Programul de testare în masă a populației pentru depistarea celor infectați cu coronavirus funcționează doar pe hârtie
Mult așteptatul program de testare națională pentru depistarea celor infectați cu coronavirus bate pasul pe loc, deși pe hârtie acesta este funcțional de la începutul acestei luni.
”L-au pornit, dar încă n-am prea multe amănunte referitor la acest subiect. Teoretic, acest program funcționează de la 1 iulie, dar n-am prea auzit să se și facă ceva concret în acest sens. Am avut o serie de rețineri în ce privește acest program legate de eșantionarea populației, și nu sunt singurul care a reacționat așa. Deci, așa cum a fost metodologia făcută, noi vom afla starea de sănătate doar a celor care se adresează medicului, și acel medic îl trimite pe om la laborator pentru alte motive. Așa, nu vom avea date la nivelul întregii societăți sau la nivelul societății așa-zis sănătoase, pentru că și asimptomaticii pot fi considerați sănătoși din punctul lor de vedere.
Și atunci, am anumite rețineri, mai ales că recent au apărut niște date referitoare la niște teste făcute de MedLife. Acolo apare un procent extrem, extrem de mic de populație care a fost afectată de infecție, adică un procent de 0,1 la sută din populație, lucru care nu-mi pare deloc plauzibil pentru că, de obicei, în societățile în care nu se intervine deloc în cazul unei epidemii cum este cea de acum, oamenii de specialitate spun că gradul de infectare al populației este undeva între 6-8 la sută pe lună.
Atunci când introduci o serie de măsuri restrictive, de distanțare, de izolare și așa mai departe, acest grad de infectare poate fi scăzut cu 3-4 procente, dar mai mult de 4 procente nu se întâmplă. De exemplu, în Franța, ei au testat la 6 săptămâni de la apariția primului caz, și, cu toate restricțiile luate în tot acest interval, 6 procente din populație a trecut de infecție. Și tot în Franța, la fiecare caz depistat, mai există încă alte 14 persoane care au fost infectate dar care nu știau acest lucru. Ungaria a făcut și ea public săptămâna trecută rezultatul testului în masă. A fost 1 la 14, deci la fiecare caz cunoscut au mai gasit alte 14 persoane la care s-au găsit anticorpii specifici. Înțelegeți deci de unde am reținerile de care v-am spus.”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României.