La coadă pentru cardul de sănătate. Personal suplimentar la oficiile poştale din Mănăştur

Foto: Dan Bodea

Sute de clujeni sunt nevoiţi să stea la coadă zeci de minute pentru a-şi ridica de la oficiile poştale noile carduri de sănătate, după ce în urmă cu zece zile Poşta Română a început distribuirea lor. În cartierul Mănăştur s-a luat deja măsura trimiterii de salariaţi suplimentari din centru, atât la oficiul de pe Calea Mănăştur cât şi la oficiul poştal 15 de pe strada Izlazului. Cu toate acestea, de dimineaţa până seară, şi mai ales după ora 15.30, coada depăşeşte 20-30 de persoane.

Şeful Oficiului Judeţean de Poştă Cluj, Ovidiu Ioan Săcară, recunoaşte că situaţia este dificilă. „Mănăşturul are în jur de 25.000 de domicilii şi peste 100.000 de locatari şi de aici apare aglomerarea. Din aceştia, un procent de 10% de avizaţi, înseamnă 10.000 de avizări. Avizarea presupune program pentru noi de la ora 8.00 la ora 19.00 şi ne-ar ajuta foarte mult ca cei care vin să îşi ridice cardurile să ia în considerare tot programul şi să nu se bazeze că spre ora închiderii vor găsi mai puţină lume la coadă”, transmite Ovidiu Săcară.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Avizarea trimiterilor de către factorii poştali se face în urma a două tentative de distribuire la domiciliu. În cazul în care destinatarul nu este găsit la domiciliu, aceste trimiteri se avizează la oficiul de arondisment, în urma contractului cu CNAS. „Factorii poştali de pe raza marilor oraşe, inclusiv municipiul Cluj-Napoca au program între 10-18 şi nu între 8-16, tocmai pentru a găsi pe cât mai multă lume la domiciliu. Eu, după ora 18.00, nu pot să îi port la distribuit carduri. Un factor poştal are şi alte sarcini. Sâmbăta trecută toţi factorii poştali din mediul urban au lucrat pentru distribuirea cardurilor. Se va lucra şi în această sâmbătă  tocmai ca procentul distribuirii să fie cât mai mare. Eu îi înţeleg pe clienţi şi încerc să îi ajut şi personal merg în unităţi să văd ce se întâmplă. Într-adevăr în Mănăştur situaţia este delicată”, explică şeful oficiului judeţean de poştă Cluj

O altă situaţie care îngreunează distribuirea cardurilor de sănătate este cea a persoanelor care nu declară schimbarea domiciliului şi, ca urmare, cardul le este distribuit la vechea adresă.

„Dacă au domiciliul fizic în altă parte decât cel din buletin, să se adreseze nouă cu o cerere de a reîndruma cardul la noul domiciliu. Noi ne aglomerăm oficiile avizând cardul într-un oficiu unde acest om nu mai trece de ani de zile. De asemenea, sunt multe locaţii date în chirie la nivelul municipiului, avem în jur de 45.000 de studenţi care stau în chirie, ori titularii apartamentelor ar trebuie să primească acel card. Când baţi la uşă constaţi că nu e titularul în faţa ta, ci chiriaşul care nu poate să ridice cardul”, mai spune Ovidiu Săcară, insistând asupra prevederii din contract care spune ca eliberearea cardului să fie făcută doar către titular.

Peste 130.000 de carduri de sănătate au fost distribuite până în prezent în judeţul Cluj, restul de până la 450.000 urmând să ajungă în posesia titularilor până în jurul datei de 6 noiembrie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu