Război total la Şincai. Autorităţile locale participă, dar nu se bagă
Scandalul de la Liceul „Gheorghe Şincai” e ca un bulgăre de zăpadă, cu cât se rostogoleşte mai mult, cu atât devine mai mare. Acum pare să fie un război total, toate părţile beligerante adună armament şi stau cu mâna pe trăgaci.
În aşteptarea deciziilor scrise în cazul celor 61 de elevi sancţionaţi, decizii care s-ar părea că vor veni astăzi, cei implicaţi îşi pregătesc contraatacul, unii împotriva celorlalţi. Între timp, continuă acţiunile de gherilă. Printre altele a reapărut grupul Şincai Memes, cel care a stat la originea acestui scandal, grup pe care au fost postate de către nu se ştie cine şi pozele de la care a pornit tot scandalul. Părţile se acuză reciproc în presă, care a intrat şi ea vârtos pe fir. Consiliul Naţional al Elevilor, printr-o poziţie exprimată de preşedintele său, consideră că în cazul Şincai, „singurii care trebuiau/trebuie anchetaţi în această situaţie sunt tocmai acei profesori care şi-au erijat competenţe departe de atribuţiile şi cunoştinţele lor”.
În paralel, poate cam tradiv şi cam ezitant, au intrat pe fir şi autorităţile locale. Pe de altă parte, consilierul municipal Claudia Anastase, reprezentantul Consiliului Local Cluj-Napoca în Consiliul de administraţie de la Liceul Gheorghe Şincai, încearcă să ţină seama de toate punctele de vedere ale părţilor aflate în conflict, dar ne spune că lucrurile par mult mai grave decât la prima vedere: „În primă fază voi aştepta activ parcurgerea procesului, pentru că imediat după înmânarea deciziilor către copii şi familiile lor, de către conducerea şcolii, urmează o etapă de contestaţii. În cinci zile, ei pot să depună contestaţii, în virtutea regulamentului intern al şcolii. Eu fiind reprezentanta Consiliului local în Consiliul de administraţie al Liceului Şincai, îmi voi spune punctul de vedere în acel cadru organizat, vizavi de fiecare speţă în parte. Nu intenţionez să fac altceva în această etapă, pentru că eu cred că orice proces, indiferent cum a pornit el, trebuie să ofere ambelor părţi posiblitatea să-şi spună punctul de vedere. Ce pot să spun cu certitudine e că voi ţine seama cu echilibru de toate punctele de vedere care se vor spune acolo şi voi ţine seama de situaţia fiecărui copil în parte. În prima fază a fost o comisie de disciplină a şcolii, care a înaintat propunerile consiliului profesoral, şi acum e vorba de consiliul de administraţie. Sun mulţi profesori în Consiliul de administraţie, dar e şi un consilier local, în persoana mea, e un reprezentant al părinţilor, al comunităţii, e un reprezentant al primarului, deci automat în acest for se va dezbate şi se va soluţiona contestaţia depusă de fiecare dintre aceştia. În această etapă, pentru a-mi păstra, totuşi, echilibrul, o părere personală o pot lega doar de faptul că mă doare că s-a întâmplat. În altă ordine de idei, în momentul în care se întâmplă un asemenea eveniment în şcoală, într-o şcoală bună, la care eu ţin ca la Dumnezeu, dar când se întâmplă într-o asemenea şcoală un eveniment de genul acesta, m-aş gândi la probleme mult mai profunde decât o bătălie copilărească între elevi şi profesori. Pornirea copiilor, reacţia profesorilor îmi spun că problemele sunt mai grave şi probabil că nu ţin doar de profesorii şi elevii din Şincai, ci de atitudinea noastră în general faţă de şcoala românească”.
Un alt reprezentant al municipalităţii, consilierul local Ioan Bîldea, este cel care a postat pe profilul lui de Facebook fotografiile care au generat situaţia de la Liceul Gheorghe Şincai din Cluj. Bîldea consideră că “profesorii au sărit atât de mult calul încât este nevoie ca cineva să spună asta” şi este de părere că fotografiile “majoritatea sunt comice, cateva sar calul” în condiţiile în care grupul era secret şi inchis.