Jurnal din timpul epidemiei (6). Intră în scenă banii și universitarii

Orașul începe să se obișnuiască cu piciorul pe frână. N-a renunțat cu totul la stradă, la magazine, la parc sau la biserică, dar nu mai are nici pe departe tensiunea de altădată. E coadă la intrarea în magazinul de materiale de construcții și grădinărit. De înțeles, bărbații de acasă vor să meșterească. La supermarketuri sunt alimente, nimic nu lipsește. Nu le-am putut verifica pe toate magazinele, dar, la câteva dintre ele, lucrurile stăteau absolut normal.

Însă, în tot tabloul zilei de azi, ceva te izbește: euro a ajuns să se vândă, la casele de schimb, cu 5 lei fără 2 bani! Dar mai îngrijorător este ecartul foarte mare: dacă un euro astăzi se cumpără cu 4,85 lei, el se vinde cu 4,98. Asta înseamnă speculă, pentru că o asemenea diferență între prețul de cumpărare și cel de vânzare nu a existat niciodată în vremuri normale.

Tot astăzi trebuie să vă anunț că s-au arătat la față și universitățile. A venit timpul să demonstreze că sunt centre de gândire și cercetare, că ele pot și trebuie să ofere soluții, mai ales în crize ca aceasta. Universitatea Tehnică, cea de Medicină, de Științe Agricole și Babeș-Bolyai au scotocit prin sertare și au ieșit cu ce aveau ele mai bun.

Universitatea Babeș-Bolyai a pus la dispoziție un aparat de testare rapidă pentru boala COVID-19. Se pot face aproape 100 de teste simultan. Plus specialiști care s-au oferit voluntar să lucreze în acest scop. Peste toate acestea, se oferă și consiliere psihologică gratuită pentru studenții și angajații universității, dacă ei cred că au nevoie de suport emoțional în această perioadă. De asemenea, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a pus la dispoziție 3 aparate de testare, iar doi specialiști în biologie moleculară  ai universității vor lucra în laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.

Și în alte orașe lucrurile se mișcă rapid. La Sibiu, de exemplu, doi statisticieni fac un „population screening” cu teste rapide de SARS-COV2. Se propun mii de testări în fiecare oraș. Ideea este de a testa și depista cazurile, apoi trebuie izolate cele infectate. Cu cât testăm mai mult și nu doar pe cei cu simptome sau contact de COVID-19 , cu atât putem stăvili valul de îmbolnăviri, pare mesajul zilei în Transilvania.

Iar demonstrația că acest mod de acțiune este eficient vine de la un orășel din Italia. Același de la care se presupune că a pornit epidemia. Totul a început când două persoane au fost găsite pozitive la 21 februarie 2020. A doua zi, una dintre ele, un bărbat de 78 de ani, a murit, acesta fiind primul deces de COVID-19 din Italia. În 28 februarie, în Veneto au existat 151 de cazuri confirmate, dintre care 70 de cazuri doar în Vò.

Pe 13 martie au încetat îmbolnăvirile. Pentru că s-a luat decizia testării tuturor locuitorilor. Adică 3300 de persoane, cât numără orășelul. În felul acesta au putut fi izolați cei depistați pozitiv. Metoda a dat rezultate. Și, începând de vineri, orașul nu a mai înregistrat niciun caz nou. Primarul orășelului a anunțat: „Testarea a fost vitală, a salvat multe vieți.”

Distribuie:

Postaţi un comentariu