Hackerii au accesat datele vaccinului Pfizer din serverele Agenţiei Europene pentru Medicamente. Întârzie atacul cibernetic autorizarea vaccinului în UE?
A fost o săptămână bună pentru vaccinurile împotriva Covid-19 și poate chiar mai bună pentru hackerii care încearcă să fure datele acestor vaccinuri, arată publicaţia ştiinţifică americană EndpointNews.
Într-o scurtă notă dată publicităţii miercuri, Agenția Europeană pentru Medicamente, EMA, a anunțat că a fost „subiectul unui atac cibernetic”. Pfizer și partenerul german BioNTech au confirmat că datele lor au fost „accesate ilegal” în timpul acestui atac, precizând că nu au indicii că informațiile personale ale participanților la testarea vaccinului anti-Covid au fost modificate. Oficialii Pfizer spun că EMA i-a asigurat că atacul cibernetic nu interferează cu calendarul pentru aprobarea vaccinului.
EMA ar urma să autorizeze de urgenţă vaccinul Pfizer până cel mai târziu în 29 decembrie.
Documentele furate ar putea oferi informații utile altor țări care dezvoltă un vaccin anti-Covid , precum și informații despre alte companii și sisteme implicate în dezvoltarea și distribuirea acestuia.
Ultimul incident se adaugă unui șir de atacuri cibernetice direcționate către vaccinuri, care se pare că au lovit pe tot parcursul pandemiei. Știrile despre astfel de eforturi s-au înmulţit în ultimele săptămâni.
Luna trecută, Microsoft a spus că un grup din Rusia numit „Fancy Bear” și două grupuri din Coreea de Nord numite „Zinc” și „Cerium” au încercat să pătrundă în sistemele informatice ale unor farmacii și echipe de cercetare din cinci țări. Hackerii au încercat milioane de parole potențiale și scheme de phishing în care s-au prezentat drept oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății solicitând parolele de acces.
Săptămâna trecută, IBM a spus că hackeri susținuți de guverne străine și-au îndreptat atenția asupra companiilor care întrețin lanțul de frig necesar pentru livrarea și stocarea vaccinurilor anti-Covid. Între altele, ei s-au prezentat ca reprezentanţi executivi ai unei companii majore din acest lanţ de distribuţie, Haier Medical, și au solicitat nume de utilizatori și parole. Atacurile au fost globale, a spus IBM.