FOTO Portret de Moş Crăciun: Creştin, rocker și tată pentru nouă copii
Ca în fiecare an la mijlocul lunii decembrie, Ştefan Nagy sau Fane Nagy, cum este cunoscut în rândul prietenilor, începe să-şi intre într-unul din rolurile care l-au consacrat de mai bine de 20 de ani: acela de Moş Crăciun pentru sute de copii clujeni, mai mari, sau mai mici, mai cuminţi sau mai puţin cuminţi. O viaţă întreagă Fane Nagy a avut o meserie care să încânte oamenii, care să îi smulgă din cotidian şi din necazuri: aceea de baterist al formaţiei Semnal M. Pe lângă aceasta, meseria sezonieră care îl transformă în Moș Crăciun este o altă cale de a se dărui oamenilor trup și suflet, de a-și confirma calitatea de bun român. „Atât de puţin ocazii avem să bucurăm oamenii din jurul nostru!” mărturiseşte Fane Nagy. „Câţi oameni fericiţi vedeţi pe stradă?Câţi oameni zâmbesc?” întreabă muzicianul.
„Am avut un prieten care mă ruga să vin la fiica lui. Ani de zile m-am dus la ei acasă şi le duceam cadouri. Ei între timp s-au mutat în Italia şi la un moment dat, prin martie, de veo opt ani primesc un telefon: «Alo Moşu’! Te-am sunat să îţi zic că tu nu exişti. Eu mă cert cu copiii la şcoală şi îmi zic că nu este Moş şi tati mi-a spus că tu eşti bateristul de la Semnal M»”, povesteşte amuzat Moşul Fane Nagy.
Foarte greu de găsit în aceste zile, din cauza programului încărcat pe care trebuie să-l onoreze pentru a nu-i dezamăgi pe micuţii care îl aşteaptă în grădiniţe sau la casele de copii, Fane Nagy este o apariţie, am spune ireală, în mijlocul moşilor „fabricați” care invadează pieţele şi mall-urile în această perioadă : cu barbă albă, lungă, naturală, cu robă roşie şi căciulă şi cu o postură robustă, Fane Nagy contribuie şi în acest an la recrearea mitului din vremuri biblice. „Am început să îl întruchipez pe Moş Crăciun pentru copiii mei şi înainte de 1990 nu erau atâtea posibilităţi ca şi astăzi. Mă dădeam cu făină albă pe barbă, cu toate că eram tot cernut. Copiii mici din bloc erau impresionaţi. Mergem şi la grădiniţă la copiii mei şi purtam mănuşi şi machiaj să nu mă recunoască. Totuşi, ai mei tot mă recunoşteau. Pe urmă, prietenii mă rugau tot mai mult să fac pe Moşul într-o perioadă în care Crăciunul nu era foarte agreat”, îşi aminteşte Fane Nagy frânturi din începuturile condiţiei sale de Moş.
„Anul trecut am fost la Biserica Ortodoxă din Grigorescu unde copiii au fost impresionaţi când am ieşit din altar. Părintele nu a spus copiilor că va veni un Moş. Când am ieşit a fost o mirare generală de care şi eu m-am mirat. Surpriza a fost reciprocă. Cu altă ocazie am plecat între două evenimente, eram îmbrăcat în Moş Crăciun şi un poliţist, pe stradă, mă întreabă: Mie ce îmi aduci?”, Fane Nagy
Tot făcând pe Moşul au aflat despre el şi moderatorii televizunilor, iar după ’90 a început să fie invitat în emisiuni, inclusiv în emisiunile Mihaelei Rădulescu sau ale Mihaelei Tatu. Tot atunci a început să facă şi filme. „Îmi amintesc de un film impresionant la Televiziunea Română, la Casa de copii din Beclean, unde am mers fără să ştiu că acei copii erau handicapaţi. Şi astăzi pronunţ greu cuvântul pentru că fiecare dintre noi avem un handicap, chiar dacă mai puţin vizibil. Atunci am început să plâng şi aşa m-au filmat. Copiii îmi dădeau cu portocala în cap, dar nu din răutate, ci era felul lor de a se mira”, îşi aminteşte cu emoţie Fane.
Păstrarea identităţii
Cunoscut nu doar în calitatea sa de Moş Crăciun, ci şi în cea de baterist al trupei Semnal M, Fane Nagy are nu mai puţin de şase copii cu vârstele cuprinse între 25 şi 42 de ani. Muzicianul consideră că un copil este cel mai frumos dar, deși la vârsta de 20 de ani când l-a avut pe primul nu avea maturitatea să își dea seama ce înseamnă asta.„Actuala mea soţie are trei copii şi împreună avem nouă copii. Am şi şase nepoţi. Cel mai mare este la facultate în Oradea şi cel mai mic, Alex, pare să vrea să devină baterist. Are un simţ deosebit, chiar şi poziţia mâinilor indică posibilitatea să devină baterist”, precizează Fane Nagy. Familia priveşte cu bucurie această latură a sa, soţia lui Felicia bucurându-se de entuziasmul lui şi de bucuria copiilor pe care îi face fericiţi. Îi dă chiar sfaturi cum să îi bucure pe copii, când iese din casă are grijă să fie pus la punct şi mai ales să nu îşi trădeze identitatea. „Pe unii copii îi văd cum cresc de la an la an. Când am fost la firma Brinel ţin minte că un băieţaş de trei ani stătea în braţele mele şi mi-a spus: «Moşule, eu nu am vrut să iau cadou de la grădiniţă. Ăla nu e Moş adevărat, are barbă din vată şi miroase rău. Tu Moşule, atât de frumos miroşi şi atât de fin eşti!». A adormit în braţele mele. Odată a venit o familie tot de la Brinel, doamna născuse recent şi a adus copilul acela îmbrăcat în Moş. Am început să plâng văzându-l. A fost o senzaţie extraordinară. Sentimentele sunt greu de descris”, precizează Fane Nagy.
Tolba cu explicaţii
Tot de la Moşul Fane Nagy aflăm că majoritatea celor mici vor să ştie mai multe despre reni şi drept urmare Moşul întotdeauna trebuie să aibă răspunsurile la el. „Dacă nu este zăpadă atunci lipsa lor este foarte bine motivată. În rest le spun că este circulaţie mare în oraş şi dacă toată lumea s-ar uita la reni, ar face accidente. Aţi vrea să aduc doar pentru voi renii şi oamenii care merg acasă să sărbătorească, să facă accident?Ei zic: nu, nu, bine că nu i-aţi adus”, explică Moşul amintind cât de important este ca cei mici să fie educaţi în spiritul Sărbătorii adevărate a Crăciunului, nu a bradului. Simbolul bradului este frumos, dar nu trebuie să îl confundăm ci naşterea lui Iisus, aflăm de la Moşul Fane Nagy. „Eu le spun tuturor să nu-şi facă un ideal din Moş. El este trimis de Dumnezeu. Moşul nu vede tot, dar Dumnezeu vede toate faptele noastre. Eu am ajutoare în toată lumea, dar nu pot să fiu prezent peste tot. Părinţii voştri se îngrijesc ca scrisorile să ajungă la Dumnezeu, El le trimite Moşului şi aşa mai departe. Asta le spun eu copiilor”, precizează Moşul.
Chiar dacă micii săi „admiratori” ajung la vârste de 12-13 ani, respectul lor pentru Moş rămâne același. „Când mă văd, mă mângâie, iau stângaci cadoul, eu le trag cu ochiul şi bucuria rămâne aceeaşi ştiind că avem un secret împreună”, precizează Fane Nagy, mărturisind că dacă ar avea putere de la Dumnezeu ar aduce ţării numai fericire şi ar pune un cadou frumos în toate casele. Anul acesta, Moşul merge la mai multe grădiniţe, inclusiv grădiniţe cu copii abandonaţi. „Este foarte impresionant să văd fundaţii care se ocupă de copiii abandonaţi. Fundaţia «Cireşarii» este una dintre ele. Sunt impresionat şi îmi dau seama că asta este ţara în care vreau să trăiesc, asta e ţara mea. Nu cea în care se fură de sus cu două mâini şi cea în care se distruge natura, ci una în care se dăruieşte”, spune Fane Nagy.
Pentru eternitate
La 63 de ani, visul lui Fane Nagy este astăzi acela de a se retrage undeva la ţară împreună cu soţia lui, unde să cumpere doi reni şi să trăiască fericit ca Moş, pentru eternitate. „Nu vreau să ştiu anii de când îl întruchipez pe Moş Crăciun. Preotul nostru ne învaţă că putem să trăim veşnic numai dacă credinţa noastră şi atitudinea noastră faţă de Dumnezeu este spre eternitate. Aceasta este şi atitudinea mea faţă de anii pe care îi voi petrece făcând ceea ce fac în calitate de Moş Crăciun”, mărturiseşte Fane Nagy.
„Am cântat cu Semnal M la Borşa de Revelion. Şi se face ora 12.00, vine un domn ministru la mine şi îmi spune: «Fane, te rog frumos să o iei pe nevasta mea în braţe!»Am luat-o în braţe şi îmi spune: «Acum te rog frumos să-mi faci cel mai frumos dar. Dăruieşte-mi soţia!» A fost un gest extaordinar”, își amintește Fane Nagy
Mai jos puteți urmări o galerie de imagini realizată de fotograful Dan Bodea:
[nggallery id=323]
Emotionant,superb,fara cuvinte.Respect si consideratie maxima distinsului Fane Nagy!Unul dintre putinii care mai reuseste sa dea viata intr-un mod cum nu se mai poate mai original,indragitului personaj al copilariei noastre,nemuritorul Mos Craciun!Intr-o lume plina de chitch-uri,imagini grotesti si prost gust la tot pasul,aparitia lui este o binecuvantare.Ma inclin in fata dumneavoastra!