Ovidiu Hațeganu, omul care a transformat cioburile în artă
Din vechea fabrică de sticlă de la Poiana Codrului a rămas doar amintirea a ceea ce a fost cândva. Toți codrenii deplâng starea în care a ajuns mândria comunei, cu excepția unuia – artistul local Ovidiu Hațeganu. El a văzut potențialul acestui eșec economic, și anume deșeurile de sticlă lăsate la voia întâmplării. A adunat de peste tot aceste simple blocuri diforme de sticlă și a reușit să creeze din ele adevărate opere artistice.
Cine spune că arta presupune sacrificii trebuie să facă o referire și la artistul Țării Codrului, Ovidiu Hațeganu. A început să lucreze și implicit să creeze în sticlă încă de la vârsta de 14 ani, ca muncitor ucenic la Fabrica de Sticlă din Poiana Codrului.
„Aveam 15 minute pauză de masă. Toți fugeau spre gențile cu merinde, doar eu mă grăbeam spre cuptorul unde puteam modela sticla după bunul meu plac. Acelea cred că au fost cele mai creative perioade din viața mea”, mărturisește Ovidiu Hațeganu.
Neglijarea pauzelor de masă nu au fost, în acea perioadă, nici pe departe singurul sacrificiu al viitorului artist. A renunțat la bucuriile copilăriei pentru a munci în fabrică și a face în paralel naveta, aproximativ 100 de km, spre Școala Populară de Artă din Satu Mare. Aici a deprins primele tehnici ale picturii. A urmat o perioadă de 35 de ani în care, pe lângă munca de la cuptoarele Fabricii de Sticlă și întreținerea unei gospodării, a creat o impresionantă varietate de opere artistice. La vârsta de 48 de ani s-a înscris la Universitatea de Nord din Baia Mare, unde a urmat cursuri specializate. A primit oferta de a-și continua studiile la Universitatea Babeș Bolyai, unde urma să primească și un post de asistent universitar. A refuzat această invitație doar pentru a putea rămâne în satul natal, singurul loc în care putea să creeze cu adevărat.
Natura, Bacovia și realitățile zonei, principale surse de inspirație
Majoritatea obiectelor le-a creat la cald, cu ajutorul cuptoarelor de la defuncta fabrică din Poienile Codrului.
„Sticla se lucrează la cald, așa e de când lumea. Din fericire eu am avut posibilitatea să folosesc, o bună perioadă, cuptoarele fabricii. După ce aceasta s-a închis m-am văzut nevoit să mă adaptez. Nu puteam să renunț așa ușor la sticlă. Până la urmă mi-a venit ideea să adun deșeurile fabricii de pe unde am putut, să le sculptez la rece și mai apoi să le pictez sau să le integrez în alte opere abstracte. În ultima vreme chiar și aceste deșeuri au fost greu de găsit. M-am văzut nevoit să mă adaptez din nou. O întâmplare fericită m-a făcut să descopăr un alt material propice artei. Piatra de râu. Am descoperit-o plimbându-mă pe malurile Marei, în Maramureș. Este un material mult mai dificil decât sticla. Din fericire Mama Natură a făcut 90% din muncă. Eu trebuie doar să cizelez pietrele și să le integrez într-o operă de artă”, spune artistul codrean. Citește mult din operele lui Nichita Stănescu și mai ales George Bacovia. Versurile acestora îl ajută atunci când inspirația artistică se lasă prea mult așteptată. Societatea în care trăiește este la rândul ei o sursă de inspirație pentru artistul din Iegheriște.
[nggallery id=157]
Un om al locului, în viață și în artă
Deși abordează o gamă variată de teme, realitățile zonei în care trăiește reprezintă un subiect constant al creației lui Ovidiu Hațeganu. Sugestivă în acest sens este simbolistica operei „Sanctuarul”. Construită după forma monumentului de la Stonhenge, opera folosește cărămizi dintr-un fost cuptor al Fabricii de Sticlă , iar în mijlocul cercului este plasat simbolul Uniunii Artistilor Plastici.
„Această lucrare este în principiu despre mine, un fost muncitor al unei foste fabrici, devenit un artist care încearcă să mai salveze câte ceva din locul care a fost un simbol al acestei zone”, recunoaște Ovidiu Hațeganu.
Un alt proiect al artistului plastic este dedicat exclusiv satului natal, Iegheriște. „Este păcat că această zonă a codrului sătmărean să fie expusă doar în tablourile unor picturi de pe alte meleaguri. Tocmai de aceea m-am hotărât ca în această toamnă, când cromatica acestei zone va deveni incredibilă, să realizez o serie de 50 de tablouri cu codrul pe care îl cunosc atât de bine, ca un omagiu pentru satul meu natal”, spune codreanul Ovidiu Hațeganu. Acum la vârsta de 57 de ani, artistul plastic privește în urmă fără regrete și așteaptă cu nerăbdare iarna, un anotimp în care nu se va simți vinovat că neglijează treburile gospodăriei în folosul creației artistice.