Jurnal din timpul pandemiei (41). Icebergul
Văd epidemia asta ca pe un iceberg. Un bloc de gheață care plutește și din care se zărește doar vârful. Partea de sub apă, invizibilă, e de n ori mai mare. În fond, noi, acum, judecăm lucrurile în funcție de numărul de cazuri depistate din cele testate, nu știm cum ar fi dacă am testa mai mult, așadar, nu știm cât este sub apă. Apreciem statistic în funcție de condițiile în care nu se circulă, nu știm cum ar fi fost sau cum va fi când se va circula etc. Ce vreau să spun este că un iceberg este un iceberg și e bine să știi că este mai mare decât ți se arată la un moment dat. Să te aștepți și la asta.
Altfel, toate bune pe la noi. Plouă și asta e bine pentru agricultură, pentru natură. Spectrul foametei și de aici venea, dintr-o secetă prelungită.
Universitatea de Științe Agricole din Cluj ne anunță că, după 24 de ani, a reînființat o livadă de cireși și una de pruni. Iar Universitatea „Babeș-Bolyai” înființează un „Centru de Industrii Creative”, organizat în logica STEAM (Science – Technology – Engineering – Arts – Mathematics), care va funcționa în spațiul UBB din Cluj Innovation Park, în conexiune cu Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative.
Universitatea Tehnică a demarat un proiect destinat persoanelor vârstnice, un asistent inteligent pentru prevenirea și detectarea declinului cognitiv, promovarea funcției cognitive și a incluziunii sociale la persoanele în vârstă. Iar o echipă de farmaciști voluntari din Cluj și Oradea vine în sprijinul comunităților, pentru a-i ajuta pe pacienți să își găsească mai ușor și mai rapid medicamentele de care au nevoie, fără să fie nevoiți să se deplaseze de la o farmacie la alta. „Platforma aduce împreună farmaciști din toate orașele țării, care, voluntar, vor să pună umărul pentru a face mai ușoară această perioadă, ajutând la reducerea aglomerației din spațiile publice”, informează farmaciștii solidari pe pagina farmacistiisolidari.ro.
Și această solidaritate umană este un iceberg. Se vede doar o mică parte din ea. Ce ajunge la presă, pe rețele de socializare. Dar multe gesturi, multe eforturi de întrajutorare nu se văd. Ele s-au făcut și se fac în tăcere și acoperă multe din rănile lumii. De aici și de pretutindeni.