Sute de persoane, în marș de solidaritate cu romii din Pata Rât

FOTO: Dan Bodea

Traiul mizer pe care îl duc locuitorii rampei de gunoi de la Pata Rât și condițiile de viață care sfidează limitele umanități au fost motiv de marș de solidaritate pentru câteva sute de persoane. Voluntari din țară sau străinătate, dar mai ales membri ai comunițăților de romi care trăiesc în Pata Rât sau în alte zone de la periferia urbei au pornit în marș spre Cluj-Napoca, orașul din care mulți dintre ei au fost evacuați în ultimii ani.

La marșul Intitulat „Orașul pentru oameni, nu pentru profit” au luat parte nu doar locuitori din Pata Rât sau celelalte comunități de romi din oraș ci și voluntari veniți din străinătate pentru a susține cauza celor expulzați în ultimii ani din oraș și care, ulterior, și-au găsit adăpost în fosta groapă de gunoaie a orașului. Acestia au pornit din amplasamentul fostei gropi de gunoi si au străbătut dealurile de la marginea orasului pana pe strada Coastei, aflată în zona sediului Consiliului Județean Cluj.

FOTO: Dan Bodea

FOTO: Dan Bodea

“Milităm pentru desegregarea Clujului. Cel mai mare ghetou din Europa trebuie să dispară. Aici sunt aproximativ 1500 de oameni iar autoritățile trebuie să intervină urgent pentru a găsi măsuri de incluziune socială pentru oamenii evacuați aici. Potrivit unor studii, 42% dintre oamenii care trăiesc la Pata Rât au fost evacuați de către autorități din alte zone, de aceea tot ele au responsabilitate morală și politică față. Aici se muncește în condiții toxice”, a explicat Adrian Dohotarul, unul dintre organizatorii marsului.

La mars au luat parte, pe lângă membri ai comunităților de romi de la periferia orasului, si voluntari din țară si străinătate. Acestia au vorbit cu oamenii, au împărțit sticle de apă si s-au arătat profund impresionați de condițiile de trai din fosta groapă de gunoi în care, în prezent, trăiesc aproximativ 1500 de persoane.

“Pentru mine este ceva incredibil ce văd aici. Din experiență stiu că astfel de situații mai există din păcate în Bulgaria sau Italia, dar condițiile de viață de aici sunt inumane. Oamenii acestia trăiesc efectiv într-o groapă de gunoi, iar asta ar trebuie să se schimbe prin acțiuni guvernamentale dar mai ales acțiuni ale autorităților locale”, consideră Astrid, o voluntară venită pentru prima dată la Pata Rât din Germania.

FOTO: Dan Bodea

FOTO: Dan Bodea

 

Potrivit studiilor, 42% dintre persoanele care trăiesc în prezent la Pata Rât au fost evacuate în ultimii an din diverse zone ale Clujului.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu