Prefectul Clujului: ”Nu există cazuri confirmate de coronavirus în județ.” Se închid și creșele private. Restricții în Iulius Mall
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat astăzi decizia de suspendare, începând cu data de 13 martie 2020, până în 22 martie 2020, cu posibilitate de prelungire în funcție de evoluția situației la nivel național, a activităților desfășurate în creșele private, locații de tip after-school, tabere urbane, centre de petrecere a timpului liber, centre educaționale, precum și activitățile altor structuri care pot fi asimilate acestui tip de activități.
În ce privește situația actuală a infecțiilor cu coronavirus, prefectul Mircea Abrudean spune că, în continuare, nu avem niciun caz confirmat pe raza județului Cluj.
”În acest moment avem 905 persoane în izolare la domiciliu, 53 de persoane în carantină instituționalizată, 0 cazuri pozitive. Avem patru pacienți pozitivi din alte județe, după cum urmează: Maramureș, pacient cu stare ameliorată, încă pozitiv – a fost retestat zilele trecute, pacienta din Mureș, ameliorată în acest moment, cea din Covasna are o stare generală bună, și pacientul din Iași, carantinat la Satu Mare și ajuns aseară la Cluj, este asimptomatic, dar confirmat pozitiv. Toți sunt internați pe secția dedicată a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Aici sunt ocupate momentan 4 saloane din cele 12 disponibile pentru această secție.
Avem astăzi în testare 70 de probe noi, este capacitatea maximă a aparatului, aveam 114 probe venite, restul vor intra în testare mâine. Marea lor majoritate provin din centrele de carantină, în special din județele învecinate.
În momentul de față am mai identificat spații suplimentare de carantinare dacă situația o va impune, respectiv încă 64 de locuri sunt disponibile în acest momment, cu posibilitatea de extindere la încă 200 de locuri suplimenar de cele 197 de locuri anunțate deja.
Cei aflați în izolare la domiciliu, este extrem de important de știut, sunt monitorizați extrem de riguros de către Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Național al Jandarmeriei, unitățile administrativ-teritoriale din Poliția Locală și personalul din primării, și prin medicii de familie. Ăn situația în care vom constata orice fel de abatere, cu siguranță vom aplica sancțiunile maxime, respectiv de 20.000 de lei și, dacăeste cazul, vom întocmi dosar penal pentru încălcarea art.352 cu privivire la zădărnicirea combaterii bolilor.”, a declarat astăzi prefectul Clujului.
Medicala I, în sprijinul Spitalului de Boli Infecțioase
Referitor la stocurile de materiale avute la dispoziție, Spitalul Clinic de Urgență Județean are în acest moment stocuri pentru o perioadă de 4 luni.
”Referitor la kiturile de testare, urmează să primim o nouă tranșă, pentru că în ritmul actual cele existente se vor consuma, vom depăși numărul de 400 avute în prezent. Mâine, (vineri n.red), ar trebui să sosească un număr destul de important de noi teste, la nivel național sunt deja achiziționate circa 3.000 care urmează să fie redirecționate spre centrele regionale. ”, a mai declarat prefectul Clujului.
O altă măsură decisă astăzi se referă la instalarea unui cort de triaj în fața Clinicii Medicală I.
”Pentru a pregăti scenariile care sunt luate în considerare cu privire la evoluția coronavirusului la nivel național, am luat decizia de a congestiona Clinica Medicală I, care va fi pregătită pentru a prelua și pentru a sprijini Spitalul Clinic de Boli Infecțioase în situația în care va fi necesar acest lucru. Am făcut demersuri și pentru identificarea de noi paturi pentru Terapie Intensivă, dacă va fi cazul. De asemenea, în față la Medicală I va fi instalat un cort de triaj pentru pacienții care vin la UPU, tocmai pentru a decongestiona situația de acolo și pentru ca oamenii să fie dirijați la alte spitale.”, a spus Mircea Abrudean.
Referitor la confuziile iscate între situațiile de carantinare și izolare, prefectul a ținut să explice diferența dintre cele două ipostaze: ”În carantină intră toate persoanele care provin din zona roșie, care înseamnă întreaga Italie, provinciile din Chin și Coreea, care erau și până acum. În izolare la domiciliu intră toți ceilalți care provin din zonele de risc aferente, așa numitele zone galbene.”
În perioada următoare, în special în acest weekend, organele abilitate vor efectuate controale la restaurante, cluburi și alte tipuri de astfel de structuri, cu privire la respectarea regulilor luate la nivel național în privința evenimentelor organizate sub 100 de participanți în spații închise.
Locuri mai puține în food-court în Iulius Mall
Iulius Group, dezvoltatorul imobiliar care deţine mallurile Iulius din ţară şi Palas din Iaşi, a redus capacitatea food court-urilor din centrele comerciale cu 30% până la 50%, în funcţie de dimensiunea acestora, pentru a asigura astfel distanţe mai mari între mese. De asemenea, suprafeţele de contact din food court sunt dezinfectate în permanenţă, cu scopul de a combate eventualele infectări cu Coronavirus.
„Totodată, în toate proiectele din portofoliul nostru au fost luate o serie de măsuri cu scopul de a reduce riscul epidemiologic. Astfel, toate sistemele de instalaţii HVAC funcţionează cu un aport de 100% aer proaspăt, iar la recepţiile din malluri şi din clădirile de birouri sunt asigurate soluţii pentru dezinfectare, la fel şi în grupurile sanitare. De asemenea, a fost suplimentat dozajul de substanţe active pentru dezinfectare şi au început acţiunile de dezinfecţie generală săptămânală prin atomizare, cel mai eficient proces, care asigură inclusiv dezinfecţia sistemelor de ventilaţie. Mai mult, pentru spaţiile cu predispoziţie de contact direct, cum sunt mâna curentă a scărilor rulante, uşile de acces, lifturile, mesele din food court etc, acţiunile de dezinfecţie au caracter permanent, înainte şi în timpul programului de funcţionare”, spun reprezentanţii grupului Iulius.
În acelaşi scop, dezvoltatorul derulează campanii de informare a clienţilor, încurajându-i să efectueze plăţile cu ajutorul cardului bancar şi să păstreze distanţe de cel puţin un metru faţă de cei din jur.