Ţara Oaşului – tărâmul de vis al lui Remus Ţiplea, „dresorul de gâze”
România este plină de frumuseţi, de locuri unice, de oameni simpli şi frumoşi. Asta ne arată fotograful negreştean Remus Ţiplea în colecţia sa impresionantă de fotografii, din care unele au ajuns să facă înconjurul lumii pe internet. Prietenii îl numesc şi dresorul de gâze, pentru că reuşeşte să redea în fotografiile sale macro detalii incredibile, aproape ireale, din lumea minusculă a insectelor. Cu “Bulbucaţii”, Remus a ajuns să fie publicat recent de prestigioasa publicaţie online Huffington Post, dar e prea modest să se laude. Pentru el fotografia este pasiune, este prietenul cu care stă de vorbă în zilele în care îşi ia aparatul de gât şi călătoreşte hai hui prin Ţara Oaşului, pentru a imortaliza oameni, locuri, peisaje, gâze şi întâmplări. Şi o face cu un talent de invidiat încât, prin lentila Olimpus-ului său, Ţara Oaşului devine un tărâm de vis.
Un banal telefon, paşaportul spre pasiune
Pasiunea pentru fotografie a descoperit-o în urmă cu patru ani, odată cu venirea pe lume a fiului său. “L-am fotografiat destul de multă vreme cu un banal telefon, apoi mi-am luat un aparat cât de cât şi aşa a început povestea. Iniţial nu m-am împăcat prea bine cu noul meu DSLR, mă zăpăceau funcţiile, dar m-am obişnuit”, îşi aduce aminte Remus Ţiplea. Crede că a avut parte de norocul începătorului deoarece una dintre primele fotografii pe care le-a postat pe site-urile de profil de pe internet a fost premiată într-un concurs de fotografie. Deşi, probabil, că a fost vorba de la bun început de talent. Totuşi, această întâmplare i-a dat impuls într-o perioadă în care nu ştia foarte multe despre fotografie, nici măcar să o transforme în alb şi negru. Astfel a păşit pe un tărâm de care avea să se îndrăgostească. Au trecut patru ani de când şi-a descoperit această pasiune, iar de atunci fotografiază lumea încontinuu, indiferent de scopul cu care călătoreşte. De altfel, fotografia este al doilea său job, fiind dese zilele în care se pune serios pe muncă pentru proiectele sale. Toate sunt legate de Ţara Oaşului.
Moşul Toton şi oamenii adevăraţi
Lui Remus îi place să fotografieze oameni. Oameni care îl inspiră să facă lucruri bune. Primele fotografii cu oameni pe care le-a realizat l-au reprezentat pe moşul Toton din Oaşul său, un om cu o inteligenţă nativă fantastică. “A ajuns să-mi fie atât de drag, încât atunci când nu aveam ce face mă urcam în maşină şi mergeam până sus la el în deal să văd ce mai face. Îi mai duceam câte o bere, nu putea să-şi cumpere singur, în rest avea de toate: pălincă, vin, băuturi pe care nu puteai să nu le guşti odată ajuns la el. Am stat mult la poveşti cu el, mai ales că lucrez la un proiect cu crescătorii de oi din zonă, el fiind unul dintre cei mai de seamă de pe acolo. Cu el am învăţat cum se fotografiază oamenii, oamenii adevăraţi. Am mâncat brânză făcută de el, am stat cu el la cafea când îl întâlneam în oraş şi l-am şi condus pe ultimul drum, plângând ca un copil”, povesteşte Remus Ţiplea. A stat atât de mult cu el încât fotografiile pe care i le-a făcut lui moş Toton sunt de-a dreptul extraordinare. Cu ele, Remus calcă pe urmele celui mai mare artist fotograf al Oaşului şi printre cei mai respectaţi ai României, Ioniţă G. Andron. Dar la proiectul “iuhaşilor” încă mai fotografiază.
E sincer şi modest, are multă dăruire şi dă dovadă de multă perseverenţă. De mai bine de trei ani lucrează la două mari proiecte. Este vorba despre documentarul care surprinde crescătorii de oi din Țara Oașului, mai exact modul de viață și tradițiile specifice lor. Celălalt documentar, mult mai amplu, care necesită multă muncă, va vorbi despre confesiunile locuitorilor din Ţara Oaşului. „Este proiectul cel mai îndrăgit de mine, la care muncesc foarte mult. Documentarul va fi divizat în șase volume. Ortodocși, catolici, reformați, penticostali, martori ai lui Iehova și adventiști își vor exprima gândurile despre adevărul biblic“, susține Remus, care adaugă că acest ultim proiect îl fascinează tot mai mult pe zi ce trece. Un documentar despre oameni şi credinţe, despre naştere, viaţă şi moarte.
[nggallery id=36]
“Bulbucaţii” celebri ai Oaşului
Dar marea sa pasiune din acest moment sunt fotografiile macro, prin care reuşeşte să ne poarte într-o lume ireală a insectelor. Cu “Bulbucaţii”, pe Remus îl găsim în publicaţia online cu cel mai mare trafic din lume, Huffington Post, și pe blogul GrindTV.com. “Fotografia macro este un refugiu pentru mine. Când nu se întâmplă nimic important, când nu am nimic de realizat în celelalte proiecte la care lucrez, mă întorc la gâzele mele din curte şi le imortalizez. E simplu, le găsesc peste tot. Bulbucaţii i-am fotografiat atât de mult pentru că îi găsesc mereu acasă, ştiu pe unde să-i caut, ştiu când să-i caut şi cum să-i caut, pe lângă faptul că sunt foarte simpatici”, afirmă Remus în timp ce transformă nişte biete vieţuitoare în opere de artă. “M-au fascinat mereu detaliile pe lângă care trecem nepăsători”, explică Remus pasiunea sa pentru fotografiile macro, pe care le realizează cu un Sony defect. Aşa au ajuns “Bulbucaţii” din Ţara Oaşului celebri pe tot internetul, din România până în Statele Unite, din Portugalia în Suedia şi înapoi, frumoasele gâze fiind share-uite de sute de oameni pe reţelele de socializare.
Un palmares consistent
Deşi se consideră încă un novice pe acest tărâm, Remus Ţiplea a câştigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Artistul a câştigat marele premiu al concursului de artă fotografică din cadrul Photo Romania Festival în acest an, unde a concurat cu 20 de fotografi internaţionali de renume, evoluând în fața a mii de entuziaşti ai fotografiei. Considerat deja cel mai important festival de fotografie din Europa de Est, evenimentul a cuprins expoziţii şi vernisaje, cursuri şi workshop-uri de fotografie, concerte şi alte evenimente foto neconvenţionale. Țiplea s-a evidențiat în fotografie și prin expozițiile naționale anuale organizate la Negrești Oaș, „Versus, dar Împreună”, găzduită de Muzeul Ţării Oaşului şi ajunsă în 2012 la a III-a ediţie. La evenimentul pe care l-a iniţiat participă an de an sute de specialiști ai fotografiei, fiind desemnată cea mai mare expoziție de fotografie din țară. Printre altele, Remus Ţiplea este şi colaborator al Transilvania Reporter.
Cu toate acestea, Remus Ţiplea rămâne un modest, care-şi trăieşte viaţa cu pasiune, mereu în căutarea acelui unghi diferit, a acelei lumini care să-i încununeze munca. Iar ea se răzbună frumos, pentru că acolo unde este talent, pasiune şi modestie rezultatul este o emoţie sigură.
[nggallery id=37]