Jurnal din timpul epidemiei. „Nu am vlagă, dar zâmbesc!” Și un teolog emancipat

Duminica este a bisericilor. Aseară târziu s-a mai anunțat un bolnav de coronavirus la Cluj. O tânără de 25 de ani, care fusese la Berlin. Nu a avut multe contacte. Oameni civilizați. De ieri încoace circulă un mesaj papal despre bucuria pe care o vom simți când vom putea să ne îmbrățișăm din nou, să ieșim pe străzi, să stăm împreună.

La 6.00 dimineața au început să bată clopotele. Soarele se ridică, încălzind pământul mai tare decât au zis prognozele. Va fi o zi frumoasă. Ne fuge gândul la predicțiile savanților: dacă vremea se încălzește, virusul amețește. Cum te agăți de orice fir de iluzie când ai nevoie de ea.

Deocamdată, tot orașul știe că e vremea liturghiei. Să ne rugăm, așadar.

Deși comunicatele oficiale au cerut disciplină și reținere, păstrarea distanței și pe cât se poate ascultarea slujbei în afara zidurilor bisericii, de la difuzoare, oamenii au îndrăznit și s-au apropiat de altare.  Teologul Radu Preda transmitea zilele trecute: „Teama unora de a se contamina în mijlocul adunărilor mai mari de oameni este întemeiată și nu reprezintă o dovadă de necredință. Dacă nu știu să înot, nu mă arunc în apă cu gândul că Dumnezeu este salvamarul”.

De aceea”, a continuat teologul, „pe cei care se știu vulnerabili prin vârstă, boli cronice, călătorii recente în zone roșii, care vin din instituții private sau publice unde s-au semnalat cazuri, îi rog să rămână acasă. Pentru sănătatea lor și a noastră, a celorlalți. Din fericire, mijloacele media ne permit participarea la Sfânta Liturghie prin intermediul Trinitas TV.  Cei care vin la biserică să respecte distanța și să evite orice alt gest care i-ar putea transforma fie în transmițători, fie în primitori de coronavirus.”

La Catedrala Ortodoxă, slujba se ține afară, pe o platformă special construită, folosind amplificatoare și difuzoare. Oamenii păstrează distanța, stau tăcuți în soare. Se roagă. La Biserica „Sfântul Dumitru cel Nou” din Gheorgheni, slujba se ține în biserică, o parte dintre enoriași ascultă afară, alții intră pe rând în biserică. La Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Mărăști, mulți dintre ei ascultă de afară, la câteva minute mai intră câte unul-doi în biserică. Ies repede și fac loc pentru alții. Biserica „Sfâtul Petru” din strada 21 Decembrie este închisă. Un preot și vreo doi enoriași stau de vorbă în curtea bisericii.

Catedrala „Schimbarea la Față” (greco-catolică) de pe strada Eroilor ține slujba înăuntru. Pe ușa ei e scris mare: „Doar 50 de persoane” și se enumeră câteva condiții în care se desfășoară slujba.

La Biserica „Schimbarea la Față” (ortodoxă) nu scrie nimic pe ușă, iar slujba se desfășoară înăuntru. O familie dezbate la intrare cum să procedeze, care să fie componența grupului. Mama propune ca pe fetiță să o lase afară. Și așa se întâmplă. Dintre ziduri răzbate cântarea liniștitoare, ca pentru o zi obișnuită de primăvară.

La cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj, de pe strada care-i poartă numele, slujba se ține înăuntru. Dar câțiva enoriași au rămas afară. Un cărucior de copil așteaptă la soare. Și totul pare absolut normal. Fix peste drum, pe un colț de zid cineva aproape poet de stradă a scris: „Nu am vlagă, dar zâmbesc. Nu respir, dar trăiesc”.

Astăzi, în Piață, omul cu clarinetul cânta melodia din filmul „Titanic”.

Spre sfârșitul zilei se socotesc că sunt 139 de cazuri de infecție cu coronavirus în total. 2.855 de persoane aflate în carantină instituțională și alte 14.640 de persoane  în izolare la domiciliu. Mânăstirile anunță că își oferă spațiile de cazare pentru carantină.

De mâine țara intră în stare de urgență.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Sonia says:

    Lumea se amuza, altii se acuza, dar nu au o scuza preciza sau pusa la punct.

Postaţi un comentariu