Jurnal din timpul epidemiei (26) Om de știință: ce simți când ești bolnav de Covid 19

Nu cred că luăm destul de în serios măsurile de protecție în timp de epidemie, nici măcar la Cluj. Astăzi, în Piața Mihai Viteazul, cel mult 10% dintre trecători purtau mască sau mănuși. Nu erau filtre sau controale, deși multe persoane în trening nu păreau să poarte undeva vreo declarație. Iar lucrătorii de la salubritate care răsturnau tomberoanele de gunoi în mașini nu purtau nici măști, nici combinezoane. Echipați ca în zilele obișnuite, colectau gunoiul de la porțile caselor din Gheorgheni. Iar la aeroport au fost comasate 1.500 de persoane care trebuie să ajungă în Germania și Franța pentru muncile agricole.

Poate că nu s-a explicat suficient și nu știm ce înseamnă această boală.

Mihnea Boștină, virolog, om de știință român de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, a sintetizat într-un articol care sunt simptomele bolnavilor de Covid-19. El explică astfel: „Primele semne apar la 5-6 zile după infecție. Conform rapoartelor OMS, simptomele comune sunt febră (88% din cazuri), tuse seacă (68%), oboseală (38%), secreții de spută (33%), dificultăți de respirație (19%), dureri de gât (14%), dureri musculare și articulare (15%), dureri de cap (14%), frisoane (11%), greață și vărsături (5%), nas înfundat (5%), diaree (4%).”

„În prima săptămână”, continuă domnia sa explicațiile, „lupta dată de sistemul imunitar nu are nimic neobișnuit, iar în mod normal, la capătul ei situația se îmbunătățește. În caz contrar, săptămâna a doua devine crucială. Cam la zece zile de la instalarea simptomelor, unii pacienți încep să arate dificultăți de respirație asociate cu agravarea stării generale. Sistemul imunitar intră într-un soi de panică și generează o furtună de cytokine care încep să atace propriile organe.”

Cât privește ponderea cazurilor agravate, statisticile OMS arată că, pentru aproximativ 15% dintre cei infectați, boala se agravează și necesită spitalizare. O treime dintre cei spitalizați sunt mutați la terapie intensivă. Două treimi din cei admiși la terapie intensivă necesită ventilație artificială în primele 24 de ore. Conform cifrelor recente, în Marea Britanie vârsta medie a celor ajunși la terapie intensivă este de 60 de ani; peste 37% sunt obezi și 35% supraponderali; majoritatea (73%) sunt bărbați.

Distribuie:

Postaţi un comentariu