidat ale lui Merck, dezvoltate utilizând metoda tradiţională de inoculare cu virus atenuat şi modificat, ar fi avut avantajul utilizării unei singure doze şi păstrarea la temperaturi accesibile, spre deosebire de cele două vaccinuri autorizate în prezent în SUA şi UE.
Eşecul celor de la Merck aminteşte că dezvoltarea de noi vaccinuri este dificilă și că lumea are noroc că primele două vaccinuri autorizate, Moderna și Pfizer / BioNTech, s-au dovedit atât de eficiente, scrie STAT. De fapt, adaugă publicaţia, expertiza pe termen lung în dezvoltarea vaccinurilor a fost mai puțin avantajoasă decât era de aşteptat.
În ultimii 25 de ani au existat doar șapte noi vaccinuri autorizate împotriva unor agenți patogeni neacoperiţi anterior de vaccinuri. Patru dintre acestea au fost dezvoltate de Merck.
În acelaşi timp, Moderna nu dezvoltase până în prezent vreun produs de niciun fel. Nici BioNTech, care se concentra în principal pe tratamente experimentale pentru cancer. Doar Pfizer a dat lovitura cu cel mai bine vândut vaccin din lume, vaccinul antipneumococic. Şi totuşi, aceste companii cu mai puţină experienţă decât Merck au fabricat vaccinuri cu o eficacitate de peste 90% împotriva Covid-19, lucru pe care experții îl considerau improbabil.
Ambele companii au utilizat metoda revoluţionară ARN-mesager, dovedind o eficienţă crescută faţă de vaccinurile tradiţionale realizate utilizând virus inactivat. Ruşii, englezii şi chinezii au urmat metoda consacrată de obţinere a unui vaccin, însă produsele lor nu au reuşit să depăşească o eficacitate de 70 la sută împotriva Covid-19.