Un studiu amplu sugerează că plasma convalescenților poate ajuta la tratarea Covid-19, însă experții au în continuare îndoieli
Primăria Bucureştiului a aprobat un buget de 2,4 milioane de lei pentru un proiect care stimulează persoanele vindecate de Covid-19 să doneze plasmă sanguină. Concret, fiecare dintre donatori va primi un voucher în valoare de 1.000 de euro cu care va putea achiziţiona alimente. Proiectul, iniţiat de primăriţa Gabriela Firea, stârneşte controverse, în egală măsură, cum discutabile sunt şi proprietăţile terapeutice ale plasmei sau procedurile de acreditare a tratamentelor în perioada pandemiei.
Un studiu amplu sponzorizat de Institutul Naţional pentru Sănătate din Statele Unite sugerează că plasma colectată de la convalescenţi poate ajuta la combaterea Covid-19 dacă este administrată rapid, arată publicaţia ştiinţifică americană STAT. Pacienții care au primit transfuzii plasmatice în termen de trei zile de la diagnosticarea bolii au avut o rată de deces la șapte zile de 8,7%, în timp ce bolnavii tranfuzaţi după patru sau mai multe zile au avut o rată a mortalității de 11,9%. Diferența a îndeplinit standardul pentru semnificație statistică, menţionează STAT.
Totuşi, deşi studiul a monitorizat condiţia a 33.000 de pacienţi, peste jumătate dintre ei fiind internaţi în unităţile de terapie intensivă, absenţa administrării de placebo îngreunează interpretarea datelor şi îi provoacă pe unii experţi să se întrebe cât de valoros este cu adevărat tratamentul.
La fel ca în privinţa vaccinului dezvoltat în Rusia, specialiştii ezită să se pronunţe privitor la eficacitate până la apariţia unor studii clinice de înaltă calitate. „Se ridică problema ce standarde de eficacitate trebuie îndeplinite pentru a schimba paradigma de tratament în timpul unei pandemii”, a spus pentru STAT Harlan Krumholz, cercetător la Yale.
Cercetătorii americani au descoperit, de asemenea, că eficienţa tratamentului depinde de calitatea infuziei plasmatice, ceea ce ridică o altă întrebare legată de iniţiativa Primăriei Bucureşti: cât de bogată în anticorpi trebuie să fie plasma recoltată astfel, încât să intre în standarde şi donatorul să fie recompensat?
Ideea aflată la baza tratamentului, care datează de mai bine de un secol, este că sângele pacienţilor care s-au recuperat după o infecție va fi bogat în anticorpi care acţionează împotriva acesteia, astfel că plasma colectată de la convalescenţi poate fi un tratament eficient. Mai multe companii farmaceutice dezvoltă în laborator anticorpi la Covid-19, iar multe din vaccinurile în curs de dezvoltare sunt menite să stimuleze artificial producția de anticorpi care să prevină infecţia, arată STAT..