Măsuri luate de Guvern pe perioada stării de alertă. Masca este obligatorie, se deschid magazinele cu acces la stradă, liber la mersul la biserică, restaurantele rămân închise
Guvernul Orban a finalizat astăzi proiectul de lege privind măsurile care se vor lua după data de 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă. Detalii privind aceste măsuri au fost prezentate de către șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.
”Mare parte din măsuri au fost şi pe perioada stării de urgenţă şi este nevoie de reglementarea lor şi prin lege. Sunt prevăzute reglementări în ceea ce priveşte activităţile economice şi sociale.
În domeniul economic, va fi permisă comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, dacă nu se staţionează în acele spaţii, precum spaţiile drive-in, room-service sau livrare la clienţi.
Vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, permisă dacă sunt livrate acasă.
Este permisă activitatea din centrele comerciale de tip mall, care au acces din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului.
În domeniul sănătăţii, se păstrează prevederea actuală şi este instituită în proiect: pe perioada stării de alertă, posturile vacante pot fi ocupate fără organizarea concursului, dacă durata angajării nu depăşeşte perioada stării de alertă.
Pe perioada stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, spaţii comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la muncă.
În instituţiile publice şi în companiile de stat cu număr mai mare de 50 de angajaţi, se instituie obligaţia de a se face programe de muncă, invidualizate, astfel încât aceştia să înceapă programul şi să îl termine în interval de o oră între ture.
Pe perioada stări ide alertă, angajatorii pot stabili programe de protecţie pentru persoanele vulnerabile.
Instituţiile şi autorităţile pot angaja personal, fără concurs, pe durată determinată, de şase luni.
În domeniul transporturilor, sunt prevăzute măsuri restrictive în privinţa transportului aerian, naval şi terestru.
În educaţie, pe perioada stării de alertă, unităţile de învăţământ preuniversitar organizează cursurile online. Acolo unde nu e posibil, autorităţile au obligaţia de a asigura accesul acestora la şcoala online. În baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și prin ordin comun al Ministerului Educației se vor institui măsuri pentru desfășurarea activităților în scopul finalizării anului școlar și pentru pregătirea viitorului an școlar, în mod special în ceea ce privește activitatea pentru susținerea examenelor naționale în perioada 2-12 iunie 2020.
Sunt reglementate activăţile privind cantonamentele şi accesul la bazele sportive.
În ceea ce priveşte cultele religioase, potrivit proiectului, activitatea acestora se exercită liber, cu repectarea regulilor sanitare.
Sunt prevăzute măsuri în ceea ce priveşte organizarea modului de desfăşurare a procedurilor din domeniul insolvenţei, decalarea unor termene, pentru agenţii economici şi prevederi privind executarea pedepselor şi drepturile deţinuţilor.
În baza proiectului de lege, s-a schimbat regimul juridic al contravenţiilor, care este asimilat şi pus în acord cu Ordonanţa nr 2, pe 2001, pentru a evita situaţia ivită, prin care amenzile instituite prin Ordonanţa nr 1 au fost declarate neconstituţionale.”, a declarat Ionel Dancă.
Proiectul a fost trimis Parlamentului pentru adoptare în regim de urgenţă.