Ungurii restaurează monumentele simbol din Cluj
După statuia-simbol a Clujului, cea a Regelui Matia Corvin, apoi, mai recent, cea a Sfântului Gheorghe ucigând balaurului, a venit rândul unuia dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult gotice din Transilvania să fie restaurat cu ajutorul autorităţilor maghiare. Potrivit mediafax.ro, biserica romano-catolică “Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca va fi restaurată după un proiect minuţios, realizat de Universitatea Tehnică din Budapesta. Costurile lucrărilor sunt estimate la 11-12 milioane de euro.
Şeful proiectului de restaurare, profesorul Mezős Tamás, de la Universitatea Tehnică din Budapesta a declarat pentru agenţia de presă că, dacă s-ar asigura finanţarea continuă, restaurarea ar putea fi finalizată în maxim patru ani.”Universitatea Tehnică din Budapesta a început proiectarea restaurării. Este necesar şi de actualitate să fie pregătit monumentul pentru o restaurare de ansamblu. Ultima oară, biserica a fost restaurată la sfârşitul anilor ’50, când a fost înlocuită bolta din cor. Cei aproape 60 de ani care au trecut de atunci şi starea suprafeţelor de piatră susţin oportunitatea intervenţiei. Înainte de începerea proiectării am estimat valoarea lucrărilor necesare de restaurare la 8-9 milioane de euro. În urma cercetărilor, cunoscând starea actuală a clădirii, estimăm că această sumă poate să atingă 11-12 milioane de euro”, a spus Mezős.
Potrivit acestuia, proiectul de restaurare biserica în ansamblu – interior, exterior, corpul bisericii, turnul şi grădina din jur. “Proiectarea restaurării se face începând cu soluţionarea problemelor de umiditate ridicată a zidurilor, dar şi soluţionarea problemelor structurale. Ne ocupăm, la fel, şi cu reabilitarea acoperişului. Înainte de realizarea proiectului de restaurare, efectuăm şi cercetări care ne ajută la o înţelegere mai aprofundată a istoriei construirii bisericii, dar nu sunt aşteptate cercetări arheologice extinse cu această ocazie”, a subliniat Mezős Tamás.
Finanţare din fonduri europene
Specialiştii unguri afirmă că datorită valorii de patrimoniu deosebite a acestui monument ar putea fi obţinută destul de uşor o finanţare europeană. Potrivit acestora, pentru partea de cofinaţare, de aproximativ 10-15% din valoarea proiectului ar putea fi utilizată aceeaşi soluţie ca în cazul statuii lui Matei Corvin, adică participarea guvernelor României şi Ungariei. Proiectarea restaurării va fi gata la sfârşitul acestui an, iar lucrările de restaurare propriu-zise ar putea începe în a doua parte a anului 2014. Specialiştii din Ungaria vor supraveghea şi execuţia lucrărilor de restaurare.
[stextbox id=”custom” caption=”Valoare inestimabilă”]Biserica “Sfântul Mihail”, monument istoric, a fost construită în două etape, prima între 1316-1390 şi a doua între 1410-1487, în stil gotic, după care au avut loc intervenţii în epoca barocă şi renascentistă. De-a lungul anilor, biserica a găzduit o serie evenimente istorice, precum botezul fostului rege al Ungariei Matei Corvin, născut la Cluj în 1443, sau ceremoniile de învestire a principilor Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory şi Gabriel Báthory.[/stextbox]
Sfântul Gheorghe “îmbrăcat” în haine noi
În prezent în Cluj-Napoca se lucrează tot cu sprijinul autorităţilor maghiare la restaurarea unui alt monument. Celebra statuie a Sfântului Gheorghe ucigând balaurul va fi curățată și restaurată cu bani alocați de Guvernul Ungariei după 109 ani. Este de fapt prima operațiune de restaurare și curățire a monumentului de când acesta a fost instalat la Cluj. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, lucrările de restaurare și curățare sunt desfășurate de Asociația pentru Ocrotirea Monumentelor „Kelemen Lajos”. Vicepreședintele executiv al asociației, Maksay Adam, a declarat pentru site-ul cluj.travel că suma necesară recondiționării grupului statuar se ridică la 78.000 de lei şi provine de la Guvernul Ungariei. Potrivit reprezentantului asociației, se estimează că la începutul lunii august lucrările vor fi gata. Statuia Sfântului Gheorghe ucigând balaurul de la Cluj este de fapt o copie din 1904, după o statuie realizată în 1373 de doi sculptori clujeni, Martin și Gheorghe la comanda împăratului german Carol al IV-lea. În 1904 au fost executate două copii ale celebrei statui, una fiind amplasata la Budapesta, în apropierea Bastionului Croitorilor, cealaltă la Cluj, în Piaţa Sfântul Gheorghe, actualmente Lucian Blaga. Ulterior, statuia de la Cluj a fost mutată în faţa Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu.
Statuia regelui Matia, prima restaurată cu bani din Ungaria
Statuia simbol a regelui Matia Corvin a fost primul proiect de restaurare a unui monument clujean cofinanţat de cele două guverne, român şi ungar. Complexul statuar restaurat a fost inaugurat în aprilie 2011. Lucrările de restaurare au costat 1, 6 milioane de lei şi au fost realizate de firma SC Concefa din Sibiu. Ambele guverne au asigurat jumătate din sumă.
Ansamblul monumental Matia Corvin este alcătuit din cinci statui, reprezentându-i pe regele Matei şi pe cei patru generali ai săi între care şi Ştefan Bathory, voievodul Transilvaniei. Monumentul a fost finanţat prin subscripţii publice şi a fost realizat de sculptorul János Fadrusz. Statuile de bronz a lui Matei Corvin şi ale celor patru generali ai săi au fost aduse cu trenul de la Budapesta şi transportate pe şinele unei vechi linii de tramvai cu cai până în centrul Clujului, unde au fost amplasate pe soclul din piatră. Pe soclu s-a aflat iniţial (între 1902-1918) inscripţia maghiară Mátyás Király, înlocuită ulterior, în 1945 cu inscripţia latină Mathias Rex.