Stare de alertă pentru 30 de zile: Nu se poate ieși din localitate fără declarație, terasele și locurile de joacă din parcuri rămân inchise. Măștile, obligatorii în spațiile închise

România a intrat în starea de alertă pentru următoarele 30 de zile. Potrivit anunțului făcut de către reprezentanții Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă cu mai puțin de o oră înaintea încetării situației de urgență, în această perioadă, românii vor putea circula în interiorul localității fără declarație pe propria răspundere, dar se pot deplasa în afara acesteia doar cu anumite motive, pentru a merge la serviciu sau la tratament etc. Rămân în continuare închise terasele, restaurantele și barurile, dar se deschid centrele comerciale cu suprafața de până în 15.000 de metri pătrați și parcurile, dar nu și locurile de joacă. De asemenea, zborurile către și dinspre Italia, Spania, Germania sau Franța rămân în continuare suspendate, la fel camai multe puncte de frontieră. O veste și pentru cei care se întorc în țară, aceștia având obligația izolării la domiciliu, indiferent de țările din care vin.

Raed Arafat, șeful IGSU, a detaliat unele măsuri instituite pe durata stării de alertă:

  • din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport , locul de muncă și alte spații închise este obligatorie purtarea măștii, în așa fel încât să acopere nasul și gura.
  • Instituțiile publice și operatorii economici publici și privați au obligația organizării activității, astfel încât munca să se defășoare de la domiciliul angajaților. Dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru se vor lua măsuri pentru: asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea mâinilor, respectarea reguilor în birourile cu spații ciomune, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum o oră, pe parcursul a minimum trei ore, în tranșe de minim 20% din personal.
  • Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități economice de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor iau măsuri pentru organizarea activităților astfel: accesul să fie organizat pentru a fi asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client și persoană și o distanță minimă de 2 mp pentru oricare două persoane apropiate, să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală depășește 37,3 grade Celsius și să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea algomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat și a ghișeelor.
  • Operatorii de transport persoane respectă reguli specifice.
  • Este suspendată activitatea de servire și consum în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, cafenelelor sau ale altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații. Sunt exceptate, cum erau exceptate și înainte, prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a produselor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiul destinat acestui scop.
  • E suspendată activitatea în centrele comerciale cu suprafața de peste 15.000 mp.
  • Sunt exceptate: vânzarea alimentelor, produselor alimentare, optică medicală, curățătorie și activitatea celor care au acces din exterior.
  • Se prelungește măsura suspendării zborurilor și a transportului rutier de persoane dinspre și către Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, pentru o perioadă de 15 zile, începând din 15 mai
  • Sunt exceptate zboruri de transport, de intervenție, umanitare.
  • Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie. Există și aici excepții.
  • Se reia acttivitatea cabinetelor stomatologice.
  • Se reia activitatea în ambulatorii – consultații doar cu programare prelabilă.
  • Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea sau izolarea la domiciliu.
  • Pentru cei care nu au această posibilitate se poate opta pentru carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei.
  • Din această noapte, cei care ajung în țară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin.
  • Localitățile carantinate și unde nu a fost ridicată carantina rămân sub această restricție
  • Se mențin închise puncte de frontieră: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă , Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia.
  • Din 15 mai e permisă circulația persoanelor cu evitarea grupurilor mai mare de 3 persoane – nu mai trebuie declarație.
  • Se deschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă.
  • Interdicția deplasării în afara localității, cu excepțiii: scop profesional, activități agricole, îngrijirea unei alte proprietăți, tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vîrstnice, deces membru de familie.
  • Cursurile rămân suspendate în școli, după 2 iunie e posibilă pregătirea pentru elevii din clase terminale.

La rândul săi, Nelu Tătaru,ministrul Sănătății, a mai declarat că din 15 mai se reiau și slujbele în afara bisericii, și aanunțat deschiderea hotelurilorși asaloanelor cosmetice cu respectarea unor reguli.

”Transportul în comun impune reguli noi, pacienții din cabinetele stomatologice cu COVID vor merge în cabinete special desemnate. Vor fi reguli și pentru ambulatoriile din spitalele non-COVID. Toate aceste măsuri de relaxare a măsurilor vorfi evaluate după 14 zile.”, a mai spus ministrul Sănătății.

Distribuie:

Postaţi un comentariu