Terasele-grădini din Cluj, oaze de liniște în mijlocul orașului

Locuri boeme, intime și relaxante, restaurantele cu grădini din Cluj și-au deschis pe rând porțile pentru clienții nerăbdători să-și petreacă timpul în aer liber, în fața unei limonade, a unei beri reci, sau a unui cocktail bine preparat. Transilvania Reporter a făcut o trecere în revistă a câtorva dintre terasele cu grădină din Cluj și a celor situate „la înălțime”, pentru a ști unde merită să ne răcorim în această vară, departe de zgomotul orașului.

View Restaurant & Ballroom,  Piața Mihai Viteazul (Multiplex Leul, etaj 7)

Terasa exterioară a View Restaurant & Ballroom poate fi numită cu ușurință oaza de liniște situată deasupra orașului. Micuță și cochetă, decorată cu palmieri și balansoare, terasa amplasată „pe acoperișul Clujului” oferă o panoramă superbă celor care aleg să își bea cafeaua sau să se relaxeze aici în timpul serii. Indiferent de momentul zilei ales sau de anotimp, poți admira zi și noapte întregul oraș chiar din mijlocul lui, priveliștea fiind deosebită. Dacă localul are 250 de locuri, terasa poate găzdui undeva la 30 de persoane. Accesul se face cu cele două lifturi (cel de la intrarea și cel de la ieșirea auto din parking) sau direct cu mașina până sus. Terasa este situată la etajul șapte (pe acoperișul) al Complexului Leul, în Piața Mihai Viteazul, acolo unde a funcționat, până nu demult, restaurantul Havana. Pe terasă există și acum două „elemente” care amintesc de fostul local: un leu și un elefant care au rămas la „înălțime”, spre deliciul celor mici, care nu oierd ocazia de a se juca cu reprezentnții „havanei” la Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Klausen Burger, Regele Ferdinand Nr. 22-26 (Magazinul Central et. 4)

Terasa Berăriei Klausen Burger, prima terasă panoramică de tip „Sky Bar” din oraș, este situată la etajul patru al complexului comercial Central, oferind asftel posibilitatea turiștilor, dar nu numai, să aibă o altă perspectivă, mult mai atrăgătoare, asupra centrului istoric al orașului, dar și asupra cartierelor. Ce îi atrage pe clujeni aici? În mod cert, în primul și în primul rând, priveliștea, apoi, specialitatea „casei”: berea nefiltrată din producția proprie. Meniul oferă o gamă largă de mâncăruri și băuturi, iar prețurile sunt accesibile. Terasa cochetă, cu mese și scaune de lemn, te duc cu gândul la o ieșire în mijlocul naturii. Și chiar dacă terasa nu are multe spații verzi, lemnul și piatra acaparând decorul, locul te îmbie la o ieșire în „natura urbană”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Restaurant Napoli Centrale, strada Dobrogeanu Gherea, nr. 17

Pizzeria Spaghetteria Napoli Centrale, este pioniera bucătăriei cu specific italienesc din Cluj Napoca, încă din anul 1998. Afacerea de familie s-a dezvoltat în tot acest timp, iar astăzi grădina restaurantului este printre cele mai apreciate din Cluj în primul rând datorită ambianței pe care o oferă. Italianul Edgardo Ciancio, proprietarul restaurantului, a explicat pentru Transilvania Reporter câteva dintre avantajele și dezavantajele pe care le aduce un restaurant-grădină în aer liber. „Dezavantajul este faptul că într-o grădină trebuie să fie menținută tot timpul întreținerea spațiilor verzi, iar inconvenientele pot apărea oricând. Peste noapte orice păianjen poate face o pânză, sau orice pisică poate umbla în voie printre mese. Întreținerea este destul de costisitoare, dar avem o firmă care se ocupă de tot ceea ce înseamnă îngrijirea grădinii. Sunt cheltuieli mari și cu florile și cu plantele pe care trebuie să le înlocuim. Când avem câteva zile de vreme urâtă, lumea nu dorește să stea afară și atunci grădina trebuie curățată de la zero. Anul acesta am deschis mai târziu, doar în șapte mai, pentru că nu ne-a permis timpul de afară. Grădina o lăsăm deschisă până la jumătatea lunii septembrie. Am deschis terasa din 2004 și de atunci funcționăm în fiecare an. Am făcut pe parcurs mai multe modificări, la început am avut umbreluțe, acum avem copertine și schimbăm și iluminatul. În fiecare an actualizăm ceva”, a precizat Edgardo Ciancio, proprietarul restaurantului Napoli Centrale.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Restaurant Casa Boema, strada Iuliu Maniu, nr. 34

Terasa Casei Boema s-a redeschis în urmă cu doi ani. Construită cu peste 180 de ani în urmă, clădirea de pe str. Iuliu Maniu a funcționat ca reședință a contesei Krisztina Bethlen și mai apoi a altor familii influente și bogate ale orașului, pentru a ajunge în vremurile moderne un local cu grădină de vară. Având în vedere că este o terasă mare, cu aproximativ 300 de locuri, Casa Boema a devenit un loc de referință în peisajul teraselor-grădină din Cluj. Clienții pot opta pentru specialități ale bucătăriei ardelenești, dar și pentru pizza, paste, paella sau meniuri vegetariene.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Enigma Cafe Cluj, strada Iuliu Maniu, nr.12.

Grădina interioară a cafenelei Enigma a fost renovată, amenajarea fiind realizată pe durata unui an. Două schimbări evidente sunt dispariția pietrișului din curte și înlocuirea lui cu pavaj, precum și iluminatul terasei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Euphoria Biergarten, strada Cardinal Iuliu Hossu (fosta Pavlov), nr. 25

Euphoria Biergarten dispune de 320 de locuri, iar personalul care menține funcționarea terasei într-o zi de lucru numără în jur de 40 de persoane. Fiind înconjurată de verdeață, terasa oferă o foarte bună relaxare prin muzica ambientală. „Suprafața pe care o avem este foarte mare și este nevoie muncă de întreținere. Localul a fost într-o continuă dezvoltare încă din 2010, nu neapărat din cauza numărului mare de clienți, ci din ambiția proprietarului de a crește nivelul condițiilor de servire. Avem și lacul cu pești și în fiecare an încercăm să facem un refresh pentru clienții noștri”, a precizat unul dintre managerii localului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Colin’s Gastro Pub, strada Cardinal Iuliu Hossu, nr. 30-32

Terasa Colin’s Gastro Pub, sau „grădina cu beculețe” cum este cunoscută de majoritatea clujenilor, oferă în jur de 240 de locuri. Localul s-a deschis în luna iulie a anului trecut devenind în scurt timp cunoscut în principal datorită poziționării sale aproape de Parcul Central.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Livada-Restaurant cu grădină, strada Clinicilor, nr. 14

Restaurantul cu grădină Livada este o terasă care poate găzdui până la 400 de persoane. Localul dispune și de parcare privată pentru clienți, fiind un restaurant în care se acordă foarte mare atenție detaliilor. Ca în fiecare dintre grădinile enumerate, clienții sunt feriți de insistența agasantă a cerșetorilor prezenți în preajma multor restaurante centrale aflate la stradă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Restaurant&Bar Hotel Beyfin, Piața Avram Iancu, nr. 3

În perioada de vară, lounge-ul Grill Bar de la ultimul etaj al Hotelului Beyfin permite clienților să se bucure de o panoramă superbă asupra orașului, servind un cocktail pregătit de barmani profesionişti pentru a savura momente plăcute în aer liber. În acest sezon, terasa a fost deschisă în data de 1 mai și oferă peste 100 de locuri.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Terasa Buricu’ Târgului, strada Memorandumului, nr.21

Terasa Buricu’ Târgului din incinta Muzeului Etnografic este spaţiu cultural care pe lângă mâncăruri tradiţionale şi băuturi găzduiește cu regularitate evenimente culturale de inspiraţie folclorică și nu numai. Locurile la terasă pot fi suplimentate până la 250. De altfel, clădirea și curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei au o istorie de mai bine de două secole în ceea ce privește cultura gastronomică și petrecerea timpului liber. În secolul XVIII, aici se afla Hanul “A feher lo” („Calul alb”, în traducere adaptată “Calul bălan”), iar spre jumătatea secolului al XX-lea, înainte de mutarea ei, în curtea Muzeului Etnografic a funcționat terasa Boema.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Doamna T, strada Napoca, nr 10

Dacă doriți să vă relaxați într-un loc cu totul altfel, unde să degustați o cafea delicioasă la nisip, o cafea cu piper roșu sau de ce nu, cu scorțișoară, Doamna T este cu siguranță locul potrivit. Situate într-o curte interioară de pe strada Napoca numărul 10, cafeneaua, dar și terasa sunt ferite de ochii curioșilor. Când ajungi acolo prima care te întâmpină este cățelușa Sophie, o domnișoară chow chow, care te cucerește din prima, cu aspectul său pufos, asortat cu numeroasele sale fundițe colorate. Terasa cochetă îți dă senzația că te afli în curtea mult dorită, dar pe care nu ai avut încă ocazia să ți-o aranjezi acasă. Prezența Doamnei T, care se ocupă în mod direct de clienți, împreună cu cele două fete angajate, întregește ideea de poveste.

3

Cristina Beligăr, Maria Man

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Foarte frumoase terasele 🙂

Postaţi un comentariu