Un gigant farmaceutic american a început testarea clinică a primului medicament  dezvoltat special împotriva Covid-19

Cercetătorii americani şi canadieni au început testarea clinică pe oameni a unui medicament  dezvoltat special împotriva Covid-19, un pas important în găsirea primului tratament eficient împotriva Covid-19.  Dacă testele vor reuşi, producătorii medicamentului afirmă că au capacitatea  să fabrice sute de mii sau milioane de doze până la sfârşitul anului, relatează publicaţia ştiinţifică americană STAT.

Medicamentul, un compus bazat pe un anticorp conceput  de om să acţioneze împotriva coronavirusului, a fost descoperit de o companie din Vancouver, AbCellera, și este dezvoltat de Eli Lilly, gigantul farmaceutic cu baza în Indianapolis, SUA.  Alte două companii, firma de biotehnologie Regeneron și  consorţiul rezultat din parteneriatul între Vir Biotechnology și GlaxoSmithKline, au promis  să înceapă testarea propriilor medicamente concurente cu anticorpi în curând. Fiecare dintre companii se așteaptă să aibă date preliminare ale studiilor până la toamnă.

„Nu luptăm între noi”, a declarat Daniel Skovronsky, ofițerul științific principal de la Eli Lilly, despre celelalte companii. „Luptăm împotriva morții cauzate de virus. Sper că vor exista mai multe medicamente cu anticorpi de succes. Mă aștept că aşa va fi ”, a precizat el pentru STAT.

În etapa actuală, studiul realizat de Eli Lilly va testa dacă medicamentul provoacă efecte secundare semnificative.

Medicamentele bazate pe anticorpi sunt  importante deoarece, dacă funcționează, s-ar putea să ofere o modalitate de a trata infecțiile cu SARS-CoV-2  sau de a le preveni  înainte de sfârșitul anului.
Până acum, anumiţi pacienţi au fost trataţi cu plasmă provenind de la covalescenţi, astfel  încât bolnavii să poată beneficia de anticorpii din sângele acestora.  Dar tratamentul cu plasmă nu va putea fi niciodată folosit pe scară largă. Avantajul unui medicament cu anticorpi conceput în laborator este că cercetătorii  pot selecta un anticorp deosebit de eficient din miile de anticorpi SARS-CoV-2 diferiți care există în sângele unui singur pacient și apoi să-l producă în cantităţi mari.

„În cele din urmă, sperăm ca acest tratament să conţină anticorpi puternici care să neutralizeze virusul şi să-i ajute pe pacienţi să se recupereze”, a declarat pentru STAT unul din medicii care lucrează la studiul finanţat de Eli Lilly.

Cercetătorii de la Eli Lilly speră că medicamentul  se va dovedi  eficient  şi  administrat în scop preventiv persoanelor aflate în grupe de risc sau celor care au fost expuşi  virusului.
Găsirea unor astfel de anticorpi puternic neutralizanţi este doar primul pas, iar eforturile pe care aceste mari companii le fac înseamnă comprimarea unui proces de dezvoltare a medicamentelor care durează ani de zile în mod normal. „Acum vine partea grea: să ne dăm seama dacă acești anticorpi se vor dovedi eficienţi să trateze sau să prevină infecția”, spune Skovronsky, adăugând:  „ Simțim că facem istorie. La doar trei luni după ce Covid-19 a devenit o pandemie globală, industria farmaceutică a reușit să o confrunte. Aceasta trebuie să fie o nouă fază în lupta cu virusul”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu