Şi totuşi există vaccin. Oameni de ştiinţă americani publică protocolul de fabricare al unui vaccin ieftin împotriva SARS CoV-2
Un grup format de oameni de ştiinţă americani, în asociere cu Şcoala de Medicină de la Harvard, a pus la punct un vaccin netestat împotriva Sars CoV-2, pe care îl recomandă a fi îndeajuns de eficient pentru a fi folosit până la apariţia unui vaccin comercial disponibil pe scară largă. Peste 20 dintre membrii Rapid Deployment Vaccine Collaborative (sau RaDVaC) şi-au autoadministrat vaccinul în luna august. Pe site-ul radvac.org, aceştia se prezintă ca un grup de oameni de ştiinţă cu conştiinţă civică, motivaţi să acţioneze de către suferinţa provocată de pandemie. Ei nu şi-au protejat intelectual produsul şi pun la dispoziţie pe site, sub licenţe deschise, toate informațiile despre achiziționarea materialelor, producția, autoadministrarea și testarea vaccinului, în parteneriat cu Creative Commons Open COVID Pledge.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul organizaţiei, vaccinul intranasal RaDVaC este ieftin, simplu de fabricat și de administrat pentru cei cu pregătire de bază în științele biomedicale, chimie și domenii conexe. O documentaţie extinsă despre toate protocoalele, materialele și metodele de producere a veccinului se găseşte în cartea albă pusă la dispoziţie de RaDVac.
Un articol dedicat acestui subiect de revista Scientific American conchide că, deși cartea albă a proiectului include termeni și condiții pentru a proteja autorii de răspundere, autoadministrarea vaccinului RaDVaC ridică importante întrebări juridice și etice.
Deşi este vorba despre o cercetare privată şi autoadministrarea de substanţe netestate nu constituie o infracţiune, Şcoala de Medicină de la Harvard este acoperită de o „asigurare la nivel federal” conform căreia instituția a fost de acord că toate cercetările pe care le desfășoară vor respecta reglementările (indiferent de sursa de finanțare). „Acest lucru necesită, fără îndoială, aprobarea unui comitet de revizuire instituțională, care ar oferi o oarecare supraveghere a acestei auto-experimentări”, notează publicaţia, precizând că nu se ştie deocamdată dacă această cerinţă a fost satisfăcută.
Chiar dacă „legea nu abordează în mod adecvat acest comportament”, mai spune Scientific American, modul de acţiune al oamenilor de ştiinţă RaDVac poate fi problematic din punct de vedere etic – inclusiv pentru că ar putea fi o risipă de expertiză științifică și eforturi de cercetare. Dacă RaDVaC intenționează să producă cunoștințe universale despre acest vaccin, este „puțin probabil ca auto-experimentarea nesistematică să producă informații utile”, opinează revista.
„Dincolo de auto-experimentare, prietenii, membrii personalului și membrii familiei oamenilor de știință implicați iau acest vaccin pe baza recomandărilor acestor experți, care ar putea duce la potențiale concepții greșite. În primul rând, persoanele care iau vaccinul ar putea supraestima probabilitatea să fie protejate de SARS-CoV-2 și să își schimbe comportamentul. Dacă unii indivizi cred în mod fals că sunt protejați, s-ar putea să se angajeze într-un comportament mai riscant, care ar putea provoca daune lor şi celorlalți”.
„Dacă vaccinul RaDVaC este potențial benefic, atunci este tragic să nu fie testat printr-un studiu riguros conceput”, scrie publicaţia ştiinţifică americană.
Auto-experimentarea necontrolată face parte dintr-o problemă mai mare existentă în pandemia COVID-19. Panica legată de virus a condus la utilizarea pe scară largă a procedurilor situate în afara studiilor clinice bine concepute. Rusia a omologat primul vaccin anti-COVID fără a-l mai supune ultimei faze de testare. De asemenea, în China, personalului din forţele armate îi este administrat un vaccin insuficient testat potrivit reglementărilor internaţionale.
Până acum, autorităţile de reglementare din Statele Unite nu au cedat din rigurozitate în privinţa vaccinurilor, dar situaţia e pe cale să se schimbe. Aflată sub ameninţarea pandemiei, dar şi a presiunilor venite de la Casa Albă care vrea să vadă un vaccin pe piaţă înainte de alegerile din noiembrie, Agenţia Federală a Medicamentului a comunicat că studiază posibilitatea de a autoriza în procedură de urgenţă un vaccin care nu a trecut prin toate etapele de testare. Pfizer şi Moderna sunt companiile americane cele mai avansate în dezvoltarea unui vaccin. Ambele au fost finanţate din fonduri federale cu sute de milioane de dolari, chiar miliarde, în cazul Moderna.
În pasul următor, Casa Albă a anunţat marţi că Statele Unite nu se vor alătura mecanismului pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), menţionând legătura acestui proiect cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează agenţia de presă germnă dpa. Iniţiativa COVAX, care urmăreşte să accelereze dezvoltarea şi fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi să asigure un acces corect şi echitabil pentru toate ţările, a primit deja o contribuţie de 400 de milioane de euro sub formă de garanţii din partea Comisiei Europene.
Statele Unite, în schimb, „nu vor fi constrânse de organizaţii multilaterale influenţate de o Organizaţie Mondială a Sănătăţii coruptă şi de China”, a precizat marţi într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere.
„Acest preşedinte (Donald Trump) va depune toate eforturile pentru a se asigura ca orice nou vaccin este în conformitate cu standardele FDA (Food and Drug Administration) pentru siguranţă şi eficacitate, şi este testat temeinic şi salvează vieţi”, se precizează în comunicat.