Numai veşti bune pe frontul ştiinţific anticoronavirus
Dacă lucrătorii din sistemul sanitar sunt soldaţii din prima linie a frontului anticoronavirus, oamenii de ştiinţă – savanţii din domeniul universitar, cercetătorii din companiile farmaceutice şi tehnologice- sunt oamenii din spatele frontului care dezvoltă armele minune pentru contracarea pandemiei. Veștile care vin din această a doua linie a frontului sunt încurajatoare.
TESTE. Compania elveţiană Roche a anunţat vineri că va lansa un test rapid de detectare a anticorpilor dezvoltaţi împotriva noului coronavirus, ceea ce le va permite specialiştilor din domeniul sănătăţii să verifice cât de mult s-a extins pandemia şi câte persoane au dobândit imunitate, scrie Financial Times. Oficialii Roche speră că testul serologic Elecsys va fi disponibil la începutul lunii mai în ţările care acceptă standardul CE. Ei spun că Elecsys va avea un preţ „foarte accesibil”.
În contextul în care guvernele din întreaga lume intenționează să renunţe treptat la restricţiile impuse de pandemie, se pune problema testării de anticorpi pe scară largă pentru a măsura adevărata întindere a infecțiilor cu SARS-CoV-2. Foaia de parcurs comună pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare luate în urma pandemiei cauzate de coronavirus, dată publicităţii de Comisia Europeană, recomandă ferm ca statele care planifică ieşirea din carantină să dispună de capacităţi de testare pe scară largă. (vezi https://transilvaniareporter.ro/coronavirus/comisia-europeana-recomanda-statelor-sa-renunte-la-starile-de-urgenta-atunci-cand-planifica-ridicarea-masurilor-de-izolare/). Germania, SUA, Finlanda dar şi alte ţări au lansat deja testarea în masă a anticorpilor pentru a vedea impactul complet al pandemiei şi fracţia din populaţie devenită imună.
Culegerea unor astfel de informaţii privind populația care a avut boala și a dobândit în acest fel un anumit grad de imunitate ar permite o mai bună înțelegere a tipului de protecție care se dezvoltă împotriva virusului și ar permite lucrătorilor din sectoare cheie să se întoarcă mai repede la muncă.
Severin Schwan, directorul executiv Roche, a declarat pentru Financial Times că vor fi produse câteva sute de mii de teste pe lună până la sfârșitul lunii iunie. După aceea, compania „ar putea produce sute de milioane”. Roche este una dintre „marile patru” companii farmaceutice din întreaga lume și are capacități de producție semnificative.
Şi compania americană Abbott a declarat, la începutul acestei săptămâni, că a lansat un test de anticorpi pentru coronavirus şi că speră să ridice producţia până la 20 milioane de teste pe lună în iunie.
MEDICAMENTE. Un medicament dezvoltat de comapania americană de biotehnologie Gilead Sciences a dat rezultate foarte bune într-un studiu clinic efectuat la un spital din Chicago, întărind optimismul, inclusiv al investitorilor, că se apropie momentul când va fi aprobat primul tratament împotriva noului coronavirus. Remdesivir a fost unul dintre primele medicamente identificate ca având potențialul de a afecta SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Studiul clinic din Chicago a constatat recuperarea rapidă şi externarea în mai puţin de o săptămână a aproape tuturor pacienţilor critici trataţi cu remdesivir. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că remdesivir ar putea fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, el împiedicând practic replicarea virală. „Speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme de boală care provoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor de risc”, a declarat el pentru Mediafax.
VACCINURI. Un milion de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de cercetătorii britanici, au fost deja lansate în producţie şi vor fi disponibile până în septembrie, a anunţat vineri echipa de cercetători de la Universitatea Oxford, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Vaccinul, denumit „ChAdOx1 nCoV-19‟, este unul dintre cele aproximativ 70 de potenţiale vaccinuri împotriva noului coronavirus aflate în faza de dezvoltare pe plan mondial, dintre care pentru cel puţin cinci s-a început testarea preliminară pe oameni. Cercetătorii britanici au primit o finanţare privată care le-a permis să înceapă producţia vaccinului înainte ca el să fie testat şi aprobat. Banii investiţi în producţie, zeci de milioane de euro, vor fi aruncaţi pe fereastră dacă se va dovedi că vaccinul nu este eficient. Dar britanicii au încredere că, până în septembrie, studiile clinice vor fi încheiate cu succes şi milionul de doze va ajunge imediat pe piaţă.
Unul dintre aceşti cercetători britanici, Adrian Hill, profesor şi director la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford, a declarat pentru The Guardian că o formă experimentală a „ChAdOx1 nCoV-19”, considerată suficient de sigură și eficientă pentru a fi utilizată într-un mod limitat, pentru grupuri cu risc ridicat, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, ar putea fi gata chiar mai devreme, în câteva săptămâni sau luni.
Asta pentru că gravitatea pandemiei provocate de coronavirus forţează şi accelerează schimbări importante în procesul de elaborare şi în metodologia de aprobare a vaccinurilor, arată o analiză The Guardian. Oficialii din sectorul medical, precum consilierul științific principal al Regatului Unit, Sir Patrick Vallance, și omologul său american, Anthony Fauci, spun repetat că vor mai trece 12 până la 18 luni până să fie omologat primul vaccin. Însă cercetătorii care participă la cursa pentru crearea unui vaccin sunt încrezători că acesta ar putea apărea deja în iunie.
„Depinde cu adevărat de ceea ce vrei să spui prin vaccin”, arată, pentru The Guardian, Marian Wentworth, preşedinte al Management Sciences for Health, o organizație globală nonprofit, cu sediul în Massachusetts, implicată în dezvoltarea sistemelor de sănătate în ţările sărace. „Dacă te referi la unul care poate fi folosit într-o campanie de vaccinare în masă, permițându-ne tuturor să ne reluăm viața, atunci cei ce spun 12-18 luni au dreptate”, spune doamna Wentworth. În schimb, vaccinuri experimentale suficient de sigure pentru o administrare limitată pot fi realizate mult mai rapid, în conformitate cu regulile de urgență elaborate de agențiile de reglementare a medicamentelor și Organizația Mondială a Sănătății în contextul epidemiei de Ebola din Africa.
Caius Chiorean